lørdag 16. mai 2015

Lykkekløveren svikter ikke likevel

Plutselig er den tilbake! Dette er plantens fjerde sesong, og den pleier å bli flott på Skyggebalkongen.

Lykkekløver (Oxalis triangulare) takler skygge helt fint, og de hvite blomstene gjør faktisk litt av seg i en mørk krok. Vanligvis tar den seg raskt opp igjen etter en tørkeperiode, og nå håper jeg at den spiller på lag i år også.

Men også denne har oppført seg annerledes enn ved forrige overvintrng. I november for noen år siden ble den tatt inn og plassert i kjøkkenvinduet. Da var potten full av nye skudd, og den var faktisk i vekst langt utpå vinteren. Den hadde vel bare pause i et par måneder midtvinters før den var i farten igjen tidlig vår, og allerede i april hadde blomstret en stund. En ny stamgjest på Skyggebalkongen, tenkte jeg.

Kanskje ikke så frodig ennå, men ihvertfall en grei start.
Men, i fjor høst ble det ganske annerledes. Nokså tidlig høst var planten faktisk borte. Jeg syntes det var rart at sesongen var over så tidlig, og at det ikke var noen nye skudd da potten ble tatt inn. Så den bare potta har overvintret i kjøkkenvinduet - jeg måtte jo gi den en sjanse. Da påsken kom var det ennå ikke tegn til liv, og jeg ville kaste hele potten. Men da jeg gravde litt fant jeg et skudd på vei opp, og nå er det kommet mange flere!

Litt rart at to sesonger kan bli så ulike!

I fjor tok jeg halve planten med til feriehagen, og der har den overvintret inne med greie blader og vekst lenge før påske. Jeg har vel bare hatt uflaks (eller egentlig litt flaks likevel) med den som nå endelig er tilbake, og i morgen skal den ut på balkongen sammen med flagget.

Ønsker deg en fin 17. mai!

8 kommentarer:

 1. Hei! Ja, det er rart og man kan lure på hva som skjer. Hadde noe lignende med en klematis som var"død" ca to år. I fjor sommer kom den med nye skudd. Den lever i år også. Sånt liker jeg veldig godt.
  Fin 17 mai til deg også! Anne

  SvarSlett
 2. Oxalis er en hardfør vekst som tåler en støyt. Kun en bitte liten knoll skal til for at det blir liv igjen. Kommer faktisk på at mine må ut i drivhuset snart. Vann og lys gjør susen, så de er nok i farta om ikke lenge. Gratulerer med dagen!

  SvarSlett
 3. Oxalis er en hardfør vekst som tåler en støyt. Kun en bitte liten knoll skal til for at det blir liv igjen. Kommer faktisk på at mine må ut i drivhuset snart. Vann og lys gjør susen, så de er nok i farta om ikke lenge. Gratulerer med dagen!

  SvarSlett
 4. Hei, jeg har også en Oxalis som jeg har hatt i mange år. I vinter har den vært frodig, men innimellom ser den død ut. Er tydeligvis hardfør. Satte den ut i sola i fjor sommer, men det likte den ikke. Trives nok best i skyggen.
  Hilsen Ida

  SvarSlett
 5. Jeg kjøpte jo en sånn i fjor, som jeg hadde ute i et bed med mye skygge hele sommeren. Nå har den stått i vinduskarmen hele vinteren og har vokst en del også. Det rare er at det virker som den liker seg bedre i vinduet i sør enn mot nord, men hvis den står i sør må jeg være utrolig påpasselig med vanningen.
  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlett
 6. Tøffinger er de nok! Mine blir bre satt i kjelleren knusktørt om vinteren. Og setter i gang når de kommer opp om våren. Plantene sine, det :)

  SvarSlett
 7. Disse kløverne er så flotte. Husker min mor hadde slike, og dem ble satt ut hver sommer. De står på ønskelista, ja :))

  Klem Vivi

  SvarSlett
 8. Takk for hyggelige kommentarer! Har denne i feriehagen også, der får den nok litt mer lys, men har stått nokså skyggefullt.
  Ja kanskje det er små nye knoller som har ført planten videre, og derfor det var litt stusselig i vinter. Men nå er den i alle fall stor nok til å fylle en liten krukke. Det har ikke vært en eneste blomsterstilk ennå, i fjor var det flere i april. Men de kommer vel etter hvert - utplanting i dag:)

  SvarSlett