tirsdag 12. mai 2015

Annerledesåret

Etter noen år med frøsåing, prikling, dulling og degging av både stauder og sommerblomster, både her i byen og i feriehagen, er det lett å ta alle undrene for gitt. Det er kanskje ikke så rart, for når man sår mange ulike sorter vil det jo bli nok planter selv om en enkelt sort ikke får det til. Og så sitter man igjen med en følelse av suksess.

Jeg har nevnt tidligere at mitt år i år blir annerledesåret her på Skyggebalkongen. Den første frøsådden min visnet i påsken, og frøsådd nummer to har vært ufattelig treg både når det gjelder spiring og vekst, men er omsider i siget.

Jeg ble litt nysgjerrig på hvordan det var her for nøyaktig ett år siden?

Vel, dette bildet er tatt i dag, det er Praktpetunia som ble sådd for ca 4 uker siden:


De har sturet lenge, og selv om Petunia er enkle å så, trodde jeg en stund at de ikke kom til å greie seg. Nå er plantene endelig klare for prikling, og det er jammen på tide siden de må plantes ut på Skyggebalkongen om en uke - haha - uten at det blir tid til herding, det kommer de nok til å like godt :)  I tillegg har jeg noen Blodbeger og to Blomsterertfrøplanter...

I første uke av mai 2014 så det sånn ut i vinduskarmen:


Jeg fant ikke noe bilde fra kjøkkenbenken, men de som stod i vinduskarmen var planter som det ikke ble plass til på undervanningsbrettet på kjøkkenbenken, så jeg tror at dette var maks en tredel av det som skulle ut på balkongen i mai i fjor:)

Noe sier meg at jeg kommer til å studere fjorårets bilder fra balkongen flere ganger i løpet av årets sesong. Men - selv om det må bli kjøpeplanter i sommer, har ikke eieren det så verst likevel. Nå er det nemlig bare en drøy uke til jeg besøker feriehagen igjen, og siden jeg har permisjon har jeg tenkt å stoppe der dobbelt så lenge som jeg pleier. Gjett om jeg gleder meg til å stulle i hagen akkurat som det faller meg inn, uten å måtte stresse hagingen for å komme i mål med det viktigste før den altfor korte ferien er over!

Fin tirsdag til deg!

6 kommentarer:

 1. Hei Bille.
  Det høres jo herlig ut å kunne være i feriehagen dobbelt så lenge som vanlig! :-D Da gjør det jo ikke noe om praktpetuniaen får en litt brå overgang til balkongen. Jeg må inrømme at jeg alltd gjør det slik. De går rett fra vinduskarmen og ut i det fri. Det har stort sett gått bra hos meg - og håper du vil oppleve det samme :-)
  Kos deg i feriehagen!
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for den! :) Ja, nå er det jogreit beskytter her på balkongen da, ingen voldsomme værfenomener. Så det går vel bra, men pleier å la plantene bli litt større før de plantes ut, og herder gjerne et par dager i alle fall.

   Slett
 2. Kan jo være fint med et annerledes år innimellom. Syns ikke petuniane dine var kommet så kort heller, det er omtrent sånn mine sommerblomster ser ut også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for trøsten! Hm, men i fjor var jo mine i blomst før jeg kunne plante de ut, da fikk jeg en fin stuebukett med snitt-petunia på kjøpet :)

   Slett
 3. Det er rart med denne sådden. Noen planter tror jeg at jeg er proff på - f.eks. pyntekorg, men de er ørsmå og tuslete i år. Heldigvis kan de såes direkte også :-). Nå driver jeg kanskje å dreper alt fordi jeg har begynt herdinga. Jeg fant lus på dem inne og da kom panikken :-) - ut med dem. God lange uker i feriehagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for enda mere trøst :) Ja, vi skal visst ikke ta noe for gitt, men være ekstra lykkelige når det går bra!

   Slett