mandag 27. februar 2012

Samplanting - ikke helt forskriftsmessig

Beklager hvis du nå trodde at du skal få gode tips til lekre samplantinger. Vel, tips skal det bli, men kanskje mer i form av hvordan det ikke skal gjøres :-)

Er litt i lengte- og planleggemodus, og kom over et bilde tatt for et par år siden i et nokså lite bed langs en vegg i feriehagen. Bildet er klikkbart og litt større enn de jeg vanligvis legger ut.


I alle fall, her vokser det et sammensurium av planter, det er nok ikke sånn du vil ha det heller. For en relativ nybegynner som meg, var det mye som gikk galt her, kan man si. Bedet skal opp med roten i år, lages dobbelt så stort, og organiseres litt annerledes.

Da jeg overtok feriehagen stod det nok bare påskeliljer her. Jeg gravde opp alt, plantet en Hosta her, og noen Vinterglans i nærheten, mest for at de kunne yngle litt mens jeg fant ut hvor jeg egentlig skulle ha dem. De står der jo ennå stakkars, faktisk blomstrer de, men noen utpreget yngling har det ikke blitt. De er egentlig mest i veien når jeg skal luke (to ganger i året).

Og så satte jeg påskeløkene tilbake, i to sirlige rekker langs hele bedet. Tabbe. Det blir jo masse lauv av påskeliljer, og det forsvinner jo ikke helt av seg selv. Jeg har forstått at påskeliljer er greiere å hanskes med hvis de står samlet i en liten gruppe, og ikke all over the place.

Men Hostaen har da greid seg bra, den.

Og så fikk jeg en Lungeurt, og tenkte at den kunne jeg jo sette nær Hostaen, faktisk helt inntil, siden Hosta er litt treg om våren, og Lungeurt blomstrer tidlig, burde jo det gå helt fint. Men neida, Lungeurten har jo masse bladverk hele sesongen, og den breier seg også mye. Den kan ikke stå tett inntil noen som helst.

Men Hostaen har ennå greid seg relativt bra.

Det siste året har også Spaniablåstjerner blandet seg inn i dette sammensatte selskapet. De er jo også løkplanter, og ja, de bidrar med en god del lauv. Ganske grønt, trangt og fint blir det altså i dette bedet. Faktisk nærmest bunndekkende, det er bare et par Skvallerkål som greier å presse seg opp der Hostaen står.

Ennå har jeg ikke nevnt at det vokser en Prydløk, sånn lilla høy, inni her også. Knopp og bladverk kan sees på bildet.

Jeg tror nesten at Hostaen kan få litt omstillingsvansker når alle de klengete vennene blir røsket vekk. Kanskje det ville vært enklere å fjerne Hostaen?

Ha en fin uke!

PS: Jeg glemte jo å nevne den Nakne Jomfruen som presser seg fram der i front av bedet. Hun er nok ikke naken hele året, nei.

12 kommentarer:

  1. Det er i alle fall et vårlig og fint fargebilde:) Vi lærer jo hele tiden av å pusle ute i hagen og med jord under neglene. Og godt er det :) Ha en finfin uke!!

    SvarSlett
  2. Man lærer så lenge man lever! Planting som resulterer i sammensurium, det synes jeg er helt greit!

    Ha en fortsatt fin mandag!

    SvarSlett
  3. Det hører med å prøve og feile i hageverdenen, kan jeg trøste deg med :) Jeg spadde opp igjen et helt bed, som jeg trodde ingenting annet enn sibirvalmuer og en aggressiv tvetann kunne vokse i. Når står det fullt av alle slags vakre stauder - som trives utmerket :)

    SvarSlett
  4. Godt det ikke bare er meg som gjør ting feil til stadighet.. Jeg håper stadig at jeg lærer...
    Fiiin mandag til deg :)

    SvarSlett
  5. Jeg bryr meg lite om det er fargecrash, former som ikke passer sammen eller annet som ikke er etter "oppskrifta".
    Jeg gleder meg over å se på plantene.
    Så enkel er jeg :)

    SvarSlett
  6. Hagen er i stadig forandring og lar seg heldigvis gjøre om lett :-) Det er ofte masse som må gjøres om etter en har plantet et bed, men tenk på alt du har lert på veien :-) Kjempe nyttig!

    SvarSlett
  7. Sånn kan det gå - liker learing by doing, jeg, og da må det bli prøving og feiling! :) Lykke til med planen.

    SvarSlett
  8. Takk for kommentarer! :D Enig i at det kan gå fint uten at alt matcher fargemessig, men litt trøblete likevel når alt vokser på samme sted og kommer i veien for hverandre. Løk i bed er egentlig skumle greier synes jeg, kanskje krokus og påskeliljer funker litt bedre i så måte.
    God helg alle!

    SvarSlett
  9. Det kan ju bli trångt men annars så tycker jag om såna spontana beplantningar, dom blir mer naturtrogna.. Men påskliljorna, dom har jag nästan helt givit upp, bladen står ju hela sommaren ju. En liten omplantering kan ju bli spännande, en hage ska ju inte stå stilla.
    (Min Lobelia har stått nere i dammen och till trots en kall sommar så blommade den som bara det och till slut gav den frö. Om de spirar vet jag ju inte. Själva krukan har jag satt i en hink med lite vatten i boden, härdig här är den ju inte. Får se om den kan väckas till liv igen..)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ah, så den er ikke herdig men du sår nye hvert år? Hm, det er uansett fantastisk flotte!

      Slett
  10. Hei Bille,,,
    Jeg må bare melde at i dag så jeg noen små grønne spirer,
    så nå blir det akeleier fra Skyggebalkongen.
    Jeg har ventet og tittet hver dag og tenkt neiii har jeg rota det til så frøene er blitt ødelagt , men sukk i dag var de i farta.

    De er litt forsmå til å blitt tatt bilde av men det kommer.

    God søndag og klem fra Marit.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei! Det var jo hyggelige nyheter! :D Av min teste-grønne-frø-sådd har jeg kun beholdt to småplanter. De strekker seg vel mye siden et jo er litt tamt med kun en sparepære som solerstatning... lykke til!

      Slett