lørdag 18. februar 2012

Grønt på balkongen i februar

Selv om vinteren nærmer seg tidlig vår, er det fortsatt kalde tider, og det er gjerne nå at vinteren er tøffest på skyggebalkongen hvor all frost er barfrost. Likevel er det noe grønt på balkongen nå i februar, nesten så jeg tenker at dette må da være feil?

Skyggebalkongen 18. februar

I fjor hadde jeg Villpoppelrose (Lavatera thuringiaca) i to krukker på skyggebalkongen. Den ene er satt i kjellerboden for overvintring (oi, jeg har jo glemt å  gi den noen dråper vann!), den andre har overvintret på balkongen (bildet). Har ikke hatt suksess med overvintring tidligere, derfor tester jeg nå to ulike metoder.

Plantene utviklet seg nokså ulikt ifjor. Begge blomstret, men bare den ene satte nye skudd fra basis, og dannet iløpet av sensommeren en liten "busk" nederst. Det lover jo bra for overvintringen, tenkte jeg, og satte heller den uten nye basisskudd i kjellerboden. Bladverket er litt slapt, men etter uker med frost er jo ikke det så rart. Toppskuddene ser og kjennes friske ut, og det er i tillegg et par små bladpar fra andre steder i krukken. Jeg tror nesten jeg må vanne litt nå når det faktisk er noen varmegrader ute.

Det som er litt rart, er at i feriehagen forsvinner denne planten under bakken om vinteren. Den skal jo ikke være vintergrønn, de nye skuddene kommer ikke før til våren. I botanisk hage er den også helt fraværende helt til nye årsskudd skyter opp. Tror mitt overvintrede balkongeksemplar oppfører seg litt mot normalen, men det er ikke meg i mot - bare kjekt å kunne inspisere noe grønt på balkongen i februar :-).

6 kommentarer:

 1. Så flott at det spirer på balkongen din da. Våren er heldigvis på vei og flere vårtegn vil nok dukke opp etterhvert.
  Ønsker deg en fin lørdagskveld :-)

  SvarSlett
 2. Vilken tuffing, även om det är ett par plus någon dag så är det ju fortfarande kallt, spec om natten. Tänk var detta kommer ända, en storslagen blomstring ville jag tro :)

  SvarSlett
 3. Hardhaus! Selv hadde jeg neppe sett såpass oppegående ut etter en vinter på balkong i Norge... :)

  SvarSlett
 4. Kjekt med noe grønt på balkongen i februar, det gir løfter om vår.

  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett
 5. Hei alle! Javisst er det håp for hardhausen :D Nå har jeg også vært i kjellerboden og vannet litt. Og så har jeg hatt en herlig fotorusletur i botanisk for å fange noen februarmotiver som kommer i bloggen neste helg. Da sjekket jeg samtidig Villpoppelrosene som vokser der, og det var ikke antydning til grønt noe sted - rare balkongtøffingen!
  Fortsatt god fastlavnbolle! :D

  SvarSlett
 6. Her hos meg er det i alle fall ikke noe som blomstrer. Men så har jeg jo til gjengjeld masse fugler som koser seg her. To fuglekasser ble satt opp i høst, jeg er spent på om de blir brukt om ikke så lenge. Vi satte opp en litt skral kasse i fjor, og enden på visa var at skjærene tok ungene. Så nå er det skikkelige saker som er opp.

  SvarSlett