torsdag 23. februar 2012

Året rundt i botanisk hage: februar

Ny måned, nye muligheter. Jeg fortsetter mine månedlige fotorusleturer i Botanisk hage i Oslo! Vil du bli med, så heng på!

Jeg hadde jo et bittelite håp om kanskje å finne en løkplante som tittet opp i et sydvendt bed, men dengang ei. Det er egentlig ikke så mye som har skjedd siden januar. I alle fall ikke som det var lett å få øye på. Den største forskjellen er nok at dagen er blitt litt lengre.

Jeg jaktet på skudd og farger, og denne gangen hadde jeg god tid. På bildet under er det et flott skudd som nok må nytes som silhuett, men det er da også noe :-)  Bygningen i bakgrunnen er gamle Tøyen hovedgård. Den ligger på det høyeste punktet i hagen, er i hovedsak fra 1679, og ble renovert for et par år siden.


Det er ennå mye snø på bakken, ikke lett å finne blomstrende vårløk her, nei. Men det er alltids litt gjevt å finne de første stedene hvor snødekket trekker seg unna.


Nedenfor fant jeg endelig noe grønt, så selv om  bildet ble riktig dårlig, må det få være med! Dette er Løvehale (Leonurus cardiaca), en nokså høy urt som vokser her i sydveggen. Mye grønt fra basis lover jo godt. Langs denne veggen kommer de tidligste vårløkene, men vi må nok vente litt til.


Etter litt rusling fant jeg omsider noen grønne skudd igjen, denne gangen ser det vel ut som vanlig Syrin (Syringa vulgaris). Akkurat denne skal få hvite blomster, kanskje en dag i mai.


En plante jeg må innom hvert år på denne tiden, er Glassbærbusk (Callicarpa bodinieri). Den er ingen prangende sak, faktisk husker jeg ikke hvordan den ser ut om sommeren, men på denne tiden har bærene en artig lillafarge. Ett år var det både lilla og oransje bær, de hadde vel modnes litt ulikt. Bærene er veldig små, og kan omtrent ikke sees uten at man går helt inntil busken. I år var det færre bær enn vanlig.


Like ved vokser Japantrollhassel (Hamamelis japonica), og som du ser blomstrer den nå, til tross for mye snø. Artige blomster å makrofotografere, om bare ikke kvistene var så lange og gynget opp og ned i tidlig-våryr glede...


Mange busker gjør seg godt som flotte kontraster mot den hvite snøen. Akkurat denne glemte jeg å identifisere, er det vanlig Trollhassel? (nope, det er Vrihassel - takk Villrose!)


Men buskene var faktisk ikke bare svarte og grå. Nederst i Fjellhagen fant jeg Sumpblåbær (Vaccinium corymbosum) med fargesterke kvister. At omtrent halvparten av kvistene er svarte, skaper liv i det lille buskaset.


Og så må jeg jo vise at det er grilling forbudt året rundt. Og jeg som hadde med både minigrill og parasoll :-(

Her er det yrende folkeliv hele sommersesongen. Byfolk er blitt flinkere til å bruke grøntanleggene og det omfatter gjerne medbragt mat. Vaktene har nok å gjøre med å vise folk bort fra andre områder enn akkurat dette. Nå i februar er det nok uansett ikke så mange som setter seg ned på feil plen.


Vinteren er tydeligvis sesong for trefelling. Tror det er 5-6 store gamle trær som er felt fordi de var til fare for publikum. Jeg synes det er kjekt å se besøkende som prater om det de ser, ikke bare i forbifarten, men som også stopper opp.


Det er egentlig litt veDmodig å se et stort tre liggende på bakken. Det har jo ikke noe der å gjøre, det blir bare feil. Og når det i tillegg er kappet opp, er alt håp ute. Om det fyres med ved på Tøyen hovedgård skal jeg ikke uttale meg om, men håper uansett at dette blir fjernet før vårblomstene skal opp.


I denne skråningen er det nemlig om bare et par måneder et teppe av gule og lilla vårblomster (Gullstjerne og Lerkespore?) - lengte! Da blir nok også benkene fulle av besøkende.


Når snøen forsvinner er det alltid spennende å se etter liv. Selv om det er en park, blir det jo å hilse den tilbake fra dvalen sånn som du sikkert gjør i hagen. Her er det vanlig Reinrose (Dryas octopetala) som regjerer, en staude jeg liker veldig godt og som ble plantet i feriehagen i fjor. Den er en lav bunndekker som får hvite og gule blomster sent på våren.


I mangel av blomstring kan jeg jo vise en blomstrende vott på en stilk av iskaldt metall. Kanskje alle hansker heller skulle vært røde (så hadde det blitt lettere å finne dem igjen i snøen...).


Helt nederst i hagen er mange små trær pakket inn for vinteren. Det ser litt snodig ut, de er som en gjeng store og små mennesker på rekke og rad. Tror disse kan ha blitt plantet i fjor (uten at jeg ble informert).  Jeg må huske å sjekke nærmere etter avdukingen til våren.


Helt til slutt kommer intet mindre enn en eksplosjon i farger! Hm, etter alle snøbildene føles det ihvertfall nesten sånn. Dette er et flott skudd på Gullasalea (Rhododendron luteum), den vokser i Duftehagen som jeg nok skal komme tilbake til senere.


Kanskje ble det litt vel langt innlegg denne gangen, men det er jo bare fordi jeg gleder meg til våren :-)
Ha en fin innspurt på februar!

12 kommentarer:

 1. Hei Bille. Det er alltid spenende å vandre rundt i en hage, eller park sen vinter/tidlig vår for å søke etter livstegn :-)
  Jeg hadde en sånn runde når jeg var i feriehagen vår sist helg. Måtte titte under alle fiberdukene og ble positivt overrasket for alle hadde overlevd vinteren så langt! :-) Videre så jeg faktisk mye livstegn. Noen helleborus blomstret faktisk alt! Ellers tripper jeg av utålmodighet til snøen er helt borte og vårløken springer ut i blomst :-) Jeg er klar for vår!!
  Takk for at du deler bildene fra Botanisk hage med oss :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Supre våraktiviteter alt det der, leke "tampen brenner" med våren er gøy :D

   Slett
 2. Jeg får følge med her, for jeg tenker alltid at jeg må ta en tur i botanisk hage når vårløkene blomstrer for fullt!

  Vrihassel er det du har tatt bilde av. Nå smelter forresten snøen fort...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah, takk for vrihassel, skal lure inn en edit :D

   Slett
 3. Åhhh så masse fine bilder! Gleder meg veldig om det kommer en marspost også! :)
  DA må det da være litt mer farger! :)

  Takk for titten!

  SvarSlett
 4. Så mange flotte bilder du har tatt fra Botanisk hage i Oslo!

  SvarSlett
 5. Hyggelig med vårglimt, men jeg liker spesielt godt stemningen på bildet med de innpakkede trærne, som ikke har kastet vinterkåpa ennå.

  SvarSlett
 6. Mange skudd og et godt tegn på at det er vår. Trollhasselen var kjempe fin.
  Kjempe fin fotorunde med fine bilder. Gleder meg til neste tur!

  Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett
 7. Hei! Ja vi er vel mange som vil ha vekk snøen nå, men ihvertfall her på Østlandet er det ennå tidlig. I fjor var det snørester etter påske, hvis jeg ikke husker helt feil. Men noen steder smelter det nok unna nok til at jeg finner en og annen vårløk.

  SvarSlett
 8. Her er ingen botanisk hage i mils omkrets, så jeg får nyte bildene her hos deg! Lengter etter våren, ja!
  God helg til deg!

  SvarSlett
 9. Våryre bilder! Jeg fikk meg faktisk en tur i Tøyenhagen, jeg også - i forrige uke. Folk satt i solveggene og nøt vårsola, fuglene kvitret og hele stemningen ropte "VÅR". Herlig!

  SvarSlett
 10. Hei dere siste 2 :D Jeg hadde jo trodd det skulle vært enda mer vår på siste fotorunde, men det er vel fordi tankene mine allerede er i juni :D I februar er egentlig lyset vel så fascinerende som det som evt ikke titter opp av jorden ganske ennå. Men i mars blir det så klart andre boller!

  SvarSlett