torsdag 9. februar 2012

Underjordiske merkepinner

Det finnes mange måter å lage egne merkepinner, enten det er til frøsådden eller for å sette ut i bedet. Etter å ha testet ut i et par sesonger har jeg funnet en enkel favoritt. Hjemmelaget og kanskje ikke lekker - men metoden omfatter noen herlige økter med pålagt iskremfråtsing, så her er det bare glede :-)

Jeg klipper rett og slett opp lokket på en 1,5 eller 2,0 liter iskremboks. Jeg starter med å klippe av kanten sånn at jeg sitter igjen med en firkantet, glatt plate. Så klipper jeg platen i to like deler (samme prinsipp uansett 1,5 eller 2 liter). Til slutt klipper jeg opp pinner i ca 2 cm bredde. Er jeg nøden kan jeg også bruke selve boksen, men den kan jo også være nyttig til andre ting.


Så skriver jeg med vannfast merkepenn. Dette har vist seg å holde bra også når merkepinnen har stått et par sesonger ute i potte eller i bed. Mange har erfart at skriften kan slites bort av vær og vind, og det har jeg funnet en ganske fiffig løsning på. Jeg sørger for dytte merkepinnen så langt ned i jorden at mesteparten av skriften befinner seg under jorden. Bare et par cm stikker opp, sånn at jeg ihvertfall ser hvor pinnen står. Hvis jeg lurer på hva som vokser i bedet er det jo fort gjort å dra opp pinnen.

Nummeret på pinnen er en referanse til sålisten, derfor må også årstallet være med. Da er det også lett å se ca hvor gammel planten er f.eks. når jeg står i bedet og vurderer deling eller bare lurer på om planten virkelig bare er 2 år. Og sånn som man ellers lurer på i et bed.

Når pinnen stort sett er "underjordisk" er det heller ikke så farlig hvordan den ser ut. En vinter spiste jeg kun pistasj-is fordi den ble solgt i grønn boks, men nå spiser jeg likegodt den isen jeg har mest lyst på :-)

Jeg klargjør alltid merkepinnene før jeg begynner å så. Mest fordi jeg vet hvor lett det er å gå i surr hvis det skal gjøres etterpå, men også fordi det er en hyggelig aktivitet mens jeg planlegger årets frøsådd. Pinnene fungerer dermed som en slags oppgaveliste, når alle er brukt opp er jobben gjort. Jeg har alltid noen blanke pinner på lur, for noen ganger blir det jo nødvendig med en ekstra potte av samme sort.

For de sortene jeg har igjen restefrø av (særlig sommerblomstene), tar jeg vare på merkepinnen(e). Da er det vanligvis nok å justere årstallet så kan jeg bruke den en gang til.

Hvordan lager du dine merkepinner? Blogg gjerne om det og gi meg et hint i kommentarfeltet, så kan jeg lenke til innlegget ditt herfra.

9 kommentarer:

  1. Du har funnet en god måte å lage merkepinner, som medfører mye is-spising.

    Jeg hører med til de late som bruker frysetape og merkepenn på såpottene, ingen merkepinner hos meg...

    SvarSlett
    Svar
    1. Alt funker jo, så lenge det funker :-) Jeg har brukt halve adresselapper på pottene, men våger ikke å gjøre det på feks staudepotter som settes ut.

      Slett
  2. Dette var smart! Tror ikke gutta mine har noe i mot å spise is :))

    SvarSlett
  3. Jeg har også laget merkepinner av lokket på is-boksen. Dessverre er jeg ikke så glad i is, så jeg fant det best å bestille merkepinner fra Impecta. Blir jo helt krise hvis jeg ikke får merket når jeg sår - akkurat som om jeg skulle huske hva det var mer enn 2 sekund..... :-)

    SvarSlett
  4. Dette var da et supert tips...og jeg som satt og tenke på hva jeg skulle bruke til merkepinner iår...og så har du løsningen...flott:)
    Takk:))

    SvarSlett
  5. Smart! Nå spises det ikke så mye is her i huset - det er langt til butikkene og isen smelter på veien hjem hvis jeg har glemt å ta med kjølebag i bilen - noe jeg stadig gjør... Men jeg klipper opp gamle plastpotter. Funker fint. Og om jeg ikke stikker dem dypt nedi jorda gror merkepinnene likevel raskt ned - og jeg blir glad og fornøyd når jeg luker og finner glemte plantenavn.
    Ha en fin dag.

    SvarSlett
    Svar
    1. Gjør jo ingenting om isen smelter, når det er innpakningen du skal ha! :-)

      Slett
  6. Jeg har klipt opp rømmebegre, men nå har jeg kjøpt noen plastpinner fra Impecta.

    SvarSlett
  7. Det finnes jo mye embalasje som kan klippes opp, men det er ikke mye som er like standhaftig som iskremboks-plasten :-) Eneste aberet for min del er at jeg er ganske lei iskrem når våren nærmer seg...

    SvarSlett