søndag 17. april 2011

Handle først, tenke etterpå

Utsikt fra en improvisert plantehylle på et kjøkken...
Har du noen gang vært så hyper at du har klippet, toppet, luket, kastet eller noe anne form for destruerende aktiviteter, i en fart - uten egentlig å tenke deg særlig godt om? For deretter å tenke deg riktig godt om, og komme i tvil om du muligens har gjort noe veldig dumt...?

Jeg må innrømme at det har jeg gjort opptil flere ganger. For noen år siden klippet jeg for eksempel den avblomstrede stilken på min første brudeorkidé (Phalaenopsis) helt ned, for deretter å plukke opp info-pinnen fra potten hvor jeg kunne lese at man skal kun klippe ned til andre stilkleddet, eller noe sånn. Da var det jo for sent.

Hurra! O Lykke!
I årets frøsådd har jeg ikke lykkes så veldig godt med Skjeggrørblomst (Penstemon barbatus). Bare 1 av 2 planter ser ut til å være liv laga. Den hadde vokst endel, det 4. bladparet var på gang. Og så fikk jeg det plutselig for meg at den måtte toppes, fram med saks og klippe-klipp over 2 vanlige bladpar. Og så gikk det 5 sekund før det slo meg at det kanskje ikke stod noe om topping i såanvisningen for denne, eller gjorde det det? Fram med såposen, neida, ingenting om topping. Og jeg har aldri hatt planten før og vet ingenting om voksemåte, om den forgrener seg osv. Jeg søkte på nettet, men fant ikke noe svar.

Så greit det da var å ta et bilde etter en håndfull dager, og avsløre at det ER nye skudd på gang fra bladfestene! Ikke så lett å se med det blotte øye, men i forstørret versjon er det tydelig nok, og jeg kan puste lettet ut.

Men lærer jeg av sånne klippe først, lese etterpå? Neppe... Hva med deg? Og skal Skjeggrørblomst toppes eller ikke?

6 kommentarer:

 1. He, he - mannfolk og instruksjoner...... Det var en spennende variant i blomsterverdenen. Jeg er vel en treiging i forhold til deg - lese først - klippe etterpå :-) Ha en fortreffelig søndag - det går nok bra!

  SvarSlett
 2. Jag hra aldrig hjärta att toppa plantor men mina luktärtor borde nog få en omgång nyp. Om jag hittar modet. Dom ser ju så små ut efteråt. Om dina skjeggrørblomst blommar efteråt finner du nog ut av. Annars blir det mest mera lubbigt har jag hört.
  Ha en fin påsk :)

  SvarSlett
 3. Her handles det også først og tenkes etterpå, men topping av planter har jeg aldri våget meg på.
  Men planten din ser riktig lovende ut!

  SvarSlett
 4. Kanskje det er sånn verden går videre? En lærer jo noe om hva som går når en handler først og tenker etterpå...

  SvarSlett
 5. De fleste planter har ikke vondt av å bli toppet og mange blir faktisk finere av det :)Hvis toppen har litt størrelse så kan du bruke den som stikling = enda mindre plass i vinduskarmer og planterom... Mitt navn er Mari, og jeg er stikklingsnarkoman...

  ;)

  SvarSlett
 6. Ja, satser på at det gikk bra, men nå ser det ut til at de to skuddene i bladfestene ikke blir noen forgrening likevel, istedet har planten laget ny hovedstilk ved der jeg knep av. Går vel bra til slutt...

  SvarSlett