onsdag 6. april 2011

Speed spiring?

Hu hei hvor det går, er det mest vettuge jeg kan komme på å si akkurat nå!

Sent søndag kveld sjekket jeg frønotatene mine, og oppdaget at jeg hadde glemt å så to sorter. Frøene kom seg i såjord i to fullkornbrødbokser i en fart, litt vann og de knallgule lokkene ble satt på, før begge boksene ble satt på varmt baderomsgulv litt etter midnatt.

Mandag kveld overrasket jeg faktisk meg selv med å ikke inspisere boksene. Har jo allerede noen frøplanter å myse på over kjøkkenbenken, og det er vel helst sesongens aller første frø jeg føler voldsom trang til å sjekke annenhver time (og nei, jeg jobber ikke i helsevesenet). Tirsdag kveld tenkte jeg at det er jo hyggelig å ta av lokket på de to boksene - var flink i går, så det er jo ikke hysterisk heller å bare sjekke at alt er bra. I boksen hvor jeg sådde Atlasblomst (Godetia 'Fruit Punch Mixed') syntes jeg at jeg så antydning til noe som muligens kan bli en liten spire. Jeg har jo erfart innbilt spiring tidligere, men tenkte at hvis det er noe på gang så er vel ikke nattemørket noe verre på badet enn på kjøkkenet.

Deretter fjernet jeg lokket fra boksen med Solknapp! ÅTTE 2 cm store bleike spirer! På langt mindre enn 48 timer! Jeg fikk litt hakeslepp, var jo ikke forberedt på noe sånn! På frøposen står det forresten at de spirer etter 5-15 dager. Ikke godt å se hva som er opp og ned på dem, de ser faktisk litt småsnåle ut. Noen ligger, noen står - kanskje sådden er ødelagt, men har flere frø så det ordner seg nok. Sorten heter Sanvitalia procumbens 'Mandarin Orange'. Husker den første spiren i Miniprosjektet, disse hadde også litt hårete greier, det er vel røtter som ikke helt skjønner hvor de skal gjøre av seg når alt er mørkt. Trodde vel at de ville kunne lokalisere at "jordvarmen" kom nedenfra, men nei. De er tross alt nokså uerfarne med spiring, disse små...

Men så bra spiring på mindre enn 48 timer har jeg aldri opplevd før! Har du?

5 kommentarer:

 1. Maken, men enig med du, de ser litt snåle ut:)

  SvarSlett
 2. Eg får berre håpe du ikkje går så langt som eg gjorde ifjor. Då trudde eg og at noken Alliumfspirer ikkje heilt visste kva som var opp ned. Men eg visste råd, sette igang og snudde dei det som eg meinte var rett veg. Mange spirer var det og, sånn omtrent etter å ha prikla 50 spirer oppned, gjekk det endeleg opp for meg at eg var på ville vegar.

  SvarSlett
 3. Hehe, måtte le litt nå :-) 50 spirer opp ned var sikkert litt av et syn. Av mine 10 speed-spirende frøspirer, er nå de fleste krepert. Det er igjen 4, men de er nokså strantne. Gir sjansen til jeg prikler om, satser på at det hjelper å sette dem litt dypere... men nå er det ihvertfall lett å se hva som er opp og ned ;-)

  SvarSlett
 4. Og hei til deg også Furulunden, dobbelt hei til og med siden du fikk det til på andre forsøk :-)

  SvarSlett