onsdag 9. juli 2014

Når selveste naturen besøker balkongen

Jeg skal ikke late som om jeg jubler høyt når jeg finner plagsomme insekter på balkongen, men det er faktisk litt stas. I alle fall i noen dager.


Tidligere i sommere oppdaget jeg to svarte lus på en av Villgeorginene. Hm, jeg studerte dem litt før det ble kort prosess. Og så studerte jeg selvsagt planten i tilfelle det skulle være flere, men to uker senere er det ingen skumle svarte på denne.

Derimot er petuniaene godt besøkt! Disse gjestene er grønnere, og de yngler som bare det. Jeg får ikke panikk av noen lus som sitter under blader eller som i dette tilfellet på blomstens kronblader. Men når de begynner å okkupere skudd som ennå ikke har rukket blomstring, sånn at den plantedelen ikke får utvikle seg ordentlig, da blir jeg lei gjestene! Petunia skal være en lusemagnet, men i fjor hadde jeg faktisk ikke en eneste gjest.


Tilbake til innledningen - det er faktisk litt stas likevel når selveste naturen kommer på besøk på en skyggebalkong litt oppe i høyden. De valgte min lille uteplass, de fant noe de likte, og vel - de skader noen av plantene. Jeg blir litt gladere når jeg oppdager en sjelden marhøne eller en veps, eller en edderkopp - men alt i alt er det hyggelig med besøk. Kjekt når de kommer, og kjekt når de drar... :)

4 kommentarer:

 1. Det var et positivt innlegg ang. skadedyr ;-) Jeg er nok ikke så tålmodig. Jeg fikk også lus på balkongen i sommer. Det var noen miniatyrroser som ble deres feriested. Jeg prøvde å dusje dem bort med kaldt vann, uten at det så ut til å hjelpe. til slutt skamklipte jeg rosene helt. Nå ser jeg ikke lus, men ikke roser heller, så kanskje jeg skulle tatt det med ro, slik som deg ;-)
  Ha en fortsatt fin dag.

  SvarSlett
 2. Kjekt med besøk, men noen gjester er mer velkomne enn andre. Akkurat lus er jeg ikke så overvettes begeistret for, men de dukker opp på visit hos meg også.
  Nyt fine julidager på balkongen!

  SvarSlett
 3. Det kan bli litt mye natur...

  SvarSlett
 4. Takk for innspill! Jo, jeg startet nok litt bråkjekt, må innrømme at det er et sørgelig syn i enkelte krukker nå, etter at lusene har tatt litt overhånd. Hm... men siden jeg jo snart reiser bort på ferie uansett, er det en umulig oppgave å bekjempe sånne skadedyr uten samtidig å kaste ut alle petuniaene. Jeg får bite tennene sammen og late som ingenting...

  SvarSlett