lørdag 5. juli 2014

Uventet frøprosjekt

Det er ikke så lett å holde seg til såplanene når det dukker opp overraskelser i feriehagen.

I mai tok jeg opp alle Narcissene fra Georginebedet, for da var det så klart sistnevntes tur til å kaste glans og pollen over feriehagen. De avblomstrede påskeliljetoppene ble skåret av, og løkene ble lagt i kjelleren  med blader og stilker på. Som kjent skal viktig kraft helst tilbake til løken.


Når jeg nå skulle skjære bort det visne lauvet, viste det seg at jeg hadde glemt igjen et par visne blomster som hadde satt frø. Frøene var perfekt modne, så da må jeg selvsagt så dem. Alle fem.

Jeg synes det er spennende å så frø av sorter, og Narcisser er jo som oftest foredlede sorter. Da regner jeg med at frøene gir nye planter som avviker litt fra morplanten. Og akkurat det er jeg jo bare nødt til å teste ut. Kanskje kan jeg om noen år fylle feriehagen med verdens vakreste påskeliljer :)

Jeg har aldri sådd Narcisser før, men antar at det må bli omtrent som Allium. Jeg sår og lar de få en kald vinter. Kanskje er det tidlig nok på året til at jeg kan gi de noen uker i kjøleskap, og få spiring senere i sommer? Og tjene inn en sesong? Eller ødelegge hele opplegget? Hm...

Har du sådd Narcisser, og har du noen tips å dele?

God helg!

4 kommentarer:

 1. Spennende! Jeg var ærlig talt ikke klar over at det var mulig å så narcisser. Trodde de bare forøkte seg med sideløk, så det skal blir spennende å følge med på såprosjektet ditt! :-)
  Ha en fortsatt fin dag.
  Stein

  SvarSlett
 2. Jeg har faktisk ikke tenkt på at det går an å så narcisser :) Det blir spennende å høre hvordan det går.

  SvarSlett
 3. Så spennende! Det kommer nok til å ta tid før du kan se de blomstre, for først skal de danne løk :) Jeg har formert liljer ved hjelp av skjell, og det var ganske interessant å følge prosessen.. Siden jeg flyttet fra gamlehagen vet jeg ikke hvordan det gikk!
  Jeg ville gjort som deg, så de selvsagt! Kanskje du får en helt ny type narsisser?

  SvarSlett
 4. Lover å poste bilde av ev. resultat, men ja, det blir nok ikke neste uke :)

  SvarSlett