fredag 14. mars 2014

Fantastisk voksekraft

Det våres i vinduskarmer, på kjøkkenbenken og kanskje ute på Skyggebalkongen også, selv om det ikke er så lett å oppdage ennå. Den siste uken har småfuglene holdt formiddagskonsert, og solen har varmet litt der hvor den har sluppet til. Her i skyggen ble det lite varme, for å si det sånn, men vi er ved godt mot, løkpottene, skjæra og jeg.

Midt i all denne yre vårfornemmelsen stoppet jeg opp ved et av fjorårets mange foto fra feriehagen. Ja, det er sånn at når våren melder sin ankomst blir det også hektiske tilbakeblikk for liksom å oppsummere, planlegge, huske hva jeg glemte og alt som har å gjøre med planlegging for hage og balkong. Tilbakeblikk som jeg jo skulle bruke vinteren til. Det er noen hektiske uker.


Men altså, i fjor sådde jeg Duftskumblomst (Tiarella wherryi) i feriehagen. Det ble et par spirer, og på sensommeren pottet jeg om en liten tass. Stor var overraskelsen da jeg kom til feriehagen utpå høsten og fant en blomstrende plante av ganske solid størrelse! Så stor og blomsterrik allerede første sesong, selv om stauder jo gjerne venter et år før de blomstrer for første gang. Med en så lykkelig plante i hagen, gjør det ikke så mye at det bare ble én. At den ser ut til å savne litt næring i den trange potten er ikke så rart. Duftskumblomst er fin i gruppe, dekker bakken godt og som du ser sparer den ikke på blomstringen. Nå er jeg spent på hvordan den likte vestlandsvinteren :)

Her i byen, i vinduskarmer og på kjøkkenbenk, fant den store våronna sted for en ukes tid siden. Alle Pelargoniumer ble pottet om og klippet ned (de fleste ser nokså døde ut, men de fortjener en sjanse), en god del frøplanter ble priklet (og flere skal det bli), og ikke minst - 4 inntørkede Georgineknoller som aldri rakk å blomstre på Skyggebalkongen i fjor, er lagt i jord. De hadde skrumpet inn såpass mye at jeg like godt satte alle 4 i samme store potte. Hvis én greier å sette skudd, blir det sprudlevann og korpsmusikk på balkongen!

Også kontorgeorginene (Dahlia contorus) er nå pottet opp, et par uker tidligere enn jeg pleier. Det skjedde for en uke siden, og i går var det allerede et skudd på vei opp! Enda jeg ikke oppdaget noen skudd da jeg var kontorgartner. Dahlia 'ElseT' og Dahlia 'MarJe' hadde forresten nesten ikke satt knoller, så jeg er litt usikker på om de orker en sesong til.

Noe som derimot er helt sikkert, er at sesongen er godt i gang! God helg!

12 kommentarer:

 1. Denne var ukjent for meg. Moro at den slo til med blomster allerede første året!

  SvarSlett
 2. Hei Duftskumblomst kjøpte jeg to stykker i fjor og de lever. Når de lever her, har de helt sikkert klart vestlandsvinteren.
  Synes du skal satse på sprudlevann og korpmusikk åkke som. Det vil alltid være noe å feire på balkongen. Dahliane ligger i kjelleren og der må de ligge en stund til. Håper at musene har holdt seg langt unna.
  God helg til deg også! Anne

  SvarSlett
 3. Vårstemningen oser her inne! Bra dere er ved godt mot :-)

  SvarSlett
 4. Flott duftskumblomst du har tatt frem!
  Så bra du er godt i gang med våronna. Herlig tid fremover nå :)
  Ha en fin helg!
  Ser frem til et besøk i galleriet.

  SvarSlett
 5. Så morsomt å få en slik overraskende velvokst velkomst i feriehagen da. Det var ikke verst!
  Det blir nok trangt om plassen utover i våronna skjønner jeg. Godt du har fått tak i Dahlia contorus så du ikke blir presset ut av alt som spirer opp på hjemmebane. Så forresten i GW at en dansk undersøkelse viste at frø spirte dårligere i nærheten av trådløse rutere... Kan jo hende det gjelder knoller også..? Best å passe seg for hvor en setter de søte små ;)

  SvarSlett
 6. Når jeg studerer det bildet igjen så fatter jeg jo ikke at det kun et én plante med så mange blomsterstilker, men det er vel sånn den vokser da, generøst. Den ble plantet ut i bed noen uker etter bildet ble tatt, så jeg vet jo at det bare var en rot. Tror den er lettstelt, ja, håper på snarlig gjensyn! :)

  SvarSlett
 7. Den skumblomsten har jag någonstans men aldrig har jag sett den så frodig! Stiligt, och det bara på ett år, otroligt. Nej du, gott igång är jag inte, skäms när jg tänker på mitt tomm plantrum.. iår går det trögt, hos dig spirar det, wow!

  SvarSlett
 8. Skumblomst har jeg ikke sett før, men en fin plante med artige blomster må jeg si.
  Det er godt og være igang igjen med å fylle vindusposter med potter og se det spirer å gror, alt er jo så tidlig i år synes jeg.

  God lørdag Bille.

  SvarSlett
 9. Lekker skumblomst. Har den vanlige her, men denne var ny...... også på ønskelista mi ;)

  SvarSlett
 10. Hevet over enhver tvil at sesongen er sparket i gang og det grønnes hos deg. Jeg skal heise flagget og spille hornmusikk så det runger i borettslaget når Dahliaene spirer hos deg! Lykke til.

  SvarSlett
 11. Pelargoniaene mine er også klippa ned, men de får ikke ny potte ennå. Det begynner å bli litt fullt... Spennende med georgineprosjektet. Jeg skal passe på å sjekke for knoller i høst på de jeg har sådd (om de spirer - sådd i dag). Likte den kraftige skumblomsten!

  SvarSlett
 12. Duftskumblomst er ny for meg. Utrolig hvor den har vokst på en sesong,,,en hyggelig overraskelse :) Vårstemning i vindusposten er bare å nyte! Kan hende hornmusikk og boblevann er motivasjonen som skal til for å lokke frem georginespirer? Du kan jo alltids ta en seanse med glamusikk og bobler både før og etter spiring? Alltids en hageglede å markere ;)
  Mine georgineknoller står fremdeles i garagen. Hadde gjerne ikke vært dumt å hente de frem,,,iallfall noen av samlingen. Har over 300 knoller så det hadde nok ikke vært dumt å begynne et sted :)
  En fin kveld og god uke ønskes fra Tone

  SvarSlett