mandag 29. april 2013

Koseknuffer du litt med frøplantene?

Motgang gjør sterk. Vi sier det vel oftest som en trøst når vi møter på store og små nederlag gjennom livet. Men utsagnet gjelder vel også i naturen, der den sterkeste og mest tilpasningsdyktige skal overleve?

Ute i naturen blir frøplanter herjet litt med av vær og vind, og av forbipasserende fugler og dyr. Her i vinduskarmen min lever de et svært beskyttet liv i så måte, de skånes jo til og med for trekk når skyggebalkongdøren en sjelden gang åpnes.


Så altså, jeg har begynt å herje litt med dem. Dulter forsiktig borti. Stryker kjapt over det grønne med hånden sånn i forbifarten.  Klør dem litt bak øret en gang i blant.

Kanskje denne knuffingen - i beste mening - gjør at småplantene stålsetter seg litt bedre, setter noen ekstra røtter for å holde seg fast, lager litt kraftigere stengel for å stå imot dette merkelige mennesket som på død og liv skal koseknuffe.

Og kanskje nærkontakten med det grønne bladverket gir meg - et stakkars asfaltmenneske - litt ekstra energi...

I år er frøplantene her i byen sunnere enn noen gang. De strutter i vei, og jeg er egentlig overrasket over hvor tette og fine Petuniane ser ut til å bli i min nord-østvendte vinduskarm uten tilleggslys. Det er første sesong jeg sår Petunia, egentlig ingen favorittslekt her hos meg, men med egendyrkede eksemplarer blir det kanskje en endring på det. Sorten heter Petunia F1 'Flambe Cascade' og er samme hybrid som er avbildet på "lettstelte balkongplanter" knappen i menyen til venstre. Lett å så er den i alle fall!

Koseknuffer du kanskje litt, du også? :)

Ha en flott ny uke!

18 kommentarer:

 1. Kanskje jeg også må knuffe litt på frøplantene mine, men jeg snakker helst med dem. Nydelige Petuniafrøplanter, fra flott fargerik Petunia.

  Ha en fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har nettopp toppet Petuniane, de ser ikke lenger like fjonge ut, men det går seg nok til :-)

   Slett
 2. Hei Bille.
  Så morsomt at du har oppkalt dine frøplanter etter oss som har besøkt siden din :-D
  Jeg så desverre ikke det innlegget før nå, men til gjengjeld fikk jeg da bonusen av å lese to innlegg på en gang!
  Jeg så en gang en dokumentar om et forsøksprosjekt jeg mener ble utført i noen drivhus i Tromsø. Nettopp for å herde planter og bygge dem opp benyttet forskerne elektriske vifter som blåste luft mot dem - Altså slike som en ofte benytter på hoteller i syden- de viftene som beveger seg frem og tilbake ;-)
  Jeg mener å huske at forskningsprosjektet konkluderte med at plantene riktignok vokste senere, men ble sterkere og sunnere og bedre til å takle overgangen til et liv utendørs, så "knuffingen" din er sikkert kjempebra for dem

  :-D
  Ha en fortsatt riktig fin dag.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånne eksperimenter har jeg jo sansen for - artig. Jeg kan godt begynne å blåse på småttisene i tillegg :-)

   Slett
 3. Dette høres jo både lurt og koselig ut. Dette må jeg prøve.
  Hilsen Hanne

  SvarSlett
 4. Like så! Trivelig med blomsterbud på døren:) Plantene står og troner i vinduet. Du er også vel plassert i bloggrullen.

  SvarSlett
 5. Like så! Trivelig med blomsterbud på døren:) Plantene står og troner i vinduet. Du er også vel plassert i bloggrullen.

  SvarSlett
 6. Litt koseknuffing får nok mine planter og ja, i tillegg lagar eg vind med bossbrettet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, ser deg for meg med bossbrettet. Og enda morsommere, ser for meg naboene dine som ser deg lage vind med bossbrettet ;-) Men litt vind setter sikkert plantene pris på.

   Slett
 7. Har en vifteovn som har blåst litt bris med jevne mellomrom i kjellerrommet. Og så stryker jeg over dem, men mest fordi det er godt å kjenne på de fine tuene, og som nå prøver å skrike i stillhet til meg at de vil ut i egne potter !!! Så de er nok stressutsatt så det holder.
  Men har man ikke katt å stryke på, så har man i alle fall små koseplanter. Og agurken i vinduet får litt stryk på bladene den også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, små koseplanter - det høres jp nesten ut som kjæledyr - på rot.

   Slett
 8. Hvordan går det med navnebarnet mitt hos deg? Jeg tror jeg lærer noe nytt her om å kose med spirene. Må visst finne fram bordvifta som støver oppe på loftet :) Det er fortsatt liv i blodbegerne, men de har ikke vokst noe særlig. Får kanskje kose litt med dem.

  SvarSlett
  Svar
  1. De trenger nok bare litt tid etter at du plantet dem, til helgen er de klar :-)

   (Ser du fant ut av Dahlia 'Landsbyliv' i den andre posten)

   Slett
 9. Jeg har forresten gitt deg en utfordring på bloggen min ;-)
  http://sommerhagen.blogspot.no/2013/04/la-humla-suse.html

  Det er helt frivillig om du ønsker å ta opp temaet, men selvfølgelig hyggelig hvis du gjør det ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Klart jeg gjør, må bare finne en vinkling sånn at jeg ikke gjentar alle andre - dumt at jeg nettopp brukte de 3 humlebildene fra i fjor, men jeg finner nok flere i 2011-arkivet :-)

   Slett
 10. Hei,
  Dette var artig med Dahlia prosjektet ditt og navna. Det skal bli spennande å følge med på og vekstkraft har eg også ser eg :))
  Supre tips du kjem med i dette innlegget. Litt kos og stryking er bra :)
  Ha ein fin 1. Mai.

  SvarSlett