søndag 21. april 2013

Vårens vakreste Dahlia-kappløp

Startskuddet har gått for det som kan bli vårens vakreste kappløp, og hvis du er innom her på Skyggebalkongen iblant, er sjansen stor for at du allerede er påmeldt som deltaker! :-)

For et par innlegg siden skrev jeg om rekordrask spiring på selvhøstede frø av Dahlia. Etter 3 dager var det ca 10 spirer. I kveld er det nøyaktig en uke siden frøene ble sådd,og allerede i går ble de 15 største spirene priklet!


Grunnen til at jeg fokuserer så mye på akkurat denne såpotten, er Dahlia-prosjektet mitt. Vil jeg få ihvertfall én ny variant av Dahlia som jeg liker godt nok til at den kan bli en signaturplante i feriehagen? Det som er sikkert er at Dahlia frøplanter sjelden blir lik morplanten, og avvikene kan komme på både blad og blomst og andre egenskaper som høyde og helse generelt. Det jeg ikke vet er om frø fra samme blomst vil ha tilnærmet lik DNA, eller om også disse frøene vil gi store forskjeller.

Dette skal jeg finne ut i år!


I går kjøpte jeg flere potter for å prikle de håpefulle. Anbefaler dette hendige brettet (koster ca 40,-) som  er akkurat stort nok til 15 småpotter (7 cm). Supert for enklere undervanning, kjapp flytting, og flott størrelse om det nå blir stående i vinduskarm eller balanserende oppå et pastaglass for å komme nærmere opp til lysstoffrøret over kjøkkenbenken. Det er det siste som er aktuelt for Dahlia-kappløpet.

20. april gikk altså startskuddet og 15 frøplanter har nå fått sin egen lille potte. Prikling skal gjerne vente til det første settet med ekte blader (karakterbladene) er på plass, men de ivrige kandidatene stod så trangt i såpotten at det ikke kunne vente.Hvordan er du som er innom Skyggebalkongen involvert i dette?

Nå som kappløpet er i gang trenger hver av de 15 eget navn (for referanse og på gøy) - og her kommer kanskje DU inn! Jeg har nemlig brukt nickene fra kommentarfeltene i tråden om rekordspiringen, inkludert meg selv. Sånn ble det navn til 14 av de 15 frøplantene. Hvis jeg ender med en ny sort beholder sannsynligvis planten navnet, kanskje litt justert.

Følgende navn er allerede med - noen ganger forkortet i forhold til nicket (hvis du ikke ønsker at nicket ditt skal bli brukt, er det bare å si fra):
Marje, ElseT, Landsbyliv, Turid, Stein, Ruthe, Marit Helene, Randine, KariK, Hagen vår, Bille, Villrose, Maria, Martin, og så er altså frøplante nr 15 navnløs enn så lenge.

Vil du at Nr 15 skal få ditt nick som navn? Da skriver du en kommentar til dette innlegget - første nick som ikke allerede er med i kappløpet, blir brukt!

Oppdatert: Og der fikk også den en-frøbladete Nr 15 navn: Dahlia 'RitaLita' :D

På bildet over står Dahlia 'Bille' nærmest (nede til venstre), i venstre kant sees Dahlia 'Ruthe', og lengst borte i det fjerne, skimtes såvidt Dahlia 'Stein'. Skal presentere hver enkelt nærmere etter hvert som de vokser til og viser ulikheter. Landsbyliv, Ruthe, Marit Helene og Villrose har størst skudd med karakterblader, men forspranget er ikke så stort at det er snakk om tjuvstart. Både Randine, Hagen vår, Bille og Maria halter litt i første runde ettersom de skadet ett frøblad hver (litt knuffing i startområdet måtte vi vel bare regne med), og Nr 15 måtte faktisk amputere ett frøblad like før start og burde strengt tatt fått et handicap-poeng hvis sånne regler fantes - men det gjør de heldigvis ikke. Siden alle har ok rot, regner jeg med at småskadene har mindre betydning for fortsettelsen, og dagen etter start er alle 15 ved godt mot :-)

Ha-ha, dette blir helt klart litt nerdete, men veldig spennende! Hvem får de fineste karakterbladene? Hvem av oss vokser raskest i høyden, for ikke å snakke om - hvem får den flotteste blomsten? Etter hvert må nok noen av oss reise vestover til feriehagen, mens noen få utvalgte får friste lykken på selveste Skyggebalkongen. I verste fall kan det også tenkes at noen av oss kaster inn håndkleet lenge før vi nærmer oss noe målområde.


Jeg oppdaterer når det er noe å berette, og håper at du vil heie litt fra sidelinjen sånn innimellom :-)

13 kommentarer:

 1. Jeg synes RitaLita kan bli et fint navn på nr. 15 :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hurra! Da ble nettopp Nr 15 oppkalt etter deg! Måtte Dahlia 'RitaLita' vokse bra til tross for bare ett frøblad! :D

   Slett
  2. Så gøy, tusen takk :-) Jeg heier på deg og håper at alle 15 vokser seg store og fine. Det blir spennende å følge dette prosjektet!
   Ha en riktig fin uke.
   mvh RitaLita

   Slett
 2. Du så spännande, tänk om du får 15 helt olika dahlior :)

  SvarSlett
 3. Ja, det blir spennende. Jeg har sådd dahlia nå i fire år, og det er like moro hver gang. Lykke til med navn og vekst på de!

  SvarSlett
 4. Heia-heia....men hva med dopingkontrollen?

  SvarSlett
 5. Dopingkontrollen får vi komme nærmere tilbake til ved første gjødsling ;-)

  SvarSlett
 6. Kjempestas med oppkalling :-D Heier på min!

  SvarSlett
 7. Føler meg beæret over å bli gudmor til en av dine Dahlia, jeg får følge med på utviklingen.

  ha en fin uke!

  SvarSlett
 8. Så utrolig morsomt ! - jeg heier selvsagt på mitt navnebarn ! :)))

  SvarSlett
 9. Ha-ha-ha, dette er da gøy :) Dahliabarna skal følges nøye utover våren og sommeren.
  Nyt vårdagene. Om den Turid som er nevnt er meg, så føler jeg meg meget beæret og ikke så rent lite stolt.

  SvarSlett
 10. Ha ha så morsomt. synd at jeg har vært så opptatt med andre ting så jeg ikke har tatt meg tid til å kommentere rundt om på hagebloggene i det siste.
  Kunne tenkt med en oppkalt etter meg jeg også.
  Jeg sår Dahlia hvert år og gleder meg til å følge med på dine.
  Lykke til :-)

  SvarSlett
 11. Så kjekt at dere følger med utover! :-) Det er allerede små karakterblader på flere av småttisene, en av de spennende fasene, siden bladverket kan bli litt forskjellig. Så langt ser det imidlertid nokså ensfarget grønt ut...

  New Dawn: Supert navn på ny Dahlia sort, kanskje det blir en mulighet senere...

  Turid: Ja det var deg, ja :-).

  SvarSlett