onsdag 24. april 2013

Insekter i feriehagen

Da jeg ryddet litt i fjorårets mange bilder fant jeg en god del insekter - ja, som motiv altså. Det syntes jeg var hyggelig, for i fjor var det stort sett så vått i det grønne at det ikke ble så mange runder med dyptpløyende kamera.


Noen ganger ser jeg insektene først flere uker etter at bildet ble tatt. Som her, hvor jeg knipset humler som koste seg med godsakene som min frodigste Flekktvetann (Lamium maculatum 'Bacon Silver') kunne by på - jammen satt det en bitteliten flue og ventet på tur. Eller kanskje de to lekte gjemsel...?


Denne gul-grønn-kule edderkoppen lekte seg i en Atlasblomst (Godetia amoena/Clarkia) som ennå ikke hadde brettet ut sin elegante kappe. Jeg ser ikke denne typen edderkopper så ofte, kanskje de foretrekker å ferdes i gul-grønn-kule blomster.


Sesongen var som nevnt våt. Når det kom en overraskende skur, som varte i en ukes tid, kunne det bli dramatisk for både liten og stor. Små, tomme krukker og kar kunne fylles til randen over natten. Om denne møllen var død før syndefloden er ikke godt å si, men jeg synes bildet illustrerer ferieukene ganske greit.


I feriehagen vokser et par Blå kuletistel (Echinops banaticus) - d.v.s. den jeg har er nok heller den grå varianten. Dette er en humlemagnet de luxe. Og så er den jo fin å se på i tillegg - både med og uten humlepynt... 

Klikk for mye større versjon...

Humler er det mange av i feriehagen, og jeg digger å fotografere dem i alle slags rare positurer. Ofte er det rumpa i været mens de uanfektet nyter godbitene. Eller som denne, som jeg tilfeldigvis oppdaget inni en diger Georgine-blomst (Dahlia 'Ludwig Helfert'). Her er det så mye blomst og nektar at det ikke er det minste rart at humlen ble alvorlig  bedugget. Det ble jo nesten jeg også, bare av å se. Håper den fant veien hjem til slutt, skjønt jeg har mine tvil...


Da er det langt mer edruelig å være en balanserende flue midt i deilige roseblader. Rosen heter Rosa 'Blaze Superior', og fluen heter kanskje Primadonna - eller Solveig.

Og helt til slutt - det gikk dessverre ikke så greit for alle...


En vakker morgen lå denne medium kladasen av en måkeskitt på en skiferhelle utenfor feriehuset. Jeg falt pladask for det grafiske i motivet (hm, eller var jeg bare fortsatt søvnig, på vei ut for morgeninspeksjon i feriehagen?). I alle fall, noen uker senere oppdaget jeg den lille fluen som ser noget omkommet ut. Måken har nok siktet tålig bra.

Nyt resten av april, husk at når mai setter fart er årets sesong over på et blunk. Lurt å knipse litt mens det står på! :-)

10 kommentarer:

 1. Flotte bildet Bille :-) Det er merkelig hvordan vi liksom overser insekter - og planter også- når det er mange av dem. Nå når vi hungrer etter alt som minner om sommer tar vi oss i å savne de små insektvennene- og ikke minst blir vi oppmerksomme på hver minste flik av grønt utendørs! :-)
  Ha en fortsatt riktig fin vårdag
  Stein

  SvarSlett
 2. Mange spennende insekter i feriehagen din, humler er alltid velkomne i hagen.

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 3. Herlig med litt liv i hagen- ja bare ikke gnafsere :) Tusen takk for fine blodbegerspirer -de overlevde posten og de ble umiddelbart plantet etter beste evne. Jeg rapporterer om eventuell framgang på veksten. Er det ikke framgang så blir det påfallende stille om saken ;) Anne

  SvarSlett
 4. Ja det yrer med liv i alle høyder, alle er jo ikke like festlige å få i hagen men de fleste gjør jo en fabelaktig jobb.
  Flotte bilder, ha en fin kveld.

  SvarSlett
 5. Flotte bilder! Og herlig farge på den edderkoppen!
  Fint abstrakt motiv nederst også. Godt observert :-)

  SvarSlett
 6. Her var det liv! Jepp, jeg er klar for blodbeger. Sendte deg en e-post med adressen min for en tid tilbake. Har du ikke fått den? Hvis ikke tar jeg gjerne i mot den en gang til. Igjen, takker og bukker for at du sørger for blod-debut for meg:)

  SvarSlett
 7. Sommar, ja nog går det fort i maj. Insekterna ska helst slippe drukne i år håper jeg. For en tuff gul edderkopp, trodde først det var en del av blomsten .

  SvarSlett
 8. Så flotte bilder. Jeg har en takk for blogbeger på bloggen min i dag:)

  SvarSlett
 9. Kjempe flotte bilder! Jeg er ikke så flink til å fange insekter på bilder, men nyter gjerne andres!

  Ønsker deg en fin helg.

  SvarSlett
 10. Takk alle! Håper på at det blir bedre fotovær i ferien i år!

  SvarSlett