tirsdag 16. april 2013

Dahliaprosjekt 2013

Ja, jeg vet at det er ganskje kjedelig med bilder av frø og spirer, og i alle fall i flere innlegg etter hverandre, men jeg bare må fortelle om noen spirer som jeg oppdaget for noen minutter siden. Dette er m.a.o. så nær "live-blogging" som jeg noen gang vil komme :-)

Jeg har på gang et slags Dahliaprosjekt i år. Frø ble samlet i feriehagens nye georginebed i høst. Jeg ventet for lenge, og i november var de få frøhusene jeg fant kliss våte og de verste knapt mer enn en våt guffe. Heldigvis hadde naboen plukket 3-4 avblomstrede og tørre stilker til meg, litt tidligere på høsten.


Selv om utvalget ble betydelig mindre enn jeg hadde sett  for meg, endte frøhus fra 5-6 ulike sorter i kaffefiltre, og der har de tørket i vinter.

I påsken ble det en mer enn stor nok jobb med rensing av frø, og jeg fant faktisk helt greie frø inni flere. Hvor mange som er spiredyktige gjenstår jo å se. Målet er som tidligere skrevet å få fram nye sorter, og når jeg finner en spesiell som jeg liker, skal den mangfoldiggjøres og bli "bare min". Litt gal, og litt gal - jo da :-)

Jeg sådde så klart frø i feriehuset, og da påsken var over var det allerede én spire. Jeg tok med en del av restefrøene hit til byen, og sådde for 3 - TRE - dager siden. Og i dag telte jeg 7 spirer i den ene potten. På bildet finner jeg hele ti! Så kjapp Dahlia spiring har jeg aldri sett før.

Dermed ser det ut til å bli Dahliaprosjekt her i byen også, og kanskje til og med noen på Skyggebalkongen. Litt skummelt at frøene er fra en sort som blir meteren høy og veldig omfangsrik, men blir det for fullt på kjøkkenet får jeg bare smøre brødskiva mi i entreen, verre er det jo ikke... ;-)

Edit: Måtte bare legge ut et nytt bilde, ett døgn etter det forrige ser det sånn ut:


Hu hei, hvor det går! Og fine røtter er allerede på vei ut av potten. Her blir det nok blomstring allerede til helgen, tenker jeg :D

17 kommentarer:

 1. Likar frø og spirar eg......det var eit flott prosjekt du har på gang. Førsteklasses frø som spirer så fort og godt. Spennande å sjå når dei blømer om det blir ein ny sort :) Lykke til vidare.
  Frå MarJE.

  SvarSlett
 2. Hei Bille, vi hagebloggarar og andre bloggarar er nok ganske ulike på alle vis, og difor er det jo så kjekt med dei ulike bloggane,ALLTID noke som er interssant, inspirerande og lærerikt. Dahliaprosjekt er alltid spennande. I haust tok eg frø av den gule villdahliaen og eg fekk 3 spirer. Eg hadde berre gul av den ville sorten så eg er spent på kva farge og sort det vert. Men dei frøa trong 15 dagar på å spire, så dine må ha vore førsteklasses. Geriljahaging på kontoret må vere spennande!

  SvarSlett
 3. Så artig med Dahlia suksess! Gleder meg til å se fortsettelsen - jeg liker nemlig godt å lese om frø og spiring og sånt :))) Jeg får komme sterkere tilbake detlajer om plantekassene i glassverandaen - det fylles nemlig stadig på med morsome planter.

  Ha en fortsatt god dag!

  SvarSlett
 4. Så artig :) Siden det er snakk om Dahlia her, blir jeg aldri lei ;) Dahlia og jeg begynner å få et heftig forhold etterhvert *knis*

  SvarSlett
 5. Hei Bille. Så artig du samler inn frø fra Dahlia og sår disse. Håper du klarer å avle frem en helt unik "Bille Dahlia" :-)
  Jeg har ikke sådd et eneste frø i år, men på hagemessen kjøpte jeg noen små frøplanter som måtte prikles og pottes om, så plutselig er vinduskarmene fulle av slike små planter likevel ;-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag.

  SvarSlett
 6. Tjihi! Gøy å lese! Grattis med rask spiresuksess!

  SvarSlett
 7. Så spennende Bille, jeg skal huske på å hamstre noen frø av mine Dahlia til høsten,,det har jeg ikke tenkt på før,,
  Lykke til med sådden, jeg gleder meg til å se de i blomst.
  Ha en fin dag fra Marit.

  SvarSlett
 8. Det blir spennende å følge med på dine Dahliaspirer hvordan blomstene blir. Lykke til!

  SvarSlett
 9. Helt normalt, spør du meg. Det er jo denne barnslige iveren som får verden og dahliaen framover. Lykke til!

  SvarSlett
 10. Hei! Har aldri forsøkt å så fra egne frø. Har samla hver høst, men kjøpeknollene og kjellerknollene har vunnet. I år har jeg i hvert fall sådd kjøpefrø. Nå skal jeg prøve hjemmefrø. Utlyser du navnekonkurranse? Anne

  SvarSlett
 11. Takk for supporten! :D

  Kari K.: takk for visdomsord, de skal jeg fortelle videre til de håpefulle små.

  hagen vår: Tror det er Kåre som står der på 3dje bilde, nr 2 fra venstre. Nei vent litt... mulig jeg snudde potten 90 grader... hm, Kåre, hvor er du?

  Nå fikk jeg en glimrende idé. Bruker nickene i denne tråden som inspirasjon til navnsetting. Starter fra toppen, men her ser det jo ut til å bli behov for rikelig med navn :D

  SvarSlett
 12. Dahlia er utrolig lette å formere! Har en sådd, men det er kjøpefrø. Blir spennende å se resultatet (om ikke til helga ;-) ). Nye sorter blir det garantert.
  Når jeg tenker meg om, hadde jeg Dahlia i potte på min første balkong uten altfor mye sol.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Ja, det er enkle frøplanter å ha med å gjøre, men det ser nok ikke ut til at spireevnen er så god på mine selvhøstede frø. Bortsett fra denne ene såpotten da, er nå oppe i 17!

   Jeg hadde en Dahlia her på Skyggebalkongen for et ar år siden, den stagnerte og døde. Men det var en kjøpt plante, sikkert stiklingsformert, og jeg har større tro på planter som vokser opp her.

   Slett
 13. Har aldri fått til å så dahlia jeg, men hos deg skal jeg si det spirier og gror!! Imponert! Må kanskje forsøke igjen til neste vår :) Blir spennede å se hvodan sortene dine blir når de vokser opp!
  God helg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke forsent å så Dahlia å. De vokser fort og hovedblomstringen skal jo uansett ikke starte før et stykke ut på sommeren. Sett i gang! ;D

   Slett
 14. Jeg mistet alle mine Dahlia for noen år siden. Jeg oppbevarte dem i kjelleren slik jeg har gjort mange ganger før. Allikevel mugnet de, og døde alle som en.
  Så jeg mista litt gnisten angående akkurat dem. Men det er flotte planter

  SvarSlett
  Svar
  1. Sånn som skjer, Martin. Har også hatt en sesong jeg mistet alle. Men nå oppbevarer jeg de på to ulike steder, innbiller meg at jeg reduserer risikoen da. Dahliagnisten din kommer sikkert tilbake, imens blir det jo plass til andre gnister - ingen ulempe det :-)

   Slett