søndag 23. september 2012

Pollinering som funket

Et kjapt innlegg på en søndag formiddag. Men forsåvidt et viktig ett - det ser ut til å bli Blodbegerfrø på skyggebalkongen!

Tidlig i sommer styrte jeg litt med å pollinere Blodbeger på kontoret, men så valgte jeg å gjøre det på balkongen istedet. Mindre fallhøyde og ikke så mange rare blikk fra kollegaer.

Såvidt jeg husker knep jeg av en blomst og besudlet et par andre med pollenet fra denne. Litt på måfå, egentlig.

Ikke så lett å se frøballongen, men den som leter finner...

Og så viser det seg at måfå-besudlingen bærer frukter, bokstavlig talt. Det har helt siden sensommer vært oppblåste ballonger på to blomster, og jeg følger spent med fra uke til uke. For dette tar tid, ballongene er ennå lett rosa, og hvis de skal bli like tørre og brune som dem jeg observerte på en plante i salg på et hagesenter  (tips i det skjulte, ikke godt å vite om jeg lurte med meg en tørr ballong derfra), ja så kommer det til å ta fryktelig lang tid å få modne frø!

Det er frortsatt mange ferske blomster på planten, men jeg tror nok det ikke er tid nok til å modne flere ballonger, så neste år bør jeg pollinere så snart anledningen byr seg.

Har du høstet egne Blodbegerfrø? Kan ballongen høstes før den er brun og vissen?

Ha en flott søndag!

10 kommentarer:

 1. Jeg høstet noen frøkapsler (ballonger) i går. Jeg venter til de er brune og tørre. I år var det færre frøkapsler enn det pleier, kanskje det skyldes den dårlige sommeren.
  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. Du verden for et prosjekt, men så spennende! Jeg har aldri hatt blogbeger, men ønske er stort!
  Håper du får modnet frøene! Lykke til!

  Klem

  SvarSlett
 3. Skulle du likevel trenge frø så har jeg sanka i hauger på min balkong iår. Hilsen Grunerløkka

  SvarSlett
 4. Ballongen må bli brun og tørr før frøene er skikkelig modne, ja! Jeg tviler på at jeg får frø i år, men jeg har så mange fra i fjor, for da plukket jeg hvert eneste jeg fant! Jeg har frø i årevis :)Her pollineres de av humlene, men det er vel litt verre på en balkong høyt oppe i etasjene! Det ser ut til at du har lykkes med prosjektet :)
  Ønsker deg en ny fin uke!

  SvarSlett
 5. He-he. Snike seg rundt med bzzzzz-lyder...
  Men resultatet kan bli bra!

  SvarSlett
 6. Jeg venter også på modne frø. Første året eg har blodbeger, så blir spennende å se om noen rekker og modnes. Hadde alt tatt frø jeg, men lærte på en blogg at frøene måtte være svarte;) Så i søpla med de grønne.
  Lykke til med modninga.

  SvarSlett
 7. Vi lærer så lenge vi blogger , det er jo så bra at noen(du bland andre) prøver og deler med alle.

  Ha en fin høstdag , Marit.

  SvarSlett
 8. Ja, jeg drøyer jo litt da med å plukke ballongene. Det har ingen hast, men det blir spennende å se om frøballongene rekker å modnes helt. Jeg kan kanskje klippe inn grenen de sitter på om det blir for kaldt. Siden planten er flerårig men ikke herdig, er det ikke godt å vite om frøene setter pris på nattefrost...

  Takk for frøtilbud, men tror dette går bra (og dessuten sikret jeg meg jo kanskje på det hagesenteret, haha).

  SvarSlett
 9. Du kan ta planten inn til frøene er modne. Klippe den ned etterpå og overvintre den i leiligheten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Jeg prøver nok å ovvervintre de som står i kontorvinduet på jobb, men den på balkongen tror jeg får gleden av å oppleve norsk vinter. Kanskje, hm... ennå ikke for sent...

   Slett