fredag 14. september 2012

Mindre fint besøk på balkongen

I fjor var jeg utrolig heldig her på balkongen, det ble knapt observert en eneste ubuden gjest. Men i år har jeg fått bra med besøk, særlig av den hvite og den grønne sorten.

Hvitfly/mellus (Traleurodes vaorariorum?) forbarmet seg over Blodbegeren, og også etter hvert endel andre planter. De er bare 2 mm store, og hunnen kan visstnok legge 500 egg, så man må nok reagere tidligst mulig etter at de hvite fluene er oppdaget. Ikke lett å ta klatrende planter inn for å spyle dem, eller for å dyppe dem i en bøtte vann med hue først.


Så jeg bestemte meg for å se det som et naturlig innslag på balkongen i år... Jeg nøyde meg med å dusje plantene jevnlig, og det holdt Hvitflyene sånn noenlunde i sjakk. I alle fall kunne det sikkert blitt mye verre om jeg ikke hadde dusjet. Lurt å dusje innimellom og bak bladverket også, for såvidt jeg forstår dukker sånne gjester lettere opp under tørre forhold, og i en relativt lun og varm krok på balkong eller terrasse kan jo bladverket lett bli tørt selv om man vanner pottejorden.


I tillegg hadde jeg mye lus på Akeleien tidligere i sommer. Planten tok nok skade av det til slutt, men nå er det vel sånn at Akeleienes bladverk lett blir stygt utpå sommeren uansett. Den grønne gjesten under koser seg på en Blodbegerblomst.  Det er nokså få av dem, så jeg gidder rett og slett ikke å mase så mye.


Kanskje er det feriehagen som har fått meg til å ta det med ro selv om ubudne gjester kommer på besøk på balkongen. Der er det jo alltids noen som ordner opp, og naturen går sin gang. På balkongen er det derimot verken fugl eller rovinsekter. Bare balkongeieren som på denne tiden av året trekker på skuldrene og tenker at snart fryser de ihjel!

Har du noen smarte triks når det gjelder å holde sånne gjester unna krukkene, er det hyggelig om du poster :-)

Ha en flott helg!

10 kommentarer:

 1. Huff, alltid kjedelig å få ubudne gjester! Godt du fikk sprøytet og holdt dem i sjakk!

  Ønsker deg en fin helg! Klem

  SvarSlett
 2. Ja naturen går sin gang Bille ,det er vel den fuktige luften som har hjulpet disse fluene i år.
  Jeg ser de i hagen men der er det litt større plass så de får ikke ødelagt så mye.

  Ha en fin høsthelg, Marit.

  (jeg har rensket rundt akeleiene,,frø jeg fikk av deg,, i dag så jeg tror og håper jeg kan vise noen fine blomster bilder til neste sommer)

  SvarSlett
 3. Ja, det er umulig å unngå utøy på planter ute. Spyling eller dusjing er en bra metode som ofte hjelper til å minske problemet. Mekanisk bekjempelse virker også bra (det vil si å skvise lus og liljebiller med fingrene). Jeg stresser ikke så mye med dette hvis jeg ikke ser at det svekker plantene.
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 4. Det har nok vært insektssommer i år tror jeg. Mitt beste råd er å sørge for at plantene er friske og raske og aldri tørker ut eller er for våte, da blir de jo som du veit svakere og mer utsatt for skadedyrene.

  SvarSlett
 5. Heisan. Ikkje alle gjester som er like velkomne nei, men høyrest ut for at du har kontroll på det. Håper dei flytter ut neste år. Go`helg frå Tullik på Rauneknappen.

  SvarSlett
 6. Du er i godt selskap med utøy på balkongen, jeg har også både kvitfly og lus på verandaen. Grønnsåpespray er et effektivt middel, men nå er det snart slutt på sesongen så de får bare være hos meg!

  SvarSlett
 7. Jeg er ikke så plaget med utøy annet enn om våren og da på rosene i hagen. Jeg tyr til den kjemiske og minst miljøvennlige metoden og sprayer med middel mot lus. Husker ikke hva det heter. Jeg har en boks med sprøytemiddel i flere år, da jeg bare gir de en forsiktig dusj og gjentar etter noen dager. Problemet er da som regel løst. Skulle jeg få lus senere på sommeren lar jeg bare naturen gå sin gang. Rosene er da vokst seg større og sterkere, og det er andre gode naturlige hjelpere som ordner saken :-)

  SvarSlett
 8. Nei,noen tips har jeg ikke. Mine jordbær har hatt hvitfly i flere år uten at jeg klart bli kvitt dem. Men, naturen går sin gang som sagt...

  SvarSlett
 9. Hvitfly kjenner jeg heldigvis ikke til, men bladlusa er en gammel traver! Jeg har brukt såpesprit når jeg har oppdaget dem, ellers hjelper det godt å knipe dem. Det er vel derifra uttrykket `grønne fingre` kommer fra :)
  Nå så sent orker jeg ikke å styre så mye med motgift...
  Ønsker deg en fin ny uke!

  SvarSlett
 10. Takk for kommentarer og gode tips! Ja, det nok mye i at sunne planter tåler litt mer besøk. Kanskje det må bli en skje tran pr krukke neste år? :D

  SvarSlett