tirsdag 7. august 2012

Balkongen 3 uker etter avreise

Jeg er tilbake på Skyggebalkongen etter 3 herlige uker i feriehagen. Jeg vet fra tidligere år at det meste på balkongen kan overleve 2 uker uten stell, men 3 uker hadde jeg ikke prøvd før.

Det første bildet er et "skremmebilde". Ja, det ser jo litt ut som en tragedie hvor en stakkars plante har overlevd mot alle odds. De kreperte i bakgrunnen er Blåkorg (Ageratum 'Dwarf Ball mixed') som stod superfrodige i sinkkaret da jeg dro på ferie.


Karet står helt ytterst mot rekkverket, derfor trodde jeg at disse skulle greie seg siden det jo har vært en del regn i sommer - men dengang ei. Den standhaftige i forgrunnen er en Kuleamarant (Gomphrena globosa), den stod i knopp da jeg dro, og jammen er den fremdeles i blomst, og med et par nye knopper på gang. Bladverket er litt slitent, men ikke verst at den har greid seg såpass bra.

I forrige innlegg lovet jeg før og etter bilder. Dette bildet tok jeg like før jeg overlot balkongen helt til seg selv. Uten vannehjelp, og dessverre rakk jeg heller ikke å rigge til oppned-flasker, slik som jeg gjorde på kontoret.


Og nesten 3 uker senere ser det altså sånn ut... det er litt rart at plantene innerst i det mørkeste hjørnet har greid seg best!


Den som overrasket aller mest var Blodbeger (Rhodochiton atrosanguineum) - den har jo vokst som bare det! Massevis med blomster, og nå trenger jeg ikke å stå på ett bein på printeren på kontoret og summe mens jeg leker humle - mye enklere å hjelpe til her på balkongen! Finere blomster enn i kontorvinduet er det også, til tross for 3 uker med tørke og at den deler krukke med 2-3 andre planter!


Ingen blader er stygge heller, så heretter er Blodbeger definitivt et fast innslag her i skyggen.

Også Browallia (Browallia speciosa 'Blue Bells') har greid den tørre skyggetilværelsen bra. Frodig bladverk og en blomst her og der. Ser ut til å være flere sunne knopper, så jeg satser på at den kan bli enda finere utover.


Browallia er tydeligvis en litt treg plante som tar sin tid, den hadde ikke startet blomstringen for 3 uker siden. Kanskje den bør sås enda tidlgere til neste år? Den er egentlig flerårig, så kanskje prøver jeg å overvintre ett eksemplar.

Pelargonium 'Dronning Ingrid' har også greid seg helt fint! Jeg visste at den tåler å tørke godt ut mellom vanningene - altså en god balkongplante i feriesammenheng. Hos meg står den jo dessuten beskyttet mot regnet, dermed holder blomstene seg fine lenge. Den ene blomsterstilken var i full fart før jeg dro på ferie.


Bak dronningen skimtes en av hermetikkboksene med Grønnrenne (Chlorophytm). De har greid seg helt utmerket med vannet de fikk for 3 uker siden og er nå mye frodigere.

Og så var det Akeleien som fikk lus noen dager før jeg dro avsted. Den har fremdeles noen lus, men det var ikke så mange som jeg fryktet. Planten har tålt tørken nokså bra, kun de eldste bladene var visne og det kan jeg lett godta. Bladene med lus ser ikke ut til å være skadet, og lusene har heller ikke spredd seg til naboene.


Sannsynligvis er lusesesongen på hell, det er vel en tid for alt - også her i skyggen.

Det er godt å være tilbake på balkongen, men jeg savner allerede morgeninspeksjonene med kaffekrus i feriehagen. Har mange bilder derfra, og det blir nok noen innlegg framover. Nå skal jeg en tur til kontoret for å sjekke om det er liv i Kontorgeorginene, men Blodbegeren i kontorvinduet trenger jeg tydeligvis ikke å bekymre meg for.

Ha en fortsatt fin august-uke!

10 kommentarer:

 1. Ja det er alltid spennende å se hvordan blomstene har klart seg uten pass.
  Artig å se at du har Kuleamarant. Det har vært fast sommerplante hos meg i mange år.

  SvarSlett
 2. Jeg synes det tros alt har gått bra da.
  Det er greit å vite at blodbeger er en skyggeplante ,og Dronningen er jo praktfull.

  Det har vel rett å slett blitt for mye regn på de ytterste plantene kanskje.

  Kos deg hjemme , Maritklem.

  SvarSlett
 3. Det så jo riktig bra ut Bille! Noen primadonnaer klarer seg ikke, men med litt opprydding og noen dråper vann, så vil balkongen se riktig så frodig ut igjen! :-D
  Jeg hadde alliert meg med noen venner som kom og vannet mens jeg var borte,så vi kom hjem til et blomsterhav der ute denne gangen :-D
  kanskje du kan alliere deg med en nabo en annen gang?

  Ha en fortsat fin sommer Bille!

  SvarSlett
 4. Jeg må si at etter tre uker uten vann, har plantene dine klart seg forbausende bra. Det var utrolig så flott blodbegeren var blitt. Den trives med både skygge og lite vann altså.

  SvarSlett
 5. Jeg skjønner nå at jeg må satse på blogbeger til neste år. Din hadde jo klart seg utrolig bra!

  Greit å vite hva man skal satse på til neste år også, etter en prøvelse i år :)

  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 6. Flott blodbeger som har overlevd 3 uker uten vann. Alltid spennende når en har vært borte å se hvordan plantene har klart seg...

  SvarSlett
 7. Beautiful flowers, beautiful colours. I am greeting

  SvarSlett
 8. Det var jo slett ikke så ille etter hele tre uker! Pelargoniene klarer tørke ganske godt, og blodbegeren tror jeg tåler bedre tørke enn for mye vann. Den er ganske sterk mot det meste, bare ikke skarp sol!
  Ønsker deg en fin ukeslutt!

  SvarSlett
 9. Ja, det er jo alltid spennende å komme hjem fra ferie. Her hadde det regnet en del, og blåst mye, så min hage så ut som en overvokst krigssone.
  Men blodbegerplanten min sto 'an heldigvis av, også. Etter å ha prøvd meg på den i årevis, fikk jeg den endelig til, men ikke fra egen sådd. Tror jeg skal prøve å overvintre den - har hørt at noen får det til :-)

  SvarSlett
 10. Greitt at du har gått føre og brøytt veg. Eg hadde nok ikkje tenkt at det gjekk an å prøve blodbeger i skugge. 3 veker uten tilsyn på ein balkong er nok ein prøvelse for plantene, men det har tydelegvis gått bra for dei aller fleste. God helg Bille!

  SvarSlett