torsdag 16. august 2012

Lykkelig i et Georginebed

Ja, så har jeg vært taus i en drøy uke, og det til tross for at jeg har bøtter og spann med bilder og gode minner fra feriehagen. Tre uker i samme hage gjør at plutselig husker jeg ikke helt om det jeg gjorde i første ferieuke var i år eller i fjor, og nå etter en drøy jobbeuke i byen vokser distansen ytterligere. Men noen bloggposter fra feriehagen skal det absolutt bli!


Blant årets største spenningsmomenter var det nye georginebedet. Tidligere har jeg kun hatt Georginer i krukker (med ett stakkars unntak i fjor som ble druknet av regn og deretter spist opp av snegler). Jepp, det er snegler av flere kulører i hagen, så jeg var litt spent. Noen knoller ble satt til driving inne i påsken, og noen ble plantet rett ut ca 1. mai. Og resultatet har vært helt fantastisk så derfor et aldri så lite bilderas i dag :-)

Ikke så mye som et sneglegnafs, selv blader som ligger nedtil jorden er nesten uten unntak fantastisk feilfrie! Bedet ligger midt i en sånn vindsjakt som er forferdelig tøff når det blåser som verst, kanskje det gjorde at jordoverflaten holdt seg tørr, og lite attraktiv for snegler? De var stadig å se rundtom på plenen, men aldri i dette bedet. Litt rart egentlig, men absolutt helt greit :-)


Det ser sikkert litt stusselig ut på oversiktsbildet, Men for den som tilbringer tid med nesen ned i plantene, var dette en mer enn stor nok start på nytt Georginebed. Det er 11 ulike Georginer i bedet, stort sett 1 eks per sort. Etter hvert satser jeg på å utvide både bedet og antall planter per sort. I midten satte jeg noen Duftliljer, synes det gjorde seg med noen rett-opp blader inni der, men ellers er det jo nok variasjon når flere kommer i blomst.


I den ene enden står et par med rødlige blad, de var håpløse å fotografere, fargene blir litt rare. Ekstremt tette tuer med tanke på de korte bladstilkene.


Her er en nærmere titt på den til høyre på forrige bilde, den heter 'Dragon Ball'. Den fikk en litt blass rødoransje farge som jeg først syntes var litt rar, men mot det mørke bladverket ble det jo ganske lekkert. Synd det bare var et par knopper så langt.


Den til venstre heter 'Pulp Fiction', og den var den aller vanskeligste å fotografere. Fin fargeklatt i alle fall.Den oransje saken her er den samme som ble både druknet og oppspist i fjor. Heldigvis overlevde knollene, og det ble til og med to planter i år. Har ikke navn på denne, men liker den godt!


Og så var det 'Arabian Night', jeg skrev tidligere at det var en favoritt allerede etter å ha sett én blomst. Nå var det en hel bukett! Den har så kraftig stilk at den stod helt uanfektet i vinden, mens de 3 nærmeste naboene knakk ved roten. Men de kommer med nye skudd, og jeg har satt opp noen støttebøyler for å redde dem neste gang det røyner på.


Den på bildet over er en av de skadelidende, 2 uker etter rasering. Det stod ikke noe navn på pakken, så jeg vet ikke hva den heter. Stakkaren i bakgrunnen på bildet over, fikk aller tøffest medfart. Den heter 'Roxy', og fikk en tøff start i feriehagen, men kanskje den utvikler et eget tøff-og-sterk gen. Den hanglet ennå da ferien var over, men nye skudd fra knollen var godt i gang. Da er den vel klar for blomstring igjen neste gang jeg skal innom, og høststormene kommer ;-).

 .
Denne fikk det også litt tøft i vinden, men kom seg igjen. Den heter 'Grape Quartz' og ser jo egentlig litt ut some et slags biskopbarn...


Den oransje på bildene over og under, heter 'Alstergruss' og ble innkjøpt for et par tiere på årets hagemesse. Utrolig blomsterrik, jeg telte mer enn 40 knopper!


Men selv med så mye flotte blomster, kan man ikke velte seg i all lykke på en gang. De to nedenfor kom aldri i blomst, selv om knoppene vokste og vokste. Begge skal bli over meteren høye (sikkert lurt midt i vinden, jada). Tipper at blomstene må bli ganske store når de trenger så lang tid på å gjøre seg klare.


Den gule heter 'Babylon Bronze' og skal bli bronsefarget. Den hadde det aller heftigste bladverket, og fra en knoll ble det sikkert 60 cm i diameter og med mange skudd. Ikke så verst sånn første år, det er jo ikke akkurat delingspotensiale når man kjøper ny knoll. Blir det flere planter av denne, må den nok få et eget bed..., men trenger vel ikke å bekymre meg så mye helt ennå.


Denne lilla er en cactus som heter 'Nuit d'Ete'. Den var stor da det blåste som verst, og ble nok et godt vindfang. 2-3 stengler løsnet fra knollen. Jeg rev 2 av dem helt av, og sakk dem godt ned i jorden nær planten, men uten å knipe vekk blomsterknopper som man jo gjør når stiklinger settes. Etter noen slappe dager kom det nye skudd fra bladhjørnene, og blomsterknoppene svulmet. Blir spennende å se om det er så lett å lage nye knoller. Til høsten får jeg jo svar på det, for da skal alle graves opp, og jeg får dessuten testet ut hvor flink jeg er til å merke knoller for vinterlagring.

Knollene som ble drevet inne i april kom selvsagt tidligst i blomst, men det gikk ikke så lenge før de som ble plantet direkte hadde tatt igjen forspranget. Så neste år tror jeg nok at alle blir plantet rett ut. Så blir det mindre vannejobb på naboen - som jo nå tross alt har fått en ekstraoppgave når jeg ikke er i feriehagen, nemlig å klippe vekk alle visne Georgineblomster ;-)

Håper du nyter din august! Mer fra feriehagen etter hvert ;-)

12 kommentarer:

 1. Beautiful flowers, beautiful colours. I am greeting

  SvarSlett
 2. Her var det mange flotte georginer. Likte spesiellt godt Alstergruss. Var litt spesiell i blomen.
  Ang. sniglar og georginer har eg gjort meg ei erfaring. Eg har georginer med både mørkt bladverk slik som du viste her og grønt. Sniglane held seg vekk ifrå dei med mørkt bladverk. Medan nabo georgina med grøne blad er nesten oppeta av sniglar.
  Ha en flott kveld.

  SvarSlett
 3. Herlige! Så heldig du har vert med snilene. her har de til og med krøpet opp i krukkene oppå plattingen :-(

  SvarSlett
 4. Mange flotte Dahlia du har i feriehagen. Jeg trodde også at de var sneglemat, da har du vært heldig.

  God helg til deg!

  SvarSlett
 5. Ahhh, hvilken dahliaskog du har fått til. Lekkert, spesielt Altergruss, ei real sikleplante.

  SvarSlett
 6. Så utrolig mange flotte Georginer du har! Jeg har så lyst på mange Georginer, men jeg må først prøve å overvintre dem jeg har. Kanskje jeg kjøper flere til våren, eller kanskje ikke ;)

  SvarSlett
 7. Kjempeflott bed, Bille! Nydelige bilder!

  SvarSlett
 8. Du verden så mange flotte georginer du har!! Nydelige bilder! Så heldig du har vært at sneglene har holdt seg unna - hos meg har de gjort storinnrykk!
  God helg!

  SvarSlett
 9. Så mange flotte dahlia i feriehagen din! Arabian Night er jo bare smellvakker! Den likte seg ikke hos meg , eller så kjøpte jeg en dårlig knoll. Alle mine står i krukker pga sneglene. Kanskje sneglene bare ikke har oppdaget godsakene enda. Eller kanskje sneglene i feriehagen ikke er så glad i gourmetmat, men heller foretrekker enklere husmannskost.
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 10. Kjempefine Dahliaer og et kjempefint bed i Feriehagen! Slik vil jeg og ha!

  SvarSlett
 11. Takk for alle kommentarer! Ingen hemmelighet at jeg er blitt Dahlia-frelst, men ja, jeg er klar over at kanskje sneglene er blitt enige om å vente til august med å rasere det nye bedet. De gnafset litt på Dahlia som står i krukker.

  SvarSlett
 12. Den 'Alstergruss' var bare lekker! Jeg har georgine dille, det blir aldri nok og så spennende å lage egne planter som blir stammor videre...det skal jammen jeg tenke på også! Kanskje gjør jeg det samme!
  Lykke til videre med høsten og blomstringen!

  Anne Marit

  SvarSlett