fredag 3. august 2012

Skumle gjester på balkongen

Når jeg er på skyggebalkongen så lengter jeg såklart til feriehagen, men etter et par uker her i feriehagen begynner jeg jo å lure litt på hvordan det står til på balkongen og i kontorvinduet. Plantene fikk godt med vann før jeg dro, noen med opp-ned flaske med vann. Men de er helt sikkert bra tørste nå. Tørre planter blir gjerne svake planter, og da hjelper det ikke mye at jeg registrerte uønsket besøk på balkongen et par dager før avreise til feriehagen.


Den flotte akeleien (jepp, den som beviste at grønne frø fra feriehagen kunne spire som bare det) hadde fått gule flekker på flere blad, og det viste seg så klart å være lus. Kanskje mest egg, men noen føtter her og der.

Inn i kjøkkenvasken, eggeknusing og luseknerting til både jeg og kjøkkenet trengte full nedvasking (det siste var en smule overdrevet, ja).

Og så kommer det dumme. Jeg satte planten ut på skyggebalkongen igjen. Tett innimellom pelargonier, blodbeger og sommerblomster. Neste dag dukket det opp noen flere egg som ble knust, og på avreisedagen enda noen. Det er jo ikke så utenkelig at angrepet er tilbake for fullt og vel så det, når jeg snart returnerer til balkongen. Og det aller dummeste - jeg tviler på at akeleien uansett vil greie vinteren i krukke. Altså, stor risiko for stor skade, for en plante som ikke blomstrer i år og som trolig heller ikke overvintrer... Ingen skal komme her og si at jeg ikke ofrer alt for vårens Akeleieprosjekt!

Akk ja, man får ikke mer spenning enn man sørger for selv.

Får du lus på balkongen kan du dusje planten med vann iblandet litt oppvaskmiddel eller grønnsåpe. Behandlingen må gjentas 2-3 ganger. Tror det også kan dusjes med en melkeblanding, men det har jeg aldri prøvd.

Aller greiest synes jeg det er når plantene får besøk av insekter som har lus på menyen, men det skjer nok ikke så ofte på Skyggebalkongen.

6 kommentarer:

 1. Kjedelig med lus på akeleiene håper du fikk fjernet alle med såpevann.

  God helg til deg!

  SvarSlett
 2. Kjedelig med luseangrep Bille!
  Jeg tror du kan overvintre akeleien i potte over vinteren så lenge du legger potten på siden så ikke det fryser vann i den :-)Jeg har forresten tenkt å prøve på å overvintre hosta i potte på balkongen i vinter. :-) Men det er heldigvis lenge til ennå.
  Krysser fingrene for både dine og mine balkongplanter!

  SvarSlett
 3. Lus er noe herk! Man kan visst også koke opp brennesle og spraye på oppkoket for å fjerne lus. Har ikke prøvd det selv, men har hørt av mine foreldre at det fungerer!

  SvarSlett
 4. Det er så kjedelig å få lus. Jeg sliter med lus på Chilli og paprika plantene mine. Jeg knuser og dusjer med vann, men de kommer igjen. Tror jeg snart har knekk en hel hær.

  Ønsker deg lykke til!

  SvarSlett
 5. Takker for trøstende ord :D Jeg får satse på at en hel armé marihøner har invadert skyggebalkongen mens jeg har vært på ferie. Sannsynligheten er kanskje ikke spesielt stor, men... Om et par dager får jeg svar, som i fjor får jeg vel poste et før/etter ferien bilde fra balkongen. I fjor var det ganske bra der, men tror jeg bare var borte i 2 uker da, og i år er det jo nesten 3 uker uten tilsyn.

  SvarSlett
 6. Huff ja - lus er noe herk, de har inntatt begge 'Moje Hammerberg' så det blir mye dusjing med grønnsåpevann. (3 deler vann og 1 del grønnsåpe). Det virker, men med denne regnsommeren skal det jo godt gjøres at det får virke mange timene av gangen! Jeg ser også etter marihøner - de er her, men de er veldig få. Artig med det akeleieprosjektet ditt!
  Ha en fortsatt fin søndag!

  SvarSlett