søndag 18. mars 2012

Carol Klein om ulike plantefamilier

For en stund siden ble jeg gjort oppmerksom på hageprogramserien Life in a Cottage Garden med Carol Klein. Jeg hadde aldri hørt om damen, og ble veldig fascinert av hennes engasjement og respekt for hagens mange planter og skiftninger gjennom året, kombinert med  ekte formidlingsglede. En skikkelig inspirasjonspille som jeg gjerne videreformidler. Takk til bloggen Hageliv for den første introduksjonen!


Så jeg søkte etter flere klipp med henne, og fant en samling korte snutter hvor hun tar for seg en og en plantefamilie. Noe av tilnærmingen er vitenkapelig, men hun gjør det på sin sedvanlige, lettfattelige måte. Flere av klippene inneholder også tips om bl.a. dyrking og formering.

Jeg har nå sett på så mange Carol Klein klipp på kort tid at når jeg drømmer om kommende suksesser og utfordringer i feriehagen, er hagen i drømmen allerede blitt en modnet cottage garden, og flere av observasjonene mine ledsages av fru Kleins sprudlende stemme. Altså, mens jeg sover... Ja, sånn kan det gå når doseringen er litt i overkant, men det går nok over :-).

Nedenfor har jeg samlet en del av lenkene til plantefamiliene mest for min egen del, men kanskje også nyttig for deg. Hvert youtube-klipp varer i 4-5 minutter. Jeg antar at klippene ble sendt på brittiske Gardeners' World, 2010. Det finnes klipp med enda flere plantefamilier på Youtube.

Skjermplantefamilien - Apiaceae

Aspargesfamilien - Asparagaceae

Korgplantefamilien - Asteraceae

Rubladfamilien - Boraginaceae

Korsblomstfamilien - Brassicaceae

Klokkefamilien - Campanulaceae

Vortemelkfamilien - Euphorbiaceae

Storkenebbfamilien - Geraniaceae

Irisfamilien - Iridaceae (vår)  |  Iridaceae (høst)

Leppeblomstfamilien - Lamiaceae

Erteblomstfamilien - Leguminosae

Liljefamilien - Liliaceae

Orkidéfamilien - Orchidaceae

Grasfamilien - Poaceae

Nøkleblomstfamilien - Primulaceae

Soleiefamilien - Ranunculaceae

Rosefamilien - Rosaceae

Søtvierfamilien - Solanaceae

9 kommentarer:

 1. Så hyggelig at du har blitt smittet av Carols hageglede :-) Kjempe morro! Hun er virkelig en dame som elsker planter.
  Det er faktisk flere av disse familiene jeg ikke har tittet på (tror jeg,for jeg har sett på gardner world) Det skal jeg sjekke ut!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Da vet du sikkert hvordan det er å ha henne som kommentator i drømmeland :D Jeg er nokså sikker på at hun har inspirert meg til å se mye i feriehagen på en ny måte. Ha en fin uke!

   Slett
 2. God, "grønn" underholdning. Takker!

  SvarSlett
 3. Hei!
  Takk for koselig kommentar hos meg- må bare nevne at de blå høye akeleie-frøene jeg fikk av deg har spiret noe så utrolig bra! Ergo trengte jeg masse potter:) Har fortsatt en potte full av akeleier som må prikles i løpet av uken:) Takk for frøene! Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så flott at frøene virker! Gleder meg til å se det endelige resultatet!

   Slett
 4. Takk for at du deler dette med oss, nå vet jeg hva jeg skal gjøre senere i kveld :-)
  Når du drømme om dette om natten, vil jeg tro at overdosering er årsaken :-)))

  Ser at du har svarfunksjon i kommentarfeltet ditt, men ønsker du å kommentere på mine kommentarer, og du vil jeg skal få det med meg, må du gjøre det i bloggen min, så sant jeg ikke spør om noe direkte da :-)

  Ikke for å være vrien, men jeg har verken kapasitet, eller husk til å gå tilbake til innlegg jeg har besøkt før. Til det er bloggverdenen for stor :-)

  Lykke til i konkurransen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei New Dawn :D Takk for kommentar. Hm, jeg synes egentlig det er hyggelig å kommentere noen av kommentarene her under det innlegget, noen ganger supplerer det også selve innlegget. Hvis jeg ikke kommenterer vil det jo se ut for andre som om jeg har oversett responsen, og det skal vi ikke ha noe av! :D

   Men er det konkrete spørsmål eller noe jeg regner med at avsender ønsker respons på, kommenterer jeg det også i vedkommendes blogg. Som feks denne kommentaren din :D

   Slett
 5. Selvfølgelig så svarer du på begge plasser - logisk det bare jeg tenker meg om :-) så får jo nye lesere også utdypende kommentarer.

  Når det gjelder blogginnlegget mitt på Hageblogger, så har Anne etterlyst gjestebloggere - og jeg meldt meg straks som frivillig :-)))

  Det hadde vært hyggelig å se Skyggebalkongen der også. Du har en fin blogg med et spesielt tema som er interessant å lese om - og så skriver du bra i tillegg, og det er jo en stor fordel.
  Meld deg på da vel!
  Og du - nå kommenterer jeg også begge plasser :-))))

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord :D Jeg kommenterer dette i bloggen din så snart jeg får tid til en bloglandia tur igjen.

   Slett