mandag 12. mars 2012

Opp fra kjellerboden

For første gang har jeg forsøkt å vinterlagre stauder i kjellerboden. Tidlig på vinteren ble to av krukkene på skyggebalkongen satt ned i boden, mest som et eksperiment, egentlig. Dessverre er det stummende mørke i boden, og enda verre - det er ikke spesielt kaldt der, men noen få grader under temperaturen i leiligheten er det nok. Uansett, verdt et forsøk.


Jeg tror de fleste stauder har godt av en kald periode, så jeg lot dem få noen få kuldegrader før de ble satt vekk. Jeg har vannet bare bittelitt en eneste gang i vinter. Håper at plantene forstod at de skulle gå i dvale selv om de har hatt det mildt.

I den ene krukken er det en Villpoppelrose (Lavatera thuringiaca), og i den andre vokste det 2-3 ulike stauder som jeg sådde på kjøkkenet i fjor. Det er litt flaut at jeg bare husker to av plantene som vokste i krukke nummer to, og det er Gravbergknapp (Sedum spurium) og Fjellflokk (Polemonium caeruleum).

I dag var det spennende å se hvordan det har gått! Jeg lot Villpoppelrosen bli stående, og hentet opp den minste krukken hvor det bør være etterlevninger av 2-3 stauder.


Jeg ble litt overrasket over å finne at to småplanter av Gravbergknapp allerede stod der omtrent som de gjorde i høst! Mulig den skal være vintergrønn, men en hel vinter uten lys og vann? Det kan jo være at plantene bare er forsteinet, at de egentlig er døde men ikke har falt sammen ennå p.g.a. tørken. Det ser ihvertfall lovende ut!

Fjellflokken er bare visne rester fra i fjor, som jeg nå har klippet vekk, og så får jeg gi den en sjanse til å finne ut om den fremdeles har kraft og mot til å titte opp igjen etter hvert. Jeg venter med å grave for å sjekke røttene.

Har nå vannet forsiktig og satt krukken i vinduskarmen med vinduet på gløtt sånn at det ikke skal bli for varmt. Kommer til å sette krukken ut på balkongen om et par dager, og venter med å plante om til jeg ser at det er vekst.

Og den andre krukken med Villpoppelrose skal jeg ta opp i dag.

3 kommentarer:

 1. Dette høres jo veldig spennende ut. Jeg har aldri lagret stauder inne på vinteren, men det går jo fint ann.
  Fjellfokk kommer jo igjen fra rota og ute er den i allefall ikke vanskelig å få til.

  Ønsker deg lykke til!

  SvarSlett
 2. Så spennende! Jeg er ikke så avansert enda at jeg kommer på sånne ting, men det kommer seg vel etter hvert.

  SvarSlett
 3. Hei! Det er jo litt puslete greier, men bare at det ser ut til å være liv er stort! Håper det går bra med Fjellflokken. Nå er begge krukkene satt ut på balkongen, har vært så flott temperatur de siste dagene at overgangen fra "mild kjellerbod" ikke blir sp stor.

  SvarSlett