fredag 6. mai 2011

Syk og lei - men det ordner seg...

Ja, det er bare en kraftig forkjølelse da, av den sorten som endrer karakter hver eneste dag, men som dessverre trenger en ukes tid på å komme seg gjennom alle sine stadier. Så nå er jeg litt lei, men satser på at siste stadie er innen rekkevidde (med mindre det siste er tæring, haha).

Tiltakslysten har ikke vært helt på topp, men på kjøkkenet er det fremdeles liv i det meste av frøplantene. Har pottet om 3 av de største tobakksplantene, og det var nok lurt for det ser ut til at de som står igjen har nådd en slags grense for hvor mye de gidder å finne seg i. Av flittiglisene er det igjen 4, og de må jeg få pottet om i løpet av helgen.

Men dette får jeg komme tilbake til. Gryende balkongiver fikk bremsene på da det ble kaldere dager. Da passer det like greit å mimre om påskens fantastiske sommervarme i feriehagen. Noen bilder derfra...

Her har jeg tydeligvis brutt alle tradisjoner med å luke først, for deretter å ta bilde. hehe, det pleier å være motsatt. Denne Irisen er en vanlig germanica, som jeg har fått av botanisk hage i Oslo. Litt stas å ha planter med en historie, og selv om den fikk et par traurige år i potten før den ble plantet i bed, ser det ut til at jeg er tilgitt. Har aldri sett den blomstre, så det gleder jeg meg til!

I høst satte jeg en del løker som er nye i hagen; Vipeegg, Klosterklokker, Perleblomster, og Fritillaria uva-vulpis (syn. F. assyriaca). Regner med at de to på bildet ikke er helt utvokste, men jeg fikk i hvertfall se at løkene virket. Synes det er morsomt med noe annet enn krokus og påskeliljer, og tulipaner kan jeg ikke ha pga rådyr. Så blir det spennende å se om min fjerne navneslektning, liljebillene, velger å legge sin ferie til min feriehage i år. Ruteliljene og Perleblomstene kom også fint, men Klosterklokkene så jeg ingenting til. I løpet av påsken stakk det opp noen bladspisser, og hvis det var Klosterklokkene så er de mye senere enn jeg hadde trodd.

I fjor sommer kjøpte jeg en passe stor Silkepeon som hadde flere blomsterknopper og så ganske fjong og fin ut. Jeg har null erfaring med Peoner, men da jeg forstod at de trenger endel år på å bli riktig flotte, måtte jeg bare kjøpe en sånn at jeg er godt beredt hvis jeg plutselig skulle få interesse for Peoner om tre-fire år. Smart tenkt, ikke sant?
Vel, så snart den var kommet i jord i fjor, tørket blomsterknoppene inn. Etter hvert ble også bladene stygge, og tidlig på høsten var det ingenting igjen. Derfor var gleden (og overraskelsen) stor da jeg ble møtt av flotte peonskudd nå i påsken! Sjekk dette da, det må jo bli noe fint ut av dette!

Har et par syrinbusker i feriehagen. De er 3-4 år gamle og nokså små ennå. Den ene opplevde å bli lusebondegård for maur helt til jeg klippet bort en del av den. I fjor belønnet den meg med en enslig blomst, det var nesten så jeg ble litt rørt - når et lite syrintre presterer kun én blomst, så skal jeg love deg at akkurat den blomsten blir utrolig vakker!
Vel, det andre treet vokser litt hvert år, og har blomstret rikelig helt fra starten. På bildet ses emnene for de blå blomstene, tror ikke at jeg har sett så åpne syrinknopper i april før! Dessverre kommer jeg ikke til å få med meg blomstringen, men det blir fint å tenke på likevel :-)

Og så laget jeg et nytt bed i påsken! Jeg skulle egentlig bare dele en tue med dagliljer, men sånne tiltak kan jo fort utvikle seg. Dessuten har jeg sådd masse sommerblomster *inne* i feriehuset, optimisten meg tror at jeg trenger bed for å plante ut det overveldende resultatet. Såpottene står på undervanningsbrett i et kjølig rom, og naboen skal fylle på en gang eller to i mai. Problemet var bare at mange av sortene spirte allerede i påsken, og selv om jeg ikke sådde sååå mye, ble det veeeldig mange spirer i hver potte. Det var ikke tid til å prikle, så det kan vel tenkes at noen har det trangt akkurat nå, ja. Man får ikke mer spenning enn man lager sjøl...

God helg til deg!

10 kommentarer:

 1. Tobakksplantene vokser veldig seint i starten for så å ta helt av! Nå er de store og kraftige =) Men av 10-15 frø ble det bare to frøplanter!
  Løkplanter, ja! Jeg har ikke fått til hverken klosterklokker eller ruteliljer, og jeg vet ikke hva jeg gjør feil! Men de er mulig de kommer senere.
  Peonen din ser kjempefin ut. Er den blålilla? Har ikke sett peoner med en sånn lekker farge!
  Flott bed du har laget! Det er så gøy å ha et helt tomt bed, og mange planter å sette ut, ikke sant?
  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 2. Og, det glemte jeg jo! GOD BEDRING!

  SvarSlett
 3. Og vanlig Iris germanica......blir veldig bra. Iriser er min favoritt uansett variant......kult at den kommer fra Botanisk....

  SvarSlett
 4. Takk for at du stikker innom meg av og til !!! Og jeg tenkte på at Hosta er jo veldig flott i store potter på en skyggefull veranda !!!!!! God helg og god bedring.

  SvarSlett
 5. Takk for kommentarer :-) host host.
  krepsemor: den peonen skal ha røde blomster med knallgule støvbærere. Bladverket er vel litt rødlig, men ser at de bladene muligens er knipset i motlys som gjør at de ser litt ekstra tøffe ut.

  SvarSlett
 6. Kjekt å se bilder fra feriehagen din og god bedring til deg!

  SvarSlett
 7. Mulig det er med klosterklokkene du kjøpte som det pleier være med snøklokker fra butikkene: Løkene tørker inn mens de ligger i posene, og resultatet blir (nesten) alltid dårlig!
  Det er bedre å spørre noen som har mange i hagen om å få kjøpt et par små tuer mens de er i blomst - og plante dem med det samme. - Det har ihvertfall funka veldig godt her! :-)

  SvarSlett
 8. Hei Bille, håpar du er på bedringens veg, eg var forkjøla for litt sidan, og det er ikkje serleg lekkert å stå krumbøygd over bedet med rennande nase.
  Bildet av syrinknoppane fekk meg til å sukke henført.

  SvarSlett
 9. Hei Bille. Håper du er kvitt forkjølelsen :-) Flotte bilder av feriehagen din. Det er alltid like spennende å oppdage hva som har overlevd i hagen på et feriested, ikke sant?
  Jeg plantet flere syriner med det samme vi hadde kjøpt vårt i Sverige for 5 år siden, men hver vinter har rådyr spist opp alle nye grener på dem, så i år pakket jeg dem inn i fiberduk - og denne våren har de knopper! Nå håper jeg bare ikke jeg kommer bort og finner ut at rådyrene har vært der igjen, for de kan jo ikke leve livet innpakket ;-) Peoner har jeg også prøvd en del av. Noen kommer, mens andre ser ut til å ha visnet ned i vinter. Jeg forventer heller ikke blomstring på de første årene og husker med gru peonene jeg hadde i hagen til et hus vi en gang hadde utenfor Oslo. Siden vi nesten aldri fikk besøkt det hang blomstene som om de skulle være helt uttørket, ikke på grunn av vannmangel, men fordi blomstene ble så store. Så jeg skal nok huske på å binde mine opp når de begynner å vise tegn til knopper. Veldig hyggelig å se litt fra feriehagen din også forreten!
  Ha en fortsatt riktig god dag!
  Stein

  SvarSlett
 10. Randine: Takk for det :-)

  Knut Olav: Håper du tar feil! hehe. Skal be naboen om å sende meg et bilde av det bedet, det er slitsomt å gå her og ikke vite om klosterklokkene virker...

  Else: Fikk melding om at det kun var én blomst på den blå syrinen også, så da har jeg visst fått med hele årets syrinblomstring på ett bilde - flaks... hm

  Stein: Rådyr er et ork, men det hjelper litt at de er flotte dyr, og ikke noen monster. Tror ikke de gjorde så stor skade hos meg i år, sikkert fordi det ble tidlig grønt rundt omkring. Gleder meg til peonen min blir så stor at den trenger støtte! Kanskje neste år?

  SvarSlett