tirsdag 29. mai 2018

Full sommer i feriehagen

Det er hetebølge i hele Sør-Norge i mai, og det merkes også her i feriehagen. Litt rart med en blanding av vår og full sommer. Jeg er innom for å plante ut og ellers starte sesongen, og så viser det seg altså at jeg er litt sent ute. Til tross for uker uten regn er det meste i god vekst, også ugresset. Bedene er riktig så frodige, for å si det sånn...


Jeg har med jobben min, så oppgavene i hagen må koordineres og effektiviseres, listen er lang men fordelt over flere dager. Her gjelder det å gjøre ting i rett rekkefølge og ikke etter innfallsmetoden.

For eksempel prioriterer jeg å plukke en full bøtte med avblomstret løvetann hver kveld. Mange tusen frø er allerede forhindret i å spire i hagen. Jeg gjorde dette noen ganger i fjor også, og synes jeg merker at det er færre planter i år, i noen deler av hagen er den nesten fraværende.


Å plukke fallskjermballer og ellers blomst i ulike stadier er egentlig fort gjort. Det handler ikke om å finne alle, men å redusere. Når jeg tenker på at hver blomst er potensielt 50-100 nye planter, blir jeg ganske fornøyd hvis jeg gidder å gange opp en hel bøtte! Dermed kan jeg rusle videre til noe som fanger oppmerksomheten min, selv om jeg glemmer noen, og samtidig inspisere hagen på disse rundene. De jeg dropper en dag, plukker jeg kanskje den neste dagen.

Et ganske stort bed i hagen er reservert georginer om sommeren og Narcisser om vinteren/våren. I påsken var det uvanlig kaldt her, og nå var påskeliljene avblomstret, så dette året fikk jeg ikke gleden av å se bedet i all sin gule prakt. Men naboene syntes det var flott!


Løkene formerer seg hver sesong, og det som startet med 3-4 pakninger er nå blitt til et par hundre løk. Også i år lar jeg frøhodene sitte på 4-5 stengler, for jeg har ennå ikke fått til å produsere en egen sort. Frø spirer lett, men jeg glemmer å følge opp og plutselig husker jeg ikke engang hvilken såpotte de nye løkene befinner seg i.


Litt overrasket over at klosterklokkene fremdeles blomstrer. Dette er riktignok en kultivar som blomstrer litt senere enn den vanlige Marsklosterklokke.

De grønne kassene inneholder Dahlia-knoller som skal plantes ut. Det er spirer på de fleste, men langt færre knoller enn tidligere år. Det skyldes i hovedsak at mye råtnet bort i fjor, da det regnet omtrent hele sesongen og hagen ikke orket å ta unna mer vann, selv om den ligger høyt i terrenget.


Så flott å se de ivrigste georginene som ikke orker å vente stort lenger... :)


Og løvetannen er jo ikke så verst pen den heller, sånn på et bilde. Liker den nok bedre på bilde enn i hagen...

Fin uke!

2 kommentarer:

  1. Du fortjente litt fint vær på denne turen :)

    SvarSlett
  2. Her samles det også inn blomster og frøstander av Løvetann og det hjelper på mengden,

    Ha en fin dag i ferihagen!

    SvarSlett