fredag 2. januar 2015

Tilbakeblikk 2014

Ny kalender, snart nye sålister - og Godt nyttår!

Vinteren er ikke akkurat en aktiv periode her på Skyggebalkongen, men når røyken fra nyttårsrakettene har lagt seg og jeg innbiller meg at jeg allerede kan merke at dagslyset gjør mer ut av seg her i skyggen, skal det nok bli fart i forventningene. Jeg har tidligere nevnt at det blir en annerledes balkongsesong i 2015, men det må jeg fortelle mer om senere.


Akkurat nå kan det være vel så greit å oppsummere fjoråret. Ingen lang balkongkavalkade, men noen notater i margen i tilfelle jeg trenger det senere. Årene går jo litt i ett på balkongen, jeg går ikke akkurat rundt og husker hvilken plante som blomstret først, eller om årets balkongokkupanter het lus eller kvitefly.

2014 var ikke noe stort balkongår, jeg ble rett og slett ikke helt revet med. Det skyldes vel et kjedelig valg av planter, men kanskje også litt manglende entusiasme hos balkongeieren. Høydepunktene manglet, det var ingen planter som ble dobbelt så store som forventet men som aldri kom i blomst. Ingen rariteter som krevde minst to inspeksjonsrunder daglig. Når beplantningen i hovedsak består av inneplanter på sommerferie og et lass av Petunia, forsvinner spenningsmomentet som er ganske viktig for meg uansett hvor frodig det ser ut på bildet over.

Jeg pleier å si at resultatet er ikke så viktig, hvis det bare er noe å vente på.

I år kom dessuten okkupantene tidlig; Petuniaene ble dekket av lus rett før jeg dro til feriehagen i juni, og da jeg returnerte var naturligvis slaget tapt.

Villgeorginene holdt seg ganske fine i skyggen, men kom aldri så langt som ved det store georgineprosjektet i 2013 - da ble det ihvertfall en god del knopper. Så nå har jeg lært (tror jeg): Ingen skyggegeorginer i 2015.

Blodbegeren blomstret endel, men jeg synes den har vært frodigere tidligere år. Sensommeren ble reddet av standhaftige Pelargonium 'Dronning Ingrid' - litt kjedelig men til å stole på!Til alt overmål var det nettopp i år at jeg fikk hyggelig pressebesøk på balkongen! Selv om jeg syntes det var en ganske middelmådig sesong, viste det seg at de tross alt besøkte balkongen på best tenkelige tidspunkt. Man kunne lese om Skyggebalkongen i bl.a. Moss Avis, Fredrikstad Blad, Sogn Avis og Drammens Tidende for å nevne noen. Litt rart, men ganske fjongt, så klart!

Nå går jeg i tenkeboksen for å pønske ut noen rare greier for kommende sesong. Det må være minst ett prosjekt med uvisst utfall, ellers blir det rett og slett ikke noe stas :)

Var du fornøyd med sesongen din - balkong eller hage?

12 kommentarer:

 1. Jeg er nok en som har mer glede av frodighet enn spennende prosjekter, så jeg er på stadig utkikk etter den/de "ultimate" sommerblomstene. I år gleder jeg meg til å så flere typer prydtobakk for å se om de står til forventningen. En annen jeg er spent på er geranium maderense, som står til overvintring. Den tror jeg kan være "passe sær" for deg :) Den ble sådd i fjor vinter, og jeg er spent på om den overlever overvintringen og vil blomstre i år.

  SvarSlett
 2. Godt nytt år :) Ikke alle sesonger blir som en forventer, men da er det så herlig å få begynne helt på nytt, ikke sant? Så kan du jo så noe spennende i år! Jeg gleder meg til å følge med deg, og se hva du finner på :)

  SvarSlett
 3. Her er det mange stauder som gjelder, så det er jo alltid spennende nå utover våren, hva har overlevd. Stor sett går det veldig bra, så det blir nok litt nyting utover, men selvfølgelig, alltid noe nytt som ligger i planleggingssenteret i topplokket :) Godt nyttår!

  SvarSlett
 4. Hei! Du skrur forventningene opp. Gleder meg til å se hva du finner på.
  Det hadde vært morsomt å lese hva avisene skrev om Skyggebalkongen.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 5. Dette blir spennende og følge med på.
  Ønsker deg ett riktig godt nytt år.

  Klem Vivi

  SvarSlett
 6. Et riktig godt nytt år på skyggebalkongen, vinteren er ikke hagesesong på verandaen her heller, men før eller siden kommer våren!

  SvarSlett
 7. Nytt år - nye muligheter :-) Undertegnende er allerede i gang med frøbestillinger... Egensådde Bacopa har jeg god erfaringe med. Utfyllingsplanter - ja - med de trives og blomstrer i skyggen! Planter dem sammen med Hosta i krukker. Spent på hva du finner på i år!

  SvarSlett
 8. Jeg liker overraskelser - helst gledelige - i hagen. Det er kanskje morsomst å lese om eksperimenter hos andre, men gøy å teste sjøl også. Det blir spennende å følge med på hva som skal skje her! Godt nyttår!

  SvarSlett
 9. Riktig godt nytt år kjære nabo! Etter uår kommer et godt år skal vite - 2015 blir nok eksepsjonelt på Skyggebalkongen. Føler det på meg:) Så hører det jo med at vi ikke bare skal oppsummere herlighetene. Livet har da litt annet besvær å by på innomellom også. Jeg er litt skeptisk til at du kapitulerer på skyggegeorginefronten....;) Venter spent på årets nye prosjekt hos deg. Noe spenstig blir det nok. Staselig å høre at pressen har stått i skyggekø. Hadde vært artig med lenker eller andre spor til reportasjene.

  SvarSlett
 10. Godt nytt år! 2014 ble et bra år, masse bær å spise for store og små, mange fosøk, noen feil og masse kos. Planlegger allerede for 2015, men regner ikke med at halvparten av tingene blir gjort :) Slik er det hvert år- kos å tenke og planlegge likevel :) Håper på mange skyggeprosjekt hos deg i det nye året :)

  SvarSlett
 11. Oi , så stas å se dere igjen i det nye året! :) Skal prøve å gjøre det verdt å titte innom denne sesongen også, men helt hva det blir har jeg ikke funnet ut av ennå. Godt at det er noen uker igjen av vinterpausen :)

  SvarSlett
 12. Hei Bille - og først tusen takk for dine hyggelig og sprudlende kommentarer på bloggen. Når man er litt sporadisk i skrivingen er det ekstra stas at noen tar seg bryet og legger igjen en kommentar. Ikke så mye som skal til for å bli glad :-)
  Synes du får til mye på din "hageflekk" - og artig å lese dine skriblerier. Leser, men ikke alltid tid å legge igjen et synlig spor....
  Nå burde jeg jo være godt i gang med oppsummering del 2 - men så var det nok annet som tok tiden (igjen).
  Så fjongt med avisoppslag. Man har lov å være stolt over noen timers "fame". Synes selv det var stas å komme på internett på jobbens adventskalender avbildet i grønnkål-"åkeren" min! Der sa jeg litt overmodig at grønnkål kan man dyrke selv i potte på balkongen. Hadde jo vært så artig å få testet det ut på en skyggebalkong da..... (hint hint). Så kan vi få bekreftet eller avkreftet det.... si ifra om du vil ha en plante eller frø.....
  Blir stas å se hva du finner på når du har funnet ut av det.
  Jeg synes selv etter de få årene med plantehobby at planene og igangsettingen er det viktigste - og så får det noen ganger blir som det blir... og GODT Nytt År!

  SvarSlett