lørdag 31. januar 2015

Sort hvitt på balkongen

Ja, det går vel mest i sort hvitt i hagene også nå for tiden, selv om det finnes vintergrønne blad her og der.

For meg er januar en god hagepause. Riktignok gløttes det litt i frøkataloger og hagebøker, men aldri med noe større mål. De siste par årene har jeg ikke kjøpt et eneste frø, for i feriehuset bygget frølageret seg voldsomt opp det året jeg gikk helt av hengslene og handlet frø i hytt og pine. Det gjenstår noen frøposer før jeg kan konkurrere med frølageret på Svalbard, men så har jeg i tillegg frø fra både feriehagen og Skyggebalkongen, noe som Svalbard definitivt ikke har ;).

Ennå er det tid nok til å stratifisere frø. Her er såpottene fra i fjor med snødyne.

Hver vår blir det lagertømming for enkelte sorter, og noen av de pottene spirer ikke i det hele tatt, mens andre nærmest gir en eksplosjon av herlige, små frøplanter som legger føringen for sommerblomstbeplantningen den sesongen. Etter hvert som hagen fylles med flerårige planter som jo skal deles og flyttes på, for ikke å nevne at Dahlia-samlingen vokser år for år, har jeg mindre behov for å detaljplanlegge frøsåingen. Det har m.a.o. blitt mindre mengder, og det er ikke nødvendigvis så dumt ;).

Her på balkongen skal jeg ha sådag i dag. Jeg har ennå ikke sjekket hvilke frø jeg har liggende - det er neppe så mange sorter, for frølageret befinner seg jo i feriehuset. Blodbeger skal i alle fall i jorden i dag, for den trenger lang tid og jeg pleier å så 1. februar (vet at andre starter minst 4 uker tidligere). Og så har jeg frø av noen trær og busker (!) som får bli et slags eksperiment her på balkongen i år.

Jeg får komme tilbake til en kort såliste når jobben er gjort. Da bør jeg i det minste ha litt bedre oversikt :)


7 kommentarer:

 1. Du er flink som tømmer frølagret før du kjøper nytt! Det er liksom noen sorter jeg må ha (tror jeg) og når jeg først kjøper noen frø, må jeg jo kjøpe noen til så frakten ikke blir så dyr ;-). Frøene tåler å lagres lenge - ofte - heldigvis!

  SvarSlett
 2. Hei! I dag har jeg også sådd. De skal ut i kulda. Jeg sådde kjembeverbena i slutten av november, og som jeg tok inn i forrige uke. De spirer. Stor lykke, for i fjor spirte ikke en eneste en.
  God helg! Anne

  SvarSlett
 3. Det er spennende med frø, og nå kommer det jo stadig kataloger i posten. Jeg har enn så lenge klart å holde meg, for jeg har ikke tid og rom for disse små spirene. Ønsker deg lykke til med alle frø, og jeg gleder meg til å se resultatene dine.
  Klem Vivi

  SvarSlett
 4. For min del er ikke frølageret på Svalbard langt unna... Prøver å sortere, men litt av en jobb! Beundringsverdig at du stratifiserer på balkongen :-)

  SvarSlett
 5. Frøsåing er en hyggelig syssel mens vi venter på våren.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 6. Det er fordel å ikke være helt ny - og måtte planlegge skikkelig hele tiden. Nå kan man jo alltids samle sammen fra her og der og få til noe med planter man allerede har. Men å slutte å kjøpe frø - det har jeg forsøkt mange år nå. det funker bare en stund. Og i mars fylles postkassen igjen. Jeg føler meg flink nå, iallefall. Får nyte det mens det varer. Lykke til med blodbegerene. De er umulige. For meg!

  SvarSlett
 7. Lykke til med såingen =) Jeg har forsøkt å tømme frølageret selv, opptil flere ganger, men har ikke lykkes enda :P
  Spennende med busker og trær, krysser fingrene for at det blir vellykkede eksperimenter! =)

  SvarSlett