fredag 23. januar 2015

Skulpturer i Botanisk hage - Kunnskapens eple

For noen uker siden startet jeg en liten serie om de mange skulpturene i Botanisk hage i Oslo. I jubileumsåret 2014 fikk hagen mange nye pileskulpturer, bl.a. Kunnskapens eple.


Også denne er laget av den britiske kunstneren Tom Hare, som tidligere har hatt stor suksess med figurene sine i bl.a. Royal Botanical Kew Gardens i London (2013).


Pileskulpturen er laget i tørket mandelpil, og det var neppe gjort over natten. Det er artig å studere figuren fra ulike vinkler, for det dukker opp nye, myke linjer og kurver alt etter hvor man står og hvor lyset faller.


Som symbol synes jeg Kunnskapens eple kobler det botaniske i hagen til universitet (UiO) som har utviklet og drevet hagen i 200 år, på en god måte.


Og det er heller ikke tilfeldig at eplet er halvt. Den andre halvparten befinner seg nemlig i kunnskapens borg, nærmere bestemt på Frederikkes plass på Blindern.


I bakgrunnen skimtes Munchmuseet. Eplet finner du like ved Urtehagen.

Ha en herlig helg!

7 kommentarer:

 1. Vi skal en tur i Botanisk hage om et par uker, og skal få med oss det halve eplet og se soppene på nytt, dersom de fortsatt står der.Tar alltid en tur innom Botanisk hage når vi er i Oslo. Uansett årstid og vær...
  Ha en god helg !

  SvarSlett
 2. Ja, disse er flotte! En annen kunstner som også bruker pil, er Emma Stothard. Hun lager mest dyr, i naturlig størrelse.
  Jeg samler pil fra hagen min, men har ikke nok enda til å lage skulpturer, for det skal jeg gjøre etter hvert. Det trengs bare så mye før en kan begynne.
  God helg!

  SvarSlett
 3. Å se dyktig håndverkere er, veldig spennende. Hvordan får de det til?
  Visste ikke at den andre halvdelen står på Blinder, men det er jo, helt naturlig. God natt! Anne

  SvarSlett
 4. Imponerende kunst - sjekka nettsidene du linka til sist. Jeg fikk meg pilekvister i fjor, så nå må de bare vokse fryktelig fort... tror ikke det blir sånne flotte skulpturer her likevel, men kanskje en løvhytte eller noe sånt

  SvarSlett
 5. Hei til dere! Javisst er det imponerende hva de får til.

  Skal sjekke Emma Stothard, artig å se hva de kreerer.

  Og pilhytte høres jo ambisiøst nok ut det! Kanskje det vanker litt inspirasjon i neste skulpturoppdatering her :)

  Nyt helgen!

  SvarSlett
 6. Jeg har vært mange turer i nabohagen vår og beundret alle de flotte skulpturene. Håper de blir stående riktig så lenge. Ha en fin helg kjære nabo:)

  SvarSlett