onsdag 23. april 2014

Vår i feriehagen (1)

Så er en fantastisk påske historie! En uke før jeg dro til feriehagen leste jeg værvarsel som sa regn hver dag men én dag med oppholdsvær. En uke senere hadde noen ombestemt seg; sol hver dag, men én dag med litt regn. Og sånn ble det!

Det ble mange bilder så jeg får ta det over to innlegg. Dessuten kommer bildene i vilkårlig rekkefølge, men hva gjør vel det - det er vår! Alltid mye å gjenoppdage, heie på, beundre og forundre seg over på sesongens første feriehagebesøk. Vinteren var svært mild, men likevel ser det ut til at et par planter har takket for seg. Men så er det jo bare april - kanskje de ikke lar seg lure opp ganske ennå selv om det ble temperaturer opp mot 20 enkelte dager. Sta planter?


I for plantet jeg ekte bestemorplanter, nemlig Aurikler. Det hadde jeg ikke drømt om at jeg skulle ha i feriehagen. Jeg får nok ikke se dem i blomst i år, men lovende blomsterknopper er jo en god trøst. De skal bli ganske mørke med lys kant, om jeg ikke husker helt feil...


Stjernetjæreblomsten (Lychnis x arkwrightii) er en fargeklatt når den blomstrer, men den vet å stikke seg ut i april også! Endelig et foto tatt før lukeseansen, men hvor ugresset faktisk tar seg bra ut :)


Vinterløken (Allium fistulosum) har vært i farten helt siden årsskiftet. De hule stilkene er både gode og dekorative i bl.a. salater, og blomstene er superhhumlemagneter. Jeg synes det er artig med matplanter midt i staudebedet, og denne blir kommentert av de fleste som er innom hagen :)


Hva er vel påsken uten påskeliljer. Jeg har noen gamle fylte rundt omkring, men her i Georginebedet er det relativt nye kultivarer som råder grunnen når vårsolen varmer opp bakken. I mai løfter jeg ut løkene med bladene på, og oppbevarer dem på bortgjemt sted over sommeren. Når georginene reddes inn i oktober, settes påskeliljeløkene ut igjen. En evig runddans som ihvertfall har pågått i et par år :)


Orientliljene titter opp etter sin 2. vinter. De er herdige nok til å stå ute uansett hvor streng vinteren blir, men jeg har også noen i krukker som jeg må overvintre inne i kjelleren. Først når jeg studerte bildet over, oppdaget jeg at noen har gnafset på skuddet for noen dager siden - alle bladspissene er jo borte vekk...


Flekktvetannen (Lamium maculatum 'Bacon Silver) blomstrer allerede! Jeg tror det er ganske tidlig selv til å være Flekktvetann. De på bildet over var selvsådde frøplanter som jeg flyttet til nytt bed i fjor. Pussig nok var det ikke tegn til liv der den opprinnelige planten står. Rart at en blomstrer mens en annen ikke har kommet med skudd. Søsken. Men nok engang, det er bare april.


Vår er når lyset jager bort de lange skyggene. Eller? I høst plantet jeg en del Sibirblåstjerner (Scilla siberica) i plenen. Det er uvant å måtte se seg for, og jeg har vært riktig mange nestenulykker på plenen. Hyggelig å tenke på at til neste år blir det flere. Meningen er at de skal være ferdigblomstret i god tid før plenklipping starter, men akkurat i år var det jammen god vekst i plenen allerede.


Den svarte kurven er selvsagt med. Ikke at jeg fikk ryddet i alle bed som jeg hadde tenkt. Og ikke rakk jeg å flytte alle planter som skulle flyttes heller. Men en masse rusk og rask ble det likevel.


I år var Blodripsen spesielt flott! Bildet ble ikke så bra, det er en stor utfordring å forevige denne planten i strålende solskinn. Men fargerikt ble det i alle fall.


De første dagene blåste det stikker og strå. Påskeliljene henger altså ikke med nebbet fordi de ikke gleder seg over at det endelig er vår, de rett og slett prøver å ignorere kulingen som igjen og igjen presser dem mot bakken. Kjipt, påskeliljer, men nå vet dere omtrent hvordan Georginene har det resten av sesongen...


Jeg fikk hakeslepp da jeg så hvor langt Klematisene var kommet. Jeg trodde at det kanskje ville være noen skudd ved basis. Jeg rakk ikke engang å klippe ned restene fra i fjor. Nå er vel dette gruppe 2 klematiser, som betyr at de ikke trenger å klippes helt ned, men kan stusses litt etter behov. Jeg tror nesten de blir mye frodigere i år enn i fjor!


Jeg må avslutte mens leken er god. Jeg nevnte i et tidligere innlegg at det blir mye Revebjeller (Digitalis) i feriehagen i år. Her har de stilt seg opp på rekke for å kante skiferhellene ved trappebedet. Når disse vokser seg til blir det knapt behov for noe mer kanting i år. Jeg er veldig glad i Revebjellene, de gir hagen detaljer som det nesten er umulig å gjenta. Dermed blir hver sesong ulik. Men hvis det viser seg at de funker som kantplanter akkurat her, kan jeg jo prøve å kopiere ideen neste år ved å flytte planter fra hagen.

Mer fra feriehagen til helgen! Ha en flott uke så lenge!

Vår i feriehagen (2)

6 kommentarer:

 1. Så mange flotte blomster du har i feriehagen i april, påskeværet var flott i år.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Selve påskehelgen ble jo kjempefin i år, og med varmen nærmest eksploderte det. Store knopper på klematisen din, den kommer nok til å blomstre tidlig i år.
  Ha det fint!

  SvarSlett
 3. For en fin påske det ser ut til at du har hatt i feriehagen. Godt værgudene snudde. Så spennende det må være å komme dit og få den ene overraskelsen etter den andre. Jammen har det kommet langt også! Hva er en påske uten påskeliljer, lurer du... Blomstrer påskeliljer i påsken alt, lurer jeg... Her må jeg kjøpe dem i blomst på denne tiden ;)
  Så flott revebjellene hadde 'linet' seg opp langs hellene. Det blir nok kjempefint :)
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 4. Her har du fantastisk mye spennende i vente, og nydelige liljer som blomstrer allerede. Flere av plantene du beskriver har jeg ikke hørt om før. Dette blir spennende å følge :-) Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 5. Så flott at du fikk en vellykket påske i feriehagen Bille! :-D Vi har hatt veldig likt vær høres det ut som, selv om du var veldig langt vest mens jeg i øst ;-) Det er merkelig å se hvor forskjellig planter kan oppføre seg. Mine primula var nesten ferdigblomstret enkelte steder, mens blodripsen ikke en gang hadde fått knopper! Noen klematis var kommet veldig langt- men ikke så langt som hos deg - mens andre ikke en gang hadde begynt å spire. Vi hadde fortsatt kjølige netter, så det forklarer nok hvorfor enkelte planter var kommet så mye lenger enn andre til tross for de fine dagene :-)
  Den raden med revebjeller gleder jeg meg til å se bilder av når de blomstrer! :-D
  Gleder meg til flere bilder i tiden fremover!
  Ha en fortsatt fin våruke
  Stein

  SvarSlett
 6. Her var det mye fint! Skjønner hagegleden har vært stor i påsken :) måtte det bare fortsette slik i lange tider! Tipset om påskeliljer i georginebedet var jammen meg smart! Takker og bukker :) Blir storhandel til høsten!
  Travelt på disse kanter med konfirmasjonsforberedelser så det blir liten tid til blogging. Nyt de flotte dagene :)

  SvarSlett