torsdag 7. mars 2013

Endelig jord under neglene!

Det er praktisk å bo midt i byen uten behov for bil. Bortsett fra når våren kommer og planter skal prikles og pottene på Skyggebalkongen skal fylles på nytt med ny jord.

Da er det et tiltak å dra langt avgårde til et hagesenter for å handle en sekk eller to med jord. Det er ikke så mange sekkene man får med seg per tur til fots, og selv om det vanligvis finnes en t-banestasjon noen hundre steinkast unna, blir det litt kav likevel. Jeg kunne nok ha spurt om en vennetjeneste, men et sånn 5-sekk tilbud blir heller uaktuelt for en balkong på 2 kvadrat.

I løpet av sesongen blir det uansett en del turer til ulike plantesentre, så jeg prøver å handle med litt av "hagens gull" når det passer. Jord kan lagres i boden i påvente av neste sesong, og uåpnet sekk holder seg helt greit. Men akkurat i år var det nokså tomt, bortsett fra en sekk såjord som jeg hadde vært smart nok til å handle inn i fjor.

Dagligvarebutikkene selger gjerne pakninger med 10 liter krukkejord, men den jorden er sjelden næringsrik nok til å brødfø en balkongpottefamilie en hel sesong, selv om man gjødselvanner iblant. Men det hender jeg bruker sånn jord og blander inn noen godsaker, alt etter hva man tror planten begjærer.


Men nå har jeg endelig fått i hus litt skikkelig gjødseljord, så nå kan jeg i alle fall potte om noen Pelargoniumer, og de 3 lilje-bulbilene kan få seg litt næring. De har stått i "brukt" jord fra første dag, siden jeg egentlig ikke trodde ar de skulle rote seg.

Jorden pleier jeg å blande i en sånn grønnsakskuff som hørte til et kjøleskap som ble byttet ut for noen år siden. Ypperlig med et sånn kar på kjøkkenet, stort nok til potting oppi karet, og dermed blir det svært lite søl. Pakkes det inn i plast kan jorden stå klar i mange uker uten å bli tørr.

Herlig! ;-)

10 kommentarer:

 1. Det kjennes alltid godt ut med jord under neglene, spesielt om våren. Pelargonene setter nok pris på ny jord.

  SvarSlett
 2. Gott när man är igång igen. Bulbillar har jag försökt sätta rätt i rabatten men jag ser dom aldrig igjen, kanske en kruka vore bättre, ska komma ihåg det. Ja jord och kollektivtrafik kan inte vara det lättaste, hoppas du har många vänner på fyra hjul :)

  SvarSlett
 3. Så flott du har kommet i gang med vårens sysler! Jeg må innrømme jeg ikke har kommet lenger enn til at frø, jord og potter for lengst er kjøpt inn. Problemet er bare at jeg overhodet ikke har inspirasjon til å så dem! :-( Jeg gruer meg fortsatt til å starte opp, så kanskje risikerer jeg å ikke så et eneste frø i år.. :-)
  Kanskje jeg heller skal kjøpe noen "ferdige" stiklingsplanter på hagesentrene når de kommer der!?
  Uansett- Lykke til med såingen Bille! :-D
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlett
 4. Ah, nå er de første pelargoniumene lykkelige :D Og stiklinger ble det også, hm...

  Stein: Stiklingsplanter finnes allerede, løp og kjøp :D Nå er det jo ennå litt tidlig å så inne, jeg har bare sådd 3 "seriøse" sorter, resten er lommerusk og gamle frø som sannsynligvis ikke spirer. Skal ikke så mye til balkongen i år, satser istedet på få utvalgte sorter, hehe.

  Mia: Venner på 4 hjul brukes nok et par ganger senere i sesongen, men de har ikke så stor interesse av hagesentre før i mai og senere.

  SvarSlett
 5. Jeg må nok si meg enig med, Stein. Frøene ligger her og jord og potter er heller ikke langt unna.
  Inspirasjonen kommer nok, og det hjelper med slik innlegg som ditt!

  Lykke til! Klem

  SvarSlett
 6. Så kjekt å være igang! Ja, så enkelt kan det gjøres med en kjøleskapskuff! Kjøkkengulvet mitt minner nemlig om en jordhaug på denne tiden.... Ingen pelliser å plante om i år..."Takket" være musangrep i boden. Nye skal det bli. Lykke til med ditt!

  SvarSlett
 7. Det er alltid godt å ha skikkelig jord i huset! Jeg har bil , så da blir det gjerne til at jeg kjøper noen sekker i slengen. Jeg har vært veldig fornøyd med BoGrønts plantejord til potter og krukker. Jeg har planer for såing og omplanting i helgen. Gleder meg.
  Ha en riktig fin helg!

  SvarSlett
 8. Lukten og følelsen av jord er noe en plantesjel kjenner gir lykke og glede. Potte om pelargoner er også ren lykke, kos deg videre med vårsysslene :)

  SvarSlett
 9. Praktisk med kjøleskapskuff! Jeg har en gammel kjøkkenskuff, men den har ikke så høye kanter også er det ikke så lett å sette pose over. Det var lurt med pose over! Jeg tenker hver høst at i år skal jeg kjøpe masse jord når den er på salg, men det skjer ikke... Det lukter så godt i hele rommet når en driver med frøplanter! God plantehelg!

  SvarSlett