mandag 4. mars 2013

Dagliljeglimt 2012

I fjor kjøpte jeg flere kultivarer av Daglilje (Hemerocallis), nærmere bestemt 3 sorter og 3 planter av hver (hvis jeg husker rett...). De ble plantet i et nytt bed i feriehagen i mai, sammen med bl.a. ulike varianter av Iris, Kronanemone og Blå kuletistel.


Jeg hadde egentlig ikke regnet med stor blomstring første sesong, så mens dagliljer og iris fikk etablere seg i fred, gledet jeg meg stort over de flotte Kronanemonene (blå og hvite), og ikke fullt så mye over Blomsterertene som aldri maktet å dekke obilisken i bakgrunnen. Det var nok i seneste laget å så Blomsterert på friland i juni... Kronanemonene tok jeg delvis inn i høst, men nå er jeg egentlig mest spent på om de som ble igjen i bedet har greid vinteren.


Selv om dagliljene, som var barrotplanter, kom i jorden så sent som i mai, ble det faktisk blomstring på flere! Knoppene over ble til blomsten under - og heter 'Bela Lugosi'.Den oransje nedenfor skal være 'Veins of truth', bortsett fra at den da ikke skulle blitt oransje men mer svak rosa. Med så mange varianter tar jeg det imidlertid ikke for gitt at fargen stemmer helt med bruksanvisningen, og nå blir det jo ekstra spennende å se om de to andre av samme sort blir maken. Kanskje må jeg gi den et nytt navn ;-)


 Den tredje jeg kjøpte heter  'Fire and Fog', og blir nokså rød. Jeg så den ikke blomstre, men så var jeg jo til og fra feriehagen, og dessuten forsynte gnafsere seg grådig. Mer om det i neste gnafseinnlegg :-)


Avslutter med et bilde som jeg likte så godt, der og da. Nesten litt rørende hvordan det ene bladet bryter rett-opp-tradisjonen og omsorgsfullt omfavner et annet blad. Tror de kom fra samme plante, så da får det vel være et bilde på søskenkjærlighet, tenker jeg :-)

Det blir veldig spennende å se om både dagliljer og iris blir større nå i år. Irisene kom ikke i blomst i fjor, så de trenger tydeligvis litt mer tilvenning enn dagliljene.

Ha en superfin uke!

8 kommentarer:

 1. Nydelige liljer i sommerhagen! Så kjærlig omfavnelse da:) Ha en fin uke.

  SvarSlett
 2. Så flott du fikk blomstring på dagliljene alt første året. Mine dagliljer er nok litt mer furtne av seg. De vokser og blir større hver sommer nå, men blomstrer bare litt forsiktig. Håper de i år virkelig vil etablere seg- både i mine og dine bed! :-D
  Ha en fortsatt riktig fin dag!

  SvarSlett
 3. Dagliljer er flotte planter i hagen, dine var lekre.

  SvarSlett
 4. Flotte dagliljer og fint å høre at de gir blomster allerede første året. Tenkte å kjøpe meg noen fine til hagen for første gang selv i år. Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 5. De er så flotte, jeg kjøpte flere i høst og gleder meg til å se om de kommer til våren.
  Nydelige bilder Bille, god kveld fra Marit.

  SvarSlett
 6. Sjarmerende dagliljer, godt gjort å få dem i blomst første sommeren, slik hell har ikke jeg. Samme med Iris. Mye blad og lite blomst. Men det er flotte planter :)

  SvarSlett
 7. Nydelige :) Jeg har gitt opp dagliljene her, for kort sommer, så de rekker nesten aldri å blomstre bortsett fra den gammeldagse gule med duft. Synd, for de er jo så flotte.

  SvarSlett
 8. Takk for kommentarer! Håper jeg får blomst på alle i år! Mye vil ha mer :-)

  SvarSlett