lørdag 19. januar 2013

Fjorårets nye stauder som overrasket mest

Det blir noen glimt fra fjorårets feriehage framover. Det skjer jo ennå lite på balkongen, og årets frøsådd er heller ikke kommet i gang. Så da blir det mimring, som jo også betyr å glede seg til det som kommer :-)

I fjor sådde jeg veldig mange sorter, tror det var rundt 70 ulike. Altfor mye, og for det meste ble det så som så med resultater.

Men et par sorter overrasket meg stort, stauder som blomstrer første året er nemlig ikke så vanlig. De bruker normalt første året på å etablere rotsystem, og blomstrer første gang året etter.


Denne lekre røde er en Kratthumleblomst (Geum chiloense 'Red Dragon'). Den ble sådd (inne) i feriehagen 31.3., spirte ca 16.4. (ca 50% spiring er jo bra!) og ble plantet ut 27.6.  I starten av august åpnet de første blomstene seg, og blomstringen holdt det gående utover høsten. Blomstene er små, men med så klar rødfarge synes jeg det er et pluss. De ga et slags preg av villflor, men uten å rote det til, for å si det sånn. De var suverene til å dekke bakken, og jeg er veldig spent på hvordan de takler vinteren.

Dette var en frøpose jeg fikk i gave, og da er det jo ekstra hyggelig at det ble suksess. Rart å tenke på at hvis jeg ikke hadde fått den frøposen, ville feriehagen ha manglet ett av lyspunktene i 2012... hm.

Sådde også Geum coccineum 'Borisii', men der ble det ikke engang spiring.


En annen staude som kom i blomst første år, var Stjernetjæreblomst (Lychnis x arkwrightii 'Vesuvius'). Datoer for såing og utplanting omtrent som for Kratthumleblomsten over. Ca 30% spiring. Ikke så kraftige planter, men de fleste blomstret i august.

Jeg hadde ikke forventet blomstring før i 2013, så denne ble også en hyggelig overraskelse. Lychnis er vel regnet som en kortlivet staude som evt selvsår seg, men jeg håper at noen av plantene orker en sesong til, for når jeg luker til våren er jeg redd eventuelle frøplanter forsvinner.


Sist i dette innlegget, Fjellflokk (Polemonium caeruleum). En plante jeg tidligere har tenkt på som en ikke-hageplante, men som ble utrolig flott! Jeg hadde stort tilslag på sådden i 2011, så bildet er fra plantenes 2. år. Likevel ble jeg positivt overrasket over at den var flott nesten hele sommeren. Det var rik blomstring fra St.Hans og nesten ut august! Nydelig blåfarge som går fint sammen med vanlig Storstjerneskjerm som vokser like ved. Den var også et trivelig innslag i flere buketter fra hagen ;-)

Nå er jeg spent på om den har selvsådd seg i hele bedet, den må visst passes litt på. Bladene er lette å kjenne igjen, og når blomsten kommer er det jo umulig å ikke oppdage planten, så det skal nok gå greit å røske vekk eller flytte etter behov. Jeg skar ned de fleste blomsterstilkene etter blomstring, men noen frø har nok utviklet seg.

Ha en fin helg!

8 kommentarer:

 1. Kjekt med frø som spirer første året, de første var nye for meg. Fjellfokken sprer seg uhemmet i mine bed, så den må passes på.

  God helg til deg også!

  SvarSlett
 2. Flott stauder som blomstrer samme år. Jeg har tenkt å så fjellflokk i år. Da vet jeg at den må passes litt ekstra på.
  Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 3. Det var stauden sin det...
  Røde lyspunkter er viktig, mener jeg også.
  Fjellflokken har garantert selvsådd. Ikke så vrien å passe på/flytte rundt :-)

  SvarSlett
 4. Her var det mange fine planter! Jeg kjenner ei som fikk fjellflokk i hele hagen sin, så den må absolutt passes på. De bør helst ikke sette frø.

  SvarSlett
 5. Flotte stauder - og ekstra hyggelig når en har sådd de selv :O)

  Jeg har en lyseblå fjellflokk som ikke selvsår. Den har stått på samme sted i flere år, og jeg har ikke sett en eneste frøplante. Den blir bare litt større for hvert år. Fikk en rotbit av en hagegal kollega i sin tid, men jeg har ikke navnet på planten. Det må jeg nok spørre om :O)

  UnaCita

  SvarSlett
 6. Dette var et utrolig inspirerende og lærerikt innlegg for meg! Endelig fikk jeg navnet på den orange blomsten som dukker opp i hagen om sommeren(plantet før min tid). Så har jeg kjøpt Fjellflokkfrø i år som jeg nå gleder meg enda mer til å så:) Kratthumleblomsten var praktfull. Tusen takk! Hilsen en av naboene til Botanisk hage.

  SvarSlett
 7. Så flott innlegg Bille. Jeg likte både din Geum "Red Dragon" og Fjellfokken, så de dukker kanskje opp i bedene mine etter hvert også! Jeg sådde også Stjernetjæreblomst og i likhet med deg blomstret de første året! De ble derfor plantet ut i "ildbedet jeg har begynt å forme i skråningen :-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag Bille!
  Stein

  SvarSlett
 8. Hei og takk for hilsener! Jeg er liksom ikke kommet helt i gang ennå, men nå kommer lyset og da våkner jeg vel :D

  SvarSlett