lørdag 20. oktober 2012

Oktoberblomstring på kontoret

Det er allerede lov å si ultimo oktober - er det også lov å spørre om hvor dagene blir av? Ute blir det mørkere og kaldere, men i kontorvinduet mitt - der er det fortsatt sommer!

Meningen var å skjære georginene nokså kraftig tilbake da jeg dro på 3 ukers ferie og eventuell vannehjelp også var på ferie. Det var så mye blomster da, at jeg ikke fikk meg til å gjøre det. Så plantene ble skåret ned først i starten av august, og kom i blomst igjen et par måneder senere. Neste år skal jeg være tøffere - skjære ned når ferien starter, så trenger de sikkert mindre vann også de ukene jeg er borte.


Jeg skrev tidligere om den gule Georginen (Dahlia) som i år blomstret som aldri før - sikkert fordi den har oppfattet at jeg skal erstatte den med andre. Nå har den mer enn 10 blomster, og fremdeles en god del knopper. Kontoret er ikke oppvarmet, og vinduet vender sør/øst med begrenset dagslys på denne tiden. Jeg trodde det var for dårlige kår til å utvikle blomster i oktober, men dengang ei...


I tillegg til den gule Georginen har jeg 2 fra frø i år, og 1 fra en mini bonus-knoll som løsnet fra en nyinnkjøpt som skulle til feriehagen. Den fra miniknollen kreperte i tørkeukene og kom aldri tilbake. De to fra frø ble begge rosa, og har begge satt nye knopper, men er naturligvis ikke like kraftige og blomsterrike som den gule. Skulle vel bare mangle...


Blodbeger (Rhodochiton) tåler tydeligvis alt. 3 planter står sammen i en nokså liten krukke, men det hindrer ikke greinene i omtrent å slå hull i taket (se siste bilde). Blomstringen er ikke så rik som på Skyggebalkongen, men det er fremdeles en og annen blomst på gang. Planten(e) skal selvsagt overvintres, så får vi se om det kan gå bra. Først bør den vel bremse veksten litt, og akkurat det ser ut til å drøye - ikke ett eneste blad er stygt. Jeg har aldri overvintret Blodbeger før, så det blir spennende å prøve!Og sånn ser det altså ut i kontorvinduet mitt 19. oktober 2012. Den observante planteglade har allerede oppdaget frøkaret som gjemmer seg i en lys plastpose. Det er Villpoppelrosefrø som såvidt er begynt å spire. Det er tradisjon hos meg å så dem i september/oktober, da rekker frøplantene å bli ca 5 cm høye før de tar vinterpause, men det er nok til at de tror de er 2 år gamle til neste år - og da blomstrer de jo!

Nyt helgen! Her er det en våt dag, men inne er det helt greit :-)

11 kommentarer:

 1. Dype vinduskarmer på kontoret er fint. Jeg utnytter også vinduskarmen på kontoret mitt til forlenging av sommeren og overvintring av uteplanter. Jeg overvintrer også blodbeger for første gang i år. Ikke i vinduskarmen men i vårt skattkammer, en kjellerbod med plantelys og noen få plussgrader. Flytter ampler, kasser og potter inn og tar de ut igjen på våren. Det er litt gøy når blomsterkassen har samme innhold flere år på rad. Dahlia fra frø har jeg aldri prøvd.
  God helg!

  Brita

  SvarSlett
 2. Flotte gule Georginer du har ikontorvinduet i tillegg til alt det andre som blomstrer!

  SvarSlett
 3. Tenk å kunne ha et slik kontorvindu. Her var det virkelig fin blomstring.

  Ønsker deg også en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
 4. Blomstre den som blomstre kan:) Fint er det!!

  SvarSlett
 5. Mot lyset ble det en fantastisk farge på den Georginen.
  Den koser seg i ditt. "trivselsvindu".

  SvarSlett
 6. Det var en flott kontor! Kult tips med villpoppelrosefrø. Hvordan overvintrer villpoppelroseplantene - ute eller inne?
  Det kan vel kanskje gjøres med andre planter som blomstrer år nr to også det, skulle en tro.

  SvarSlett
  Svar
  1. De er vintergrønne, og de står i vinduskarmen hele vinteren. Svært lite vann og i et ikke for varmt rom, ellers trenger den ingen oppmerksomhet. Lett å se når de begynner å strekke på seg og trenger ompotting.

   Er sikkert mulig å lure andre stauder også, men jeg har dårlig erfaring med overvintring inne, tror denne er enklere siden den ikke "går under jorden".

   Slett
 7. Det regner som bare den her isdag men det er en gyllen anledning tilmålte kikke nærmere på vinduene inne. Hos deg blomstrer det jo som bare den! Georginer inne? Jeg har aldri tenk tanken en gang. Stilig :)
  Blodbeger skal få en sjanse over vinteren her og men jeg aner ikke hvordan. Du skriver vel mer håper jeg. Frøsådd, lurt. Her har jeg ikke et frø iår..

  SvarSlett
 8. Det var et virkelig frodig kontorvindu! Forbausende hvor godt disse plantene har klart seg inne. Imponerende blomstring på georginen!
  Ha en fortsatt fin søndag!

  SvarSlett
 9. Så hyggelig med mange kommentarer sånn litt utpå en grå søndag! Det ER triveligere å være på jobb når det blomstrer litt i vinduskarmen, ja :D

  Jeg har tidligere overvintret planter i et lite kontor som ikke har vært i bruk, og derfor litt kjøligere. Nå har jeg mistet den muligheten, så jeg får heller sitte og fryse litt i vinter sånn at knollene har det bra :D

  Fortsatt fin søndag til alle!

  SvarSlett
 10. For et kontor! Her må det være deilig å jobbe og ikke minst spennedne med alle plantene dine :-) Bra blomstring på georginen selv om det nærmer seg november!

  SvarSlett