Høsten har forlengst festet grepet, og klokken er til og med skrudd 1 time tilbake. Plutselig er det blitt mørkt. Men det stanser jo ikke min månedlige fotorusletur i Botanisk hage i Oslo - og du er som vanlig velkommen til å bli med her i bloggen!
Nå om høsten blir det veldig tydelig, ihvertfall for meg, hvor stor forskjell lyset gjør. Ikke bare for fotografering, men også for hvordan vi opplever plantene. Denne rusleturen ble tatt over to dager, en i gråvær og en i sol. Og det er helt klart at høstfargene fortjener sol!
I oktober er det løv på bakken i det meste av hagen - løv i ulike kulører. Aller mest ser ut til å være gult i år, litt avhengig av tresorten så klart, men har det ikke vært mindre rødt i år? Ikke at jeg skal klage, en så spektakulær avskjed som høsten er det uansett vanskelig å overgå :-)
Bildet under er nesten som en logo for årstiden. Jeg tror det er en liten Magnolia som står her og vel allerede har gjort seg klar til vinteren.
I områdene der trærne står tettere er bakken fullstendig dekket med løv.
Å tråkke i tørt løv er nesten som å hoppe litt i en søledam - en barnlig glede man gjerne kan unne seg en gang i året!
De flotte bladene under tilhører en Søylenøkketunge (Ligularia stenocephala). Den står sammen med Asters og Høstanemoner som fremdeles blomstret da bildene ble tatt sånn omtrent 23. oktober.
Bedet under har jeg skrevet om tidligere, her er det gjerne Tulipaner og Narcisser om våren, og sommerblomster som Flittiglise og Begonia om sommeren. Akkurat nå er det tomt, d.v.s. gartnerne har nok satt noen løk som skal glede meg og andre om et halvt års tid. Og jeg gleder meg så klart allerede!
Høstløv er vakkert nesten uansett, og om jeg ikke får rødt, så synes jeg overgangen mellom grønt og gult også kan være spennende.
Syrinhortensiaen har fremdeles blomsterknippene på, men de er mye dypere rosa nå enn da jeg viste dem fram i september. Så artig at blomstene holder stand selv om løvet jo har falt.
Under er et woodland som ligger øverst i Fjellhagen. I månedskiftet mai/juni er det mange ulike Treblad (Trillium) som blomstrer her, mens enda flere sparer seg til litt utpå sommeren. Vel verdt en tur! Nå i oktober er mosen fremdeles grønn og frisk.
I et av årets første fotorusleturer, da det ennå lå snø i hagen, stakk denne Yucca-palmen opp. Det var to av den i fjor, men i vår måtte den ene fjernes, så da får i det minste den andre bedre plass! Og det ser jo ut til at den utnytter akkurat det.
I gropen bak Yucca-palmen vokser det faktisk et par kaktuser. De overvintrer ute, men under solid tildekking. Det er nok viktig at de har det tørt, men frosten ser ikke ut til å være noe problem. Jeg glemte å vise fram kaktusene her på bloggen i sommer, men jeg var så klart innom og inspiserte uten kamera. Og ja, det stod til liv :-)
Litt færre besøkende på denne tiden av året, men noen tar fortsatt turen innom.
Sesongavslutning pågår for fullt i oktober. Den lange hekken med Georginer som var med i august, er nå tatt opp for frostfri overvintring. Bekken som renner gjennom Fjellhagen er tørrlagt, og her spyles den ren.
Portene stenger allerede kl 17:00 i oktober, og det pågår dessuten gravearbeider i en del av hagen, som gjør at hovedporten er stengt. Altså ikke helt høysesong.
I Systematisk hage har det meste tatt hintet om at sesongen er over. Men på en solrik dag er det ennå fine farger å glede seg over.
Rådhusvillvinen på hovedbygningen har fått høstglød. Den vokser 3-4 etasjer opp på veggen.
Ved Palmehuset står benkene tomme selv på en solrik formiddag. Det blir nok fremdeles ett og annet besøk framover, men også hagebenker har sin sesong.
Det gir en egen dimensjon å gå under mektige Hestekanstanjer i denne flotte hagen, og samtidig se byens høyhus i bakgrunnen. Ingen tvil om hvilken side av gjerdet jeg velger meg!
Som nevnt var det fremdeles noe blomstring for en uke siden, dette er vel en Rudbeckia, som nekter å gi slipp.
De siste dagene har det kommet snø, og den første frosten gir ofte et markant skille da de aller siste stabukkene må gi opp. Så, på neste fotorusletur tenker jeg å varme meg i Palmehuset og Victoriahuset. Resultatet kan du finne her om en måneds tid!
Avslutter med et bilde tatt i Botanisk hage i 2010 - det er jo så mange som er opptatte med gresskar for tiden. Ha det fint!
you are invited to follow my blog
SvarSlettHer har du virkelig fanget høsten Bille. Stemningsfullt og vakkert.
SvarSlettSå flotte bilder:) Her var det mye fin høststemning.
SvarSlettFine høstbilder fra Botanisk hage i oktober!
SvarSlettTakk for omvisningen i Botanisk hage i oktober!
SvarSlettHei Bille. Takk for veldig fin omvisning i Botanisk hage :-) Det er alltid like artig å se dine innlegg fra Botaniske! Du kan jo den parken like godt som andre kjenner sin egen hage! :-D
SvarSlettJeg har desverre ikke fått somlet meg til å besøke den én eneste gang siden vårparten, så da er det jo ekstra hyggelig å kunne ta en tur via din blogg!
Jeg har husket å sanke inn frø fra Brodiaea "Queen Fabiola". De ligger til tørk i drivhuset i Sverige, så neste gang jeg er der borte skal jeg prøve å huske å ta dem med til deg :-)
Ha en fortsatt riktig fin dag.