onsdag 14. mars 2012

Snart tid for å drive Georginer

I siste del av mars bør georgineknollene (Dahlia) settes til driving. Det varierer litt fra år til år når jeg får gjort det, siden jeg har flest knoller i feriehagen blir det gjerne gjort i påsken.

Men, jeg har jo også min kjære kontorgeorgine (Dahlia contorus), som jeg presenterte i fjor. Nå går den inn i sin 3. sesong som inneplante. Den er ikke satt til driving ganske ennå, men nylig tok jeg den opp fra den gamle krukkejorden som den har overvintret i. Den har stått på et kontor som ikke er i bruk og dermed har perfekt temperatur for vinterlagring av planter.

Mars 2012 - to år etter frøsådd.
Superspennende å grave opp knollen, og jammen har den vokst seg mye større fra i fjor. Bildet over er fra i år, og bildet under er fra i fjor. Det er dobbelt så mange knoller nå!

Mars 2011 - ett år etter frøsådd.
Jeg må innrømme at min kontorgeorgine skuffet meg litt i fjor. Det kom et par veldig tidlige blomsterknopper som jeg knep av fordi jeg fremdeles toppet planten for å få bredere og tettere vekst, som ofte gir bedre blomstring. Men altså, plutselig kom det opp stillas og sånn grønn nettingduk foran kontorvinduet, og jeg tror faktisk at planten ikke fikk nok lys til å utvikle alle de blomsteremnene som faktisk ble produsert. For det var minst 50 små blomsterknopper, men bare et par rakk å åpne seg.

Jeg har egentlig lyst å bytte ut min kontorgeorgine med en annen sort georgine. Den jeg har nå legger seg utover og produserer veldig mye grønt, som jo er dekorativt nok. Jeg har døpt denne typen Dahlia for "Krypgeorgine". Jeg digger heller ikke den syrlige gulfargen på blomstene, men gleden har hittil vært viktigere enn blomsterfargen. I feriehagen har jeg en annen sort som vokser mer som en kompakt kulebusk, legger seg ikke ned, har hvite blomster, og den kom faktisk i blomst inne mens den stod til driving i feriehuset. Jeg tror den sorten ville gjort seg mye bedre i kontorvinduet.

Heldigvis leser ikke kontorgeorginen dette blogginnlegget, og den vet heller ikke at jeg har sådd nye georginer i kontorvinduet om ikke annet så for å få til en ny krypgeorgine med en blomsterfarge jeg liker bedre.

Det kontorgeorginer ikke vet, har de heller ikke vondt av.

8 kommentarer:

  1. Så bra å lese om kontorgeorginene dine. Mine er også satt til driving, men jeg har da alltid kjøpt knoller, når jeg skal ha noe nytt. Først i år skal jeg prøve meg på frø, men leser hos deg at det går bra! Gleder meg til å prøve! :) Takk.

    SvarSlett
  2. Jeg har bestilt meg nye fra Zimtrade og håper dem kommer snart!

    Kontorgeorginer - artig ord!

    SvarSlett
  3. Jeg håper jeg kan sette både det ene og det andre neste år, da regner jeg med at vi har det såpass ferdig i sokkelen vår at jeg vet hvor jeg skal gjøre av ting og tang. Kanskje jeg kan få en og annen ting til å overvintre og.

    SvarSlett
  4. Morsomt med kontorgeorgine da! Leste det første innlegget også - artig! Jeg vil også ha georginer i potter. Deilig å slippe å grave dem opp. I år blir det kanskje noen sommergeorginer, men til neste år...

    SvarSlett
    Svar
    1. Det heter sommergeorginer bare fordi man har tenkt å dyrke dem som ettårige. Sjekk om de danner knoll, for da har du en georgine som kan overvintres i mange år! Sommergeorginer er egentlig vanlige georginer.

      Slett
  5. Georginer er superenkelt, tror egentlig ikke det er mulig å ikke få det til, så lenge de tas inn tidsnok om høsten. I år vil jeg prøve igjen på balkongen, og ha dobbelt så mange i feriehagen (skal prøve meg på eget georginebed :-) ).

    SvarSlett
  6. Hej! Jeg er ny læser af din blog. Jeg kunne ikke lade være med at smile da jeg læste "Det kontorgeorginer ikke ved, har de heller ikke vondt af" : )
    Jeg har gemt 2 georginer fra sidste år.
    Sjov idé med før og efter billeder. Desværre har jeg endnu ikke gode erfaringer med at få dem til at finde sig til rette i jorden igen. Må prøve det med at sætte til drivning.

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, og velkommen til Skyggebalkongen! Det er vanligvis lett å få overvintrede knoller til å spire. Ett år fikk jeg det ikke til, da hadde det sannsynligvs litt frost i kjelleren der de var lagret. Da mistet jeg alle, men sådde nye fra frø. Fra frø blomstrer de fleste det samme år.

      Slett