tirsdag 15. mars 2011

Inneplanten Dahlia contorus *)

Kontor-Dahlia lykkelig uvitende om bris og sommerregn.
Dahlia (Georginer) er ypperlig som potteplante, og særlig lave sorter egner seg godt i krukker og romslige balkongkasser. De liker dessverre mye sol, så fjorårets forsøk her på skyggebalkongen endte med forferdelse. Men Dahlia ville jeg jo ha, så istedet har jeg testet den som inneplante i solrikt vindu på kontoret, og det er det forsøket jeg nå vil fortelle om.

Det finnes utallige sorter, og det er lett å få god spiring på kjøpte frø. I fjor sådde jeg Dahlia for første gang. Sådde 15 frø tidlig i mars og fikk 12 planter, hvorav halvparten ble med til feriehagen. På kontoret ble 4-5 planter stående i samme krukke, og de hadde det nok litt trangt. Blomsten på bildet overrasket meg allerede 4. juni. Verken farge eller fasong stemte med bildet på frøposen, men stas var det jo lell. Denne sorten skal ikke beskyldes for å blomstre rikt det første året, det ble maks et par blomster pr plante, og noen av plantene blomstret ikke i det hele tatt. Plantene i kontorvinduet ble imidlertid mye større enn de som levde et mer normalt Dahlia-liv i feriehagen. Det ble mye grønt, og en god del små blomsterknopper som tørket opp. Det kan sikkert skyldes både jordkvalitet og pottestørrelse. Men nå innbiller jeg meg at det kan bli mer vellykket blomstring i sesong 2 - som jo er i år!

Mange tenker på Dahlia fra frø som sommerblomst, de kalles jo tross alt sommergeorginer, men hvis den får det den trenger vil den produsere knoller det første året. Hvis knollene er store nok vil de kunne overvintres. Det er altså ikke alltid at frøsådd Dahlia kan overvintre, men det er i alle fall dumt å kaste plantene uten å sjekke om den har produsert knoller.

Det er lett å overvintre knollene, selv om det kan fortone seg nesten som en vitenskap for oss som ikke har gjort det hundre ganger allerede. Folk sverger til ulike metoder, men felles for alle er at knollene ikke må fryse, og at de ikke må ha det vått. Mange graver opp knollene om høsten, men jeg overvintrer dem rett og slett i de krukkene de har stått i, og vanner bare såvidt en gang på nyåret. Jeg tenker at jord er naturens eget lagringsmedium, det er perfekt for å skåne knollene for evt luftfuktighet i løpet av vinteren og stabiliserer sansynligvis også temperatur. Jeg forstyrrer ikke knollene i det hele tatt før jeg skal starte drivingen, så først nå i mars sjekker jeg om det er liv i fjorårets kontor-Dahlia.

Knoller produsert av en kontor-Dahlia.
I vinter har kontor-krukken stått i et nokså kjølig rom uten direkte sollys fra vinduet. Nå har jeg endelig gravd litt i jorden. Jeg var kjempespent på om det i et hele tatt fantes knoller nedi der, og gjett om det gjorde! 2 av plantene har hatt et kraftig rotsystem og mens den ene har saftige rotstengler, har den andre 4 flotte knoller! Jeg er en smule overrasket over at knollene er såpass store etter bare én sesong. Nå vet jeg jo ikke om knollene er spiredyktige, men de kjennes faste og fine ut, og begge disse plantene har jeg nå satt til driving i ny jord. Kanskje blir det Dahlia i kontorvinduet i år igjen - kontorarbeid er aldri kjedelig!

Hvis du har en solrik vinduskarm kan du altså dyrke Dahlia der! Er ikke dét kjekt å vite, da - i tilfelle hagen eller balkongen allerede er full? :-) Del gjerne et tips eller to hvis du har erfaring med Dahlia i krukke, om det nå var inne eller ute...

*) Dahlia contorus er et fiktivt navn, korrekt sortsnavn på frøposen var Dahlia hortensis 'Collarette Dandy'.

9 kommentarer:

  1. Ja, dette har du dreisen på,Bille!
    Overraskende store knoller bare etter en sesong.
    Jeg har ingen erfaring med dalia i vinuskarmen,men det ser jo ut til å være godt mulig :)
    Mine overvintrer i sand,i garasjen det går stort sett bra,men ettersom mengden av knoller øker, skal jeg prøve å la de ligge i jorden.
    Din filosofi er fornuftig.
    Takk for hyggelige kommentarer hos meg:)

    SvarSlett
  2. Hei Bille, det var nytt at eg kan ha Dahlia inne. Eg veit ikkje om eg kjem til å prøve det, men kjekt å vite. Eg har iallefall noken i krukker. Eg har ikkje hatt noke Dahlia-dille tidlegare. Har høyrt for mykje på vitenskapen om kor vanskeleg det kan vere å overvintre knollar. Men no overvintrar eg både sjølvsådde og kjøpe knollar i kassar på vaske/planteromet. Der er det tørt og omlag 15C. No problem.

    SvarSlett
  3. Jag lät mina stå i sina krukor i boden, den ena har jättelånga spiror, den andra ser död ut. Bägge har fått lik behandlig. Men jag frösådde ett år och fick små knoller.. Undrar hur det slutade med dom, det kommer jag faktisk inte ihåg..

    SvarSlett
  4. Så hyggelig at dere kikker innom! :-)

    Inger Marie: Stas å ta vare på planter fra år til år, etter hvert blir det et rituale som hører med. Nå har jeg ikke overvintret mange georginer, mistet endel i feriehagen pga altfor kald vinter til å ha dem i råkjeller.

    ElseT: Ofte er det lettere enn vi tror, det synes jeg egentlig er helt greit :-) Har du merket bedre blomstring andre året på de fra frø?

    Mia: Du kan klippe ned den med lange spirer så blir den sikkert finere. Rart at det ble 2 helt ulike resultat når de står samme sted, men da er sikkert den som har greid seg litt sterkere og sunnere som plante = god nyhet :-)

    SvarSlett
  5. Alt du får til ! Jeg har ingen erfaring med Dahila, men har tenkt å stifte nærmere bekjentskap med noen nå i vår:) Det er jo så masse dahlia-prat rundt omkring på de ulike bloggene at jeg har besluttet å la meg friste;) Blir spennende å følge med dine, da! Lykke til:) Ha en flott kveld! Cathrine:)

    SvarSlett
  6. Ja det vert betre blomstring ettersom knollen veks til, men ifjor tykte eg det var lite blomstring på alle, det kom truleg av ein sommar med lite sol, berre den som eg trur er Arabian Night blomstra godt.

    SvarSlett
  7. Georgine i vinduskarmen har jeg aldri prøvd, men det ser jo ut til å gå riktig så bra!! Knollene pakker jeg inn i avispapir og legger de i en stor pappeske som jeg oppbevarer på soverommet. Ut i februar pakker jeg dem opp, legger de på plantebrett og begynner med forsiktig vannspraying av og til frem til de blir plantet 15. mars. I år ble de plantet ned 6. og 7. fordi de som hadde overlevd hadde så mange spirer. Fire (eller fem) av de minste knollene var helt inntørket så de ble kastet. Litt svinn blir det, men det er jo likevel så artig når man får noen til å komme igjen! I år blir noen av dem plantet i krukker på verandaen - rett og slett på grunn av at de er sneglemat!! Jeg skal likevel plante "Wittem" og "Purple Haze" ut i bedene, av en eller annen grunn "smakte" de ikke for sneglene sist sesong!

    SvarSlett
  8. Ja det er mye dahlia-prat rundt om akkurat nå i mars i hvertfall, tror det er tradisjon for mange å starte drivingen, nesten som å pynte juletre :-)

    Godt å få bekreftet at de blomstrer bra andre året, håper jeg får oppleve det på denne da.

    Kjenner ikke de sortene Tyra, men det finnes utrolig mange og jeg vet jeg trenger noen flere...

    SvarSlett
  9. Hei, og takk for koselig kommentar i hagebloggen min:)
    Og nei, jeg har ikke sådd mye enda. Har ikke så mye plass inne, fordi spirene skal ha mye lys og lite varme. Så da venter jeg litt til jeg kan bære brettene ut og inn fra hagen.
    Og når jeg legger frøene i vann før såing, så spirer de mye fortere også.

    Georginer hadde jeg i to år, men så glemte jeg å ta knollene inn.. Typisk meg. Så nå går det mest i stauder og kjøkkenhage her. Ja, også busker og klatreplanter. Og endel roser.

    Ha en fin helg:)

    SvarSlett