lørdag 12. mars 2011

Såliste 2011 - sommerblomster

Nicotiana, Clarkia, Godetia (T&M). Impatiens (Impecta).
De siste årene har jeg stort sett sådd stauder, men i år blir det sådd mer sommerblomster både i feriehagen og her på bybalkongen.

I feriehagen har det gått mest i flerårige planter fordi det er mange nye bed som skal fylles. Jeg hadde imidlertid ikke kalkulert med at staudene faktisk trenger noen sesonger på å vokse seg store. Da kan  sommerblomster være fine til å fylle midlertidige tomrom, og samtidig gi ugresset litt konkurranse.

På skyggebalkongen har det også blitt mest stauder, men de rekker dessverre sjelden å blomstre fordi en kald vinter gjerne tar knekken på dem før de kommer til sesong 2.

Jeg har prøvd selvsådde sommerblomster på balkongen før, og det er ingen garanti for at de rekker å blomstre i skyggen heller. Men i tillegg til vekstforhold er det vel også et spørsmål om å velge rett plante, og å så akkurat passe tidlig. For noen ganger har det jo gått bra!

I år skal jeg for første gang prøve Impatiens - Flittiglise (nederst til høyre på bildet). Vet den kan takle skygge bra, men tror muligens den vil furte litt i tørre balkongkrukker. Har også hørt at den kan være utsatt for visse ulumskheter. Jeg sår to sorter og gleder meg til å se hvordan det vil gå. De andre på bildet blir nok i hovedsak produsert i feriehagen. Har ikke erfaring med noen av dem, og er særlig spent på Clarkia elegans 'Apple Blossom' (øverst til høyre på bildet). Har du erfaring med noen av disse?

Såliste sommerblomster:
(oppdatert 11. mars 2011)

Amaranthus caudatus - Reveamarant (F)
Clarkia elegans 'Apple Blossom' - Hageklarkia (F,B)
Cosmos 'Bright Lights' - Kosmos (B)
Godetia 'Fruit Punch Mixed' - Atlasblomst (F)
Impatiens hybrida F1 'Candy Lavender' - Flittiglise (F,B)
Impatiens hybrida F1 'Wild Rose' - Flittiglise (F,B)
Lathyrus odoratus - Blomsterert (B)
Nicotiana x sanderae 'Fragrant Cloud' - Prydtobakk (F,B)
Sanvitalia procumbens 'Mandarin Orange' - Solknapp (F)

F=feriehagen
B=balkongen i byen

11 kommentarer:

 1. Jag är dårlig med sådd men den amaranthusen sådde jag ett år och hade i balkonglådor, i och för sig soligt, men dom växte fint och blev stora fast platsen var så liten. Lycka till, den största gladjen är ju ändå själva processen.

  SvarSlett
 2. Det skal bli spennende å følge deg og din skyggebalkong. Alle har vi noen steder som ligger i skygge. Jeg har et skyggebed på nordsiden av huset, der er det plantet mange flotte stauder og noen Rhododendron. I år har jeg sådd veldig mye Nicotiana.. enda flere enn tidligere. De tåler godt skygge og er en av mine sommerfavoritter. Ønsker deg en fortsatt fin helg.

  SvarSlett
 3. Hei Bille.
  Spennende navn du har på bologgen...og vi har jo all et skyggested,men det er mye som også gror der og lyser opp.
  Jeg ønsker å følge din "skygge balkong" og legger meg til som følger.
  Du er hjertelig velkommen hos meg!
  God og solrik helg:)

  SvarSlett
 4. Tok en titt på forrige innlegget ditt og må bare gratulere deg med kjempeflott spiring. Ingenting er som de første spirene som dukker opp i såpottene. Spesielt nåe det er vanskelige sorter eller noe som en gleder seg veldig til.
  Du får ha lykke til med resten av spirene og ha ei god helg.

  SvarSlett
 5. Jeg har forsøkt Clarkia elegans 'Apple Blossom' og hos meg var det en skuffelse. Tror nok at det handlet mest om stellet den fikk (eller ikke fikk).

  SvarSlett
 6. Hei på en søndag morgen!
  Mia: Amaranthusen skal jeg kun så i feriehagen, så litt sol skal det nok bli (hm, ingen garantier på Vestlandet, dog...)
  Parkvegens: Så fint at du har god erfaring m Nicotiana i skyggen, da er det kanskje håp her også :-)
  Inger Marie: Så hyggelig at du følger, skal ta en tur innom din blogg nå i denne "kaffe&leseblogg-økten" :-)
  New Dawn: Ja, den gleden er utrolig! Litt skummelt at hvis det ikke blir success likevel, så kan jeg ikke skylde på frøet, men meg selv, hehe. I alle fall artig mens det står på!
  Mari Anne: Jeg håper inderlig at det var manglende stell som avgjorde ;-) Jeg er gjerne litt skeptisk til planter som skal bli både høye og vakre, men noen ganger bare må jeg prøve.
  Fin søndag til dere alle!

  SvarSlett
 7. Eg har hatt lobelia i mange år i skugge, og dei har aldri skuffa. Like fine både i godveir og regn. Berre dei får vatn og gjødsel så ordnar dei resten sjølv. Skal verte kjekt å følgje med plantene dine for å sjå korleis det går. Det er jo det som er kjekt med blogg for oss hagegale, vi kan til og med ta del i alle andre sine planter og.

  SvarSlett
 8. Hei Bille. Det skal bli spennende å se hvordan det går med frøsådden din! Du har vel samme problem som meg regner jeg med: Plass til pottene etter hvert som plantene spirer!? Her i leiligheten prøver jeg å snike dem inn i vindusposter og på soverommet, men ellers sår jeg mest stauder siden disse med fordel kan stå utendørs - selv i en byleilighet! Helt enig med deg i at det er synd de ikke blir så store det første året- men så har vi jo noe å se frem til om noen år..! - I hvertfall i feriehagen ;-)
  Ha en riktig fin dag!

  Stein

  SvarSlett
 9. Å, her var det masse fint:) Flott utvalg! Hvor kjøper du dine frø, egentlig? Cathrine:)

  SvarSlett
 10. ElseT: Tror ikke jeg har prøvd Lobelia, den fungerer sikkert fint som utfyllingsplante, kanskje jeg burde sjekke hvilke sorter som finnes. Eller kanskje det blir reserveløsning i tilfelle frøsådden mislykkes og jeg må handle kjøpeplanter istedet.
  Stein: Jepp, det blir fort mange potter, jeg pleier å være flink til å så begrenset frømengde, men det er jo alltid noe som spirer bedre enn tenkt, og å kaste småttisene er ikke så lett... gleder meg til å se igjen staudene i feriehagen, artig å vite at noen av dem har tilbragt "barndommen" her på skyggebalkongen :-)
  Cathrine: hei hei :-) Har handlet frø hos Impecta og Thompson&Morgan i år. Prøvde å lure det inn i billedteksten. Leve frø-nettbutikkene! :-)

  SvarSlett
 11. Å ,så det nå:P Beklager! Bare jeg som er litt sløv;) Jeg har ikke prøvd T&M ennå. Impecta er jeg veldig fornøyd med:) Litt kjekt å høre hvor folk handler sine frø. Kanskje en kommer over en "godbit" på nettet:) Cathrine

  SvarSlett