tirsdag 22. mars 2011

Mobiltelefonen - et nyttig hageredskap

Kom til å tenke på hvor mye jeg bruker mobiltelefonen min i hagesammenheng. Kan ikke akkurat grave med den (for nyere modeller finnes det kanskje en nedlastbar grave-app?), men særlig om våren er den flittig brukt til hageformål.


Jeg fotograferer frøplanter - ok, jeg fotograferer nok også endel småspirer, men det er frøplantebildene som er verdt å ta vare på. Da kan jeg lett sjekke hvordan frøplantene ser ut når jeg engang skal luke rundt en plante som selvsår seg. Eller jeg kan ta bilde av en ukjent spire i hagen, for å sammenligne med det jeg har lagret på PCen, eller som finnes på nettet. Tar selvsagt også generelle bilder av det som gror og blomstrer både på skyggebalkongen og i feriehagen. Kjekt å varme seg på når vinteren er på det mørkeste.

Jeg fotograferer også før og etter beskjæring i feriehagen. Det kan være greit å se etterpå hvor mye man egentlig tok, særlig første gang treet/busken beskjæres. Bildefilene har dato, så det er lett å sjekke når jeg gjorde hva. Bildene forteller mye mer enn det jeg eventuelt har notert.

Når jeg sår og f.eks. frø skal ligge i vann, aktiverer jeg timer eller alarmfunksjon på mobilen. Det kan jeg også gjøre hvis en såpotte skal settes kaldt i så og så mange dager. Eller hvis krukker er satt i en balje for å trekke vann og jeg ikke har tid til å sette meg ned for å se på. Da gir mobilen meg beskjed når jeg skal følge opp, veldig greit. Ok, stort sett greier jeg å huske sånne ting, men ikke alltid.

Noen ganger macro-fotograferer jeg for å komme nærmere en detalj - en liten spire, et insekt eller rett og slett en usannsynlig vakker blomst.  Med god oppløsning er det lett å blåse opp motivet etter at bildet er lastet inn i PC'en. På den måten blir fotoapparetet et slags forstørrelsesglass :-)

På hagesenteret er mobilkamera ypperlig for å fotografere botaniske vidundere, plantekort og plantenavn, frøposer og til og med varebeskrivelse med bredde eller høyde og alt som kan ha betydning for et kjøp. Nå løper jeg ikke akkurat rundt på hagesenteret og fotograferer alle varene, men noen ganger ser jeg jo noe som er interessant, men som jeg f.eks. vil lese litt om før jeg evt drar tilbake og shopper. Vet at mange handler først og leser etterpå, men nå er jeg engang sånn laget at jeg liker å planlegge litt. Når jeg ikke disponerer bil, blir det heller ikke handlet 24 planter på impuls (for ikke å nevne manglende plass på skyggebalkongen...).

Det er vel ikke nødvendig å nevne at hagesentrene du frekventerer med fordel kan registreres i kontaktlisten på mobilen. De står der kanskje allerede? Det er aldri godt å vite når du trenger dem.

Det var det. Hvordan bruker du din mobil i hagesammenheng?

PS: Plantene mine fotograferer jeg nok oftest med et ordinært kamera, men det er vel fordi jeg ligger litt etter når det gjelder mobilmodell. Når jeg oppdaget at min forrige mobil var utstilt på Teknisk Museum, gikk det enda to år før jeg byttet den ut. Og nå er jeg akterutseilt igjen.

7 kommentarer:

 1. Igjen beundrer jeg systematisering og orden, tror jeg har fått noen ideer!

  SvarSlett
 2. Dette var mange gode ideear på ein gong. Eg brukar kun mobilen til å hugse fødselsdagar. Heretter skal eg iallefall bruke han som hugselapp for sådden. Genialt! Så skal eg og byrje å ta bilete av frøblad. No vart eg heilt oppløfta av å få servert så mange gode ideear.
  Takk!

  SvarSlett
 3. Ha-ha:D Herlig innlegg;) Jeg bruker mobilen min til det samme som deg, stort sett. Men kameraet er ikke så bra, så det begrenser seg selv hva jeg kan ta bilder av. Har ikke tenkt på å ta bilder på plantesenteret, det var veldig lurt;) Takk for tips! Den finnes noen artige hage- apps, da! Vi får lete litt og tipse om det dukker opp noe morsomt:) Ha en flott kveld:)Cathrine

  SvarSlett
 4. Avansert bruk av mobil vil jeg si :-) Når jeg tenker meg om så er det en knake god ide når jeg skal prøve å huske hvordan noe ser ut! :-)

  SvarSlett
 5. etter at jeg fikk ny telefon med godt kamera så bruker jeg det ofte på hagesenteret ja, for å minne meg på noe jeg har sett. Og så surfer jeg med den mens jeg står der, finner ekte bilder på planter jeg synes virker mystisk fargemanipulert på pakninger feks...

  SvarSlett
 6. God ideer!
  Jeg er nok ikke så flittig med mobilkamera....men det er jo veldig praktisk.
  God helg :)

  SvarSlett
 7. Da regner jeg med å se opptil flere hagegale som løper omkring i hager og på hagesentre med sin mobil, hehe.
  Cathrine: Leser gjerne om de apps'ene om du legger ut noe i bloggen din :-)
  Anne: Surfing etter info glemte jeg jo helt!
  God helg til dere alle!

  SvarSlett