mandag 1. mai 2017

En uvanlig såsesong - hva er dette?

Årets sådd har gitt en del overraskelser. De fleste årene har jeg ganske god kontroll på hva jeg putter i såpottene, men ikke i år. Dessuten ser det ene prosjektet til å ta over for det andre, jeg har mange spennende dager her, men nesten ingen resultater...

Jeg har heldigvis gardert meg med en drøss solsikker som etter hvert skal ut på Skyggebalkongen. Også flere typer Primula spirer fint, og et par andre sorter har også rukket å gi fine frøplanter selv om jeg var uvanlig treg med å få frøene i jorden i år.

Men det er altså prosjektene som fanger interessen min når jeg studerer pottene på kjøkkenet her i byen.

Jeg har skrevet om rosebuketten som endte sine dager som rosestiklinger, og som til slutt resulterte i en fin liten roseplante. Vel, da jeg var en påsketur i feriehagen endte dessverre også roseplanten sine dager, så beskjæring er ikke lenger et viktig tema. Jeg tenkte at den umulig kunne ha tørstet i veldig mange dager siden jeg vannet godt før jeg reiste og bare var bortreist i 12 dager, så jeg klippet bort de fleste tørre bladene og håpet på et nytt skudd fra stammen. Det finnes et par små røde skudd, men de har nå stagnert så lenge at jeg forstår at prosjekt rosebusk kan avsluttes. Uten bladverk får jo ikke planten puste, så nå skjer det neppe noe mer.


Men som sagt, når et prosjekt takker for seg, vekkes et annet til liv. I såpotten med Mimosatre-frø fra Gran Canaria kom det nemlig en flott spire! Jeg tenkte at en sånn plante sikkert kan være ok i en krukke som tas in om vinteren.


Men etter hvert som planten har vokst seg litt større, har stengelen lagt seg ned på bakken, for så å strekke seg opp igjen like ved. Et tre vokser neppe på denne måten, så nå har jeg erkjent at det muligens er et ugressfrø som lå i den økologiske såjorden. Den jorden var forøvrig stappfull av små, økologiske flueegg - eller er det hærmygg et heter, men det er en helt annen historie...

Jeg aner ikke hva planten på bildet over er - er det et ugress som du drar kjensel på?

Uansett, som sagt - når ett prosjekt mislykkes starter et annet. For så snart jeg mistenkte Mimosatreet for å være en blindpassasjer, dukket det opp nok en spire fra Spania - denne gangen sannsynligvis en palme... mer om det eventyret om et par dager...

Håper du har hatt en fin hagehelg! Endelig flott vårvær i store deler av landet, forhåpentligvis også hos deg :)

6 kommentarer:

 1. Økologiske hærmyggfrø - - - å fyttirakkern!!
  Drar nok ikke kjensel på den luringen (eller det kan minne ørlite om piggeple). Hvert eneste år oppstår noen mysterium i såpottene mine, uansett hvor flittig jeg prøver å merke.

  SvarSlett
 2. Hmm, kan nok ikke hjelpe deg, men hadde vært moro om det er treet du sådde:) I år har det dukket opp mye rart i pottene mine. Jeg mistenker at det er ugress fra krukkejorda. Lykke til!

  SvarSlett
 3. Ja, man er ikke garantert sunnhet selv om det er økologisk:-) Spennende å se hvordan palmen utvikler seg.
  Ha en fortsatt fin vår på skyggebalkongen:-)

  SvarSlett
 4. Håper du får til en fin palme, ha en flott dag, hilsen
  Ingeborg

  SvarSlett
 5. Du arbeider utrettelig Bille:) Du må eie usedvanlig mye tålmodighet. Eller kanskje det er nysgjerrighet som er drivkraften til å gå på på nytt. God helg til deg.
  Jannicke

  SvarSlett
 6. Takk for kommentarer for lenge siden :) Hm, piggeple? Jo, det ligner ganske mye, men jeg googlet litt og piggeple skal visst lukte litt vondt, denne er luktfri... kanskje det ennå er for tidlig. Skal jeg driste meg til å gi den en romslig krukke på balkongen da...? Den har jo ganske kule blader...

  SvarSlett