onsdag 1. mars 2017

Langreiste frø

Jeg er forlengst tilbake i vinterhverdagen, etter noen ukers sommerprøvesmaking. Det er storveis å kunne beundre blomstrende eksotiske planter i februar, og så er det også litt spennende å naske med seg noen frø.

For jeg er nok ikke helt kurert allikevel. Jeg vet godt at det blir en utfordring å dyrke fram eksotiske planter her på Skyggebalkongen, eller i feriehagen for den saks skyld. Allikevel måtte jeg ta med meg noen frø som bare bød seg fram. Jeg klatret altså ikke over forbudte gjerder eller steg inn i private hager. Hele operasjonen skjedde i full fordraglighet og med hvilepuls på fortauet.


Men hvorfor nøye seg med småtterier - mine langreiste frø har potensiale til å bli mellomstore trær...

Jeg måtte google en hel del før jeg fant fram til hva barnet heter - eller skal hete, hvis alt går etter planen. Vi snakker en form for Mimosa med hvite kuleblomster og digre frøbelger. Du har sikkert sett dem på reiser til varmere strøk, De store frøbelgene er ganske så iøyenfallende der de henger i store klaser.


Nøyaktig hvordan frøene skal behandles må jeg lese meg til. Filing eller lunkent vann, eller kanskje bare litt hokus-pokus.


Når jeg engang har Skyggebalkongen full av Mimosa-trær, vil blomstringen ta seg ut omtrent som her.


Fullt så mange frøbelger kan jeg nok ikke regne med, det forstår jeg jo...


Her er et mye kraftigere, og sikkert eldre, eksemplar av arten. Jeg må kanskje gjøre en avtale med naboen over min balkong.


Svære greier, nesten litt rart at et tre ikke kunne greid seg med litt mindre frøbelger? Sløse bort masse energi og ikke minst vann på å ha de største frøbelgene i gata? Jo, flott skal det være. Mulig jeg bør sjekke om det er mulig å tegne egen ulykkeforsikring i tilfelle det faller ned en frøbelg fra Skyggebalkongen, og treffer en stakkars i hodet, eller bulker en parkert bil.

Jeg har forresten også handlet et drøss med spennende staudefrø i Blomstervenners Klubb. Får spare den listen til en kommende bloggoppdatering. Får uansett ikke sådd ganske ennå, må få tak i litt såjord først...

Ønsker deg en flott mars - det er stas at årets første vårmåned endelig er her!

4 kommentarer:

 1. Morsomt å lese og spennende å se hvordan det går.
  Deilig å ha begynt på den første vårmåneden.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
 2. Spennende. Jeg kjøpte noen palmefrø da jeg var på GC, de spirte og ett av dem ble til en liten palme, men etter noen år ville den ikke mer, så det var det. :) Her er det julesnø i i dag, og snart hvitt ute til tross for veldig våt bakke.

  SvarSlett
 3. Spennende med utenlandske frø! Ja, digre mimosatrær tror jeg nok du får :-). Har en liten mimosa (kjøpt som sanseplantefrø) inne. Morsomt det også.

  SvarSlett
 4. Oj, så spennende! Er de virkelig så store at de kan skade en uheldig forbipasserende?
  Frø er gøy, og å finne modne frø på utenlandsferie må jo være ganske uimotståelig kan jeg tenke meg. Er vel ikke akkurat lommefrø den der?
  Kos deg, og god helg :)

  SvarSlett