tirsdag 28. juni 2016

Minérfluer i paradis

Ja, paradis er altså Skyggebalkongen. For insekter som bor inni et blad regner jeg med at selv en spartansk innredet minibalkong kan oppleves som paradis - mulig det samme insektet blir litt skuffet når det før eller siden kryper fram fra gjemmestedet sitt.


Både Blodbeger og Solsikker har i år fått besøk av disse små minerfluene (wikipedia). Det er mest på førstnevnte. Det er vel larvene som lager ganger inni bladvevet, og vi har vel alle sett disse karakteristiske strekene i hagen. Men jeg lurer jo litt på hvordan den fluen som la egg fant veien opp til balkongen. Da eggene ble lagt kan det neppe ha vært spesielt frodig her oppe, det er det forresten ikke nå heller, men det vet som sagt ikke larvene - ennå.


Det finnes visstnok mange sorter minérflue, og de enkelte sortene har sine foretrukne vertsplanter. Jeg husker å ha sett mye av dette på Akeleier i feriehagen, men det varierer nok litt fra år til år - eller så er det jeg som sluttet å stresse etter at jeg fant ut at de jo ikke er farlige.

En viss søramerikansk variant, som kom til landet for et par tiår siden er det verre med. Den gjør stor skade i veksthus, og bør bekjempes.


Bør jeg fjerne bladene som er angrepet? Jeg tror at larven blir til en flue eller møll og flyr sin vei, og at det ikke kommer flere streker enn det allerede er. Hvis de nye bladene ikke får beboer, blir jo problemet mindre etter hvert som plantene vokser.

Men kanskje jeg er litt naiv - her i mitt grønne liksomparadis?

3 kommentarer:

 1. Fluene dine på balkongen kan ha kommet med jorden, det har jeg ofte opplevd.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Randine. Ja, du har sikkert rett i at det har fulgt med jorden. Håper at det er forbigående og at plantene ikke tar skade.

   Slett
 2. Jeg har også lagt merke til minerfluene i år. Er kanskje flere av dem enn det pleier på blomsterplantene? Jeg gjør heller ikke noe med det, for det pleier ikke å ødelegge noe særlig utover noen stygge blad.

  SvarSlett