mandag 13. juni 2016

Mer fra sesongstart i feriehagen

Stoppet i feriehagen mai-juni ble så travelt at jeg nesten ikke rakk å blogge. Jeg hadde med meg hjemmekontoret, så hagen fikk bare oppmerksomhet på kvelden. Det er mye som skal ordnes når ny sesong skal ryddes ut av kjelleren og få ny jord enten i bed eller krukker. Frø som ble sådd i påsken var blitt altfor store småplanter som burde vært priklet for lenge siden. Det skal lukes til jeg ser mannen med ljåen stirre på meg fra skvallerkålskogen. Og kanskje viktigst av alt - både hageplanter og ugress skal selvfølgelig inspiseres og beundres!

Det blir alltid noen sorger og gleder på inspeksjonene, og det har jeg lært meg at hører med.


En hage på villstyr store deler av året betyr at jeg må glede meg over frodighet nesten uansett hva den består i. Dette bedet var helt gjengrodd, av både løvetann, brennesler og engsyre. Gul valmuesøster (Meconopsis cambrica) har spredd seg godt i hagen, og er plantet av meg med fullt overlegg. Den er søt og går veldig fint samen med både kultiverte og ukultiverte. Den blir litt kjedelig etter blomstringen, men er rimelig lett å røske vekk. Løvetann med tusen fallskjermer er også fin, synes jeg - men jeg ryddet vekk både blomster og frø i store mengder for å innbille meg at jeg har den under kontroll.


En av årets store sorger var at rådyrene hadde ringbarket min skjeve Syrinhortensia (Hydrangea paniculata). Den hadde vokst seg så skakk at det vel uansett var et spørsmål om tid før den ville knekke enten i storm eller på grunn av stadig større og tyngre krone. Men ingen sorg uten glede - en god håndfull nye skudd gir håp om ny stamme - kanskje blir det lille treet en tanke rakere i ryggen denne gangen ;)


Blomstring betyr også fotografering. Her er det nydelige løvetannblomster som står modell. Jeg sånne bilder til design i print-on-demand nettbutikken min, KreaturFlora. Sånne fotoseanser gir et kjekt avbrekk fra vanlig hagearbeid. Og nyttig var det også, for denne dagen ble i alle fall fem modeller hindret i å sette frø i hagen.


Det gikk faktisk en hel uke før jeg kom på at det stod en del krukker med overvintrende georginer i kjelleren. Jeg glemte krukkene da jeg satte ut de knollene som hadde overvintret i grønnsakskasser. Dette er bl.a. fem krukker med planter fra et georgineprosjekt i fjor. Jeg sådde 5x3 frø fra samme blomst for å sjekke om resultatene er 100% tombola, eller om noen av genene fra morplanten ville dominere. Snegler gnafset imidlertid bort alle plantene i første runde, og knollene som overvintret var faktisk fra frø sådd så sent som medio juli. Jeg trodde det ville bli for kort sesong, men det var faktisk 3 levende planter i flere av krukkene - jeg kunne ikke ta vare på alle, jeg har tross alt nye georgineprosjekter på gang i år - ha-ha.

Det kommer flere bilder fra denne turen til feriehagen, selv om bildene ikke lenger er helt ferske. Men nå er det også fine balkongdager her i byen, så det blir også mer fra balkongen framover.

Ha en fin ny juniuke!

8 kommentarer:

 1. Det ser ut til at du har hatt en super duper ferieuke :) Tiltross noen skuffelser. Nydelig bilde som starter bloggposten denne gangen.

  SvarSlett
 2. Ja, tiden går fort når en har det gøy! Ha en fin juni på balkongen. Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 3. Skjønner det blir mye jobb i en ferihage når en er borte en stund. Og hageliv byr heldigvis på på flere gleder enn skuffelser.:-)
  Kos deg på balkongen.
  Fra første juli har vi også balkong i "byen"(skyggebalkong)

  SvarSlett
 4. Det er ikke bare i feriehager at ugrasset vokser. Spennende med Geogineprosjekt.

  Ha en fin dag på skyggebalkongen!

  SvarSlett
 5. Her kjenner jeg meg godt igjen, Bille :-) Alltid noen gleder, overraskelser og sorger å finne når en kommer tilbake til en feriehage. Hos meg skulle jeg ønske at de kultiverte plantene viste halvparten så mye livsvilje som ugresset... ;-) Da hadde jeg hatt en fantastisk hage :-)
  Men du har den rette instillingen. Det er bare å lære seg at sorger og gleder går hånd i hånd i en feriehage :-)
  Ha en fortsatt riktig fin dag
  Stein

  SvarSlett
 6. Hei!
  Så bra du tar deg tid til å nyte og fotografere det som er i hagen. Det var veldig flotte fotomotiv i nettbutikken din!
  Fortsatt god juni!

  SvarSlett
 7. Herlig med frodighet, ja, skjønt bilde med gul valmue. Spennende å se alle georginene igjen etterhvert.

  SvarSlett
 8. Takk for kommentarer! Er litt sent ute så det får bli en fellespost. Følger opp georgineprosjektet i slutten av juli, tenker jeg :) God helg!

  SvarSlett