Besøket fant sted helt i starten av juni, og selv om hagen var fantastisk flott tror jeg at siste del av mai også kan være et godt tidspunkt for mange av de flotte områdene helt innerst i anlegget. Som Rhododendrondalen, Klippträdgården og Japandalen. Anlegget er så omfattende at det nok vil være noe som er på sitt flotteste uansett når i sesongen du tar turen.
Hagen er lett å finne fram til og det er parkering like ved hovedporten. Sjekk nettsiden for programmet - det skjer ganske mye i løpet av sommersesongen. Anlegget, som ble innviet i 1923, er blant Europas største, så du må ha gode sko og beregne flere timer hvis du har tenkt å få med deg alt.
Jeg var overrasket over hvor mange flotte bygninger med hvert sitt formelle hageanlegg som finnes i hagen. Og de er ikke samlet på ett sted, men spredt godt utover, hvert sted med sin egen historie.
Også denne hagen har sin egen venneforening, «Botaniskas Vänner», etablert i 1987. Siden jeg jo har vært aktiv i venneforeningen for botanisk hage i Oslo, var det eksta hyggelig å slå av en prat med likesinnede på standen.
I første del av hageanlegget er det en del formelle beplantninger, men jo lenger innover i anlegget du går, jo mer overtar skog og kupert terreng. Helt innerst grenser parken til et stort naturreservat.
Selv i en gigantisk hage som dekker hele 175 hektar, finnes detaljer som denne sjarmerende trappen...
Det finnes også gode muligheter for en hyggelig rast på en benk...
... men det er mye å se og langt å gå, så pausene bør ikke bli for lange om du skal få med deg det meste.
Den grå bygningen nedenfor heter Stallbacken. Hestene var nemlig viktige for arbeidet i hagen helt fram til 1960-tallet. Nå brukes bygningen til utstillinger. Hageanlegget utenfor består stort sett av ulike hybrider av Dagliljer (Hemerocallis), og ble anlagt så sent som i 2004.
Her er det også flotte Peoner (under) og mange løk- og knollvekster.
Neste stopp er Landeriträdgården. På 1800-tallet var bygningen eid av staten og ble disponer av utvalgte borgere.
Anlegget er et forsøk på å gjenskape en klassisk herregårdshage. Her vokser mange eldre staudesorter.
Det er god tematisk variasjon gjennom «Botan», og stadig noe nytt å oppdage. Mitt neste stopp var Köksträdgården. Her finner du inspirasjon til dyrking av frukt, bær og grønnsaker, bl.a. vises ulike dyrkingsmetoder - all dyrking her er giftfri.
Det dyrkes omtrent hundre ulike grønnsaker her, og flere av de førti potetsortene er kulturhistorisk bevaringsverdige.
Det ble mange bilder, så jeg avrunder her og følger opp med siste del om ikke lenge! Her er en benk du kan slappe av på så lenge :)
Ønsker deg en flott 17. mai!
(Besøket fortsetter i del 2 av 2)
Må ha vært en fin tur. Neste gang vi er i Oslo må vi ta en tur i botanisk hage der. :)Ha en fin 17. mai.
SvarSlettFlott innlegg :-D Min mann satte opp en teaterforestilling i Göteborg botaniske hage for en del år siden. Da fikk jeg anledningen til å bli kjent med denne flotte parken. Den er virkelig verdt både ett og flere besøk.
SvarSlettTakk for at du deler
Stein