mandag 9. juni 2014

Georginer i skyggen - jeg gir meg ikke!

Ja, du husker kanskje at fjorårets georgineprosjekt her på Skyggebalkongen endte så som så. Det ble veldig mye grønt som tok så mye plass at det ikke ble inntatt et eneste måltid på balkongen i fjor. Det ble riktignok knopper, men aldri blomstring.


Men hva lærte jeg av det? Ikke no' :)  For i år har jeg nemlig Villgeorginer på balkongen! Frø fra Hagen på Amfjell ble sådd i feriehagen, men selvsagt måtte jeg la noen få spire på kjøkkenbenken her i byen. Resultatet ble 3 planter som rakk å strekke seg en meter i nordøstvendt vindu før de kunne flytte ut på Skyggebalkongen i mai.

Man bør definitivt binde opp 1 meter høye frøplanter, så akkurat nå gjør støttepinnene nesten like mye ut av seg som Villgeorginene. Men det står til liv, og ennå er det bare tidlig juni, så med litt flaks kan det gå seg til. Ukuelig optimist må man jo nesten få lov til å være når paradiset ligger i skyggen...


Nå har det imidlertid dukket opp en ukjent utfordring - mye av bladverket ser ut til å være angrepet av ett eller annet som jeg ikke hadde i fjor. Sånn er det bare, ulumskhetene varierer fra år til år. Jeg aner ikke hva dette er, en sopp, en slags virus, noe som vil gå over av seg selv? Det har ikke spredt seg til de andre plantene, men det ser ut til å dukke opp på stadig flere georgineblader. Så nå har jeg klippet bort nesten alt bladverket, og støttepinnene er nok engang et bærende element på balkongen. De bidrar ihvertfall til "høyde" på krukkebordet :)

Noen som vet om det er håp? Må jeg kaste plantene så må jeg vel det, men håper selvsagt at de kan få bli...

Nyt junidagen!

9 kommentarer:

 1. Nå hsr jeg ikke sådd georginer i år, men kanskje du burde toppet dem? Tror jeg toppet mine når de strakk seg for mye i høyden :) Kanskje de får for mye gjødsel? Da blir det mest blader. Ikke at jeg har så mye greie på det da :) Det er i alle fall frodig på altanen din! Mine georginer har heller ikke startet blomstringen, men de ble nok satt litt for seint!
  Jeg vet ikke hva som er med bladene, men håper noen kan hjelpe! Jeg har nettopp skjært ned en hel akeleiefrøstjerne pga ganger i bladverket som skyldes minerflue! Heldigvis så kommer den opp igjen, men den hadde akkurat begynt å blomstre......Synd da!

  SvarSlett
 2. Nei en må ikke gi opp da har en tapt, så fine blomster du har.

  Det er så kjedelig med ulumsk-heter på plantene og spesielt når en ikke vet hva det er.

  Men god ny sommer uke Bille.

  SvarSlett
 3. Jeg lærer heller aldri av mine feil, og gjør stadig ting om igjen. Vet ikke om det er noen trøst, men vi er mange :)
  Kan nok ikke hjelpe deg med ulumsk-heten, men jeg håper du finner ut av det. Lykke til!
  Klem Vivi

  SvarSlett
 4. Et spennende prosjekt du har. Villgeorginer er ukjent for meg. Håper du får mange blomster slik at vi får se hvordan de blir:) Zinniaene mine blomstrer forresten nå, og det er du som inspirerte meg til å så zinnia :) Har du sådd de i år?

  SvarSlett
 5. Spennende med Georginer på balkongen som er blitt så høye, håper du får blomstring på dem.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 6. Det blir spennende å se hvordan villgeorginene takler livet på Skyggebalkongen.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 7. Hei Bille! Spennende prosjekt! Jeg kjenner ikke til villgeorginer og gleder meg til å følge prosjektet ditt videre! Ikke noe morro når det kommer ulumskheter på planter, og særlig når man ikke vet hva det er,,, Jeg har desverre ikke noe å bidra med! Jeg topper mine georginer for å unngå at de blir for høye før de plantes ut. Ønsker deg en fin fin kveld :) Hilsen fra Tone

  PS! Omsider ble vårt bidrag i humelstaffetten publisert. Av og til blir det bare slik at ting tar litt tid,,,,

  SvarSlett
 8. Takker for kommentarer. Og faktisk er det like greit at dere ikke vet hva som er på bladene, for da er det ihvertfall ikke noe farlig skrekk-og-gru som alle bortsett fra meg har hørt om :)

  SvarSlett