lørdag 10. mai 2014

Humlene og jeg deler på favorittene

Jeg er blitt utfordret av kunnskapsrike Kenneth på Garden Living til å skrive litt om humlenes favoritter. Og det gjør jeg så gjerne!

Les mer om humlestafetten hos Moseplassen. Der finner du også lenker til alle bloggene som deltar.


Humler i hagen er ikke bare nyttig for store og små økosystemer, det er også trivelig! I feriehagen min summer det jevnt sesongen gjennom, og når jeg tar morgeninspeksjonen i hagen med kaffekrus eller fotoapparat i neven, stopper jeg lengst opp ved de plantene hvor det er bevingede gjester.

Hagekuletistel (Echinops Bannaticus) fascinerende blomst.

Selv om jeg ofte er bevisst på humlene når jeg velger nye planter, tenker jeg også noen ganger mest på meg selv. Derfor er det en blanding av summende og stille planter i hagen, og enkle og fylte står skulder ved skulder. Humler og andre insekter har liten nytte av fylte blomster, der finner de ingen godsaker og flyr heller over til neste plante.

Storstjerneskjerm (Astrantia major) er populær blant flere enn meg.

Men i hagen kan man godt tenke på både humlene og seg selv når man velger planter. Favorittene er det nemlig ofte lett å bli enige om!

Du kan for eksempel anlegge et snittbed hvor det handler mest om blomster som humlene liker, men hvor du selv kan plukke inn flotte buketter i blant. Mange humlemagneter har stor dekorverdi både i hagen og i vasen. Planter du rikelig, og unngår fylte blomster, vil det være blomstring nok til både deg og humlene.

Matplante til felles glede - kjekt å dele på godene...

Humler elsker mange løkplanter (Allium), altså planter som du også kan spise litt av. Du trenger ingen kjøkkenhage, for matløkplanter blir flotte også i et staudebed. Etter at jeg plantet en Pipeløk/Vinterløk (Allium fistulosum) i feriehagen, er den blitt fast stopp på morgeninspeksjonene det meste av  sommeren. Allerede to år etter såing kom planten med 4-5 store blomster, som humlene mine elsker. Selv høster jeg inn et blad eller to til salaten iblant uten at det går ut over blomstringen, så vi blir fornøyde begge to. Hm, alle hundreogén...

En vindfull dag i Georginebedet, det gjelder å klamre seg fast i kastene:)

Mange har fått med seg at jeg er glad i Georginer (Dahlia), og i feriehagen har jeg et eget bed fylt til randen (og som må utvides kraftig nå i mai, hm). Jeg har både fylte og enkle, og etter at jeg forstod hvor glade humlene er i disse blomstene, høster jeg frø som sås våren etter, og plantes ut også andre steder i hagen. Georginer som får utvikle seg i god hagejord blomstrer rikelig første året. Og hvis du ikke har lyst til å vinterlagre knollene, kan du heller høste frø og dyrke dem som ettårige. Fra frø blir det som oftest enkle blomster, og farge og fasong blir forskjellig for hver plante - spenning for gartneren og stort NAM for humlene!

Honningknoppurt (Centaurea montana) godbit for humla og fin i buketten.

En hage uten humler ville blitt litt som en skog uten fuglesang. Jeg kan ikke tenke meg feriehagen uten humlene. Skjønt, jeg er vel ikke helt sikker på om det er gjensidig, de enser meg jo stort sett ikke :)


Jeg håper at du vil fylle hagen din med enda flere av de plantene som både humlene og du selv liker!


Jeg sender utfordringen videre til følgende tre blogger:

Vår svenske sommerhage
Hagegleder hos Tone og Eivind
Fagertun
9 kommentarer:

 1. Aiai......"En hage uten humler ville blitt som en skog uten fuglesang."
  Bedre kan det ikke sies.

  SvarSlett
 2. Deilig med summende hager!! Og humlene er jo vakre i tillegg til nyttige, så da så...! God helg!

  SvarSlett
 3. Viktig med humler i hagen. Tenker nok over det når jeg skal kjøpe nye planter i hagen.
  Flott innlegg.
  Vivi

  SvarSlett
 4. Humler er så fine, klumsete og sjarmerende på en gang :) Her satses det på en åker av anisisop i år.

  SvarSlett
 5. Herlige humler! Og for noen fine humlebilder du har tatt :)
  Klart jeg tar utfordringen. Gi meg noen dager på å summe meg (haha) så skal jeg bli med på humleaksjonen!

  SvarSlett
 6. Hei :) Kjempefint innlegg fra deg om humla, så fint at du er med også i år!
  zumzum, og god uke!

  SvarSlett
 7. Heisann Bille :) Flott innlegg om Humlene, og så mange fine bilder da gitt! Jeg tar utfordringen (foretrekker Humleutfordringen fremfor fb farsotten om å hoppe i havet) men som Gerd Ellen så trenger jeg å summe meg litt før innlegget kommer. Håper det går greit :) Ønsker deg en trivelig uke! Hilsen fra Tone

  SvarSlett
  Svar
  1. så bra at du deltar! Gleder meg til å lese!

   Slett
 8. Humler er liksom bare der, summer og skaper sommer, nydelige bilder og blomster. Lenge leve sommaren :)

  SvarSlett