torsdag 8. august 2013

Sensommer i feriehagen - gjensyn

Jeg er igjen i feriehagen og gleder meg til en rikelig dose sensommerdager. Sensommer høres kanskje litt vemodig ut, men august er en nydelig sommermåned og nå er det nye planter som har tatt føringen i hagen. Men august er også lett kaos, for hvorfor har alt vokst så enormt mye. Og hvor er det blitt av den frøplanten - plantet hvor? For ikke å nevne alle planter som ennå ikke er kommet i jorden.


Hagen har nærmest vært på selvstyr i 3 uker, med høy temperatur og mye nedbør. Klart det blir mye vekst av sånn. Særlig spennende var det om Helene (en viss harefrøken) hadde forspist seg gjennom sommeren.

Det viste seg at det meste var frodig og fint, og frøkenen har nok funnet ande beitemarker. Bildet over viser en yndig Atlasblomst sort som er ny av året, Helene overnattet i dette bedet og gnafset endel før hun fikk smake pepper.Tidligere i sommer priklet jeg mange Praktveronika og Kuleprimula. De har greid seg fint til tross for at underbrettene de står i var smekkfulle av vann. At bare to Primula hadde druknet er intet mindre enn et under. Jeg må plante disse ut nå, men hvor?


Jeg trives med innslag av villflor. Her er det en flott Kvann som pynter opp ved kjellerdøren. For 3 uker siden var det ingen stengel, så den har vokst fort!


Styrtregn over flere dager legger enkelte planter flatt. Disse Hagepoppelrosene hadde fått støtte, men jeg trodde ikke jeg trengte å binde dem opp siden de står i ly av en stor busk. Men - kraftig regn ville det annerledes. En støttebøyle, så var de på beina igjen.


I høst satte jeg mange nye liljer. De var i god vekst tidligere i sommer, men først nå blomstrer de! Ganske utrolig hvor mye 3 liljeløk kan pynte opp! Jeg satte 4 liljesorter og tok selvsagt av noen løkskjell for å produsere flere løk. Mer om det i et annet innlegg.


Det er kommet bringebærkratt i Rognebedet. Alle med hage vet at alt av ugress vokser mye i løpet av 3 sommeruker. Jeg blir først litt oppgitt når jeg ser igjen overgrodde bed, som var nyluket sist jeg var i feriehagen. Men så bobler likevel hagegleden fram, og jeg ivrer etter å luke igjen. Jeg vet jo at det er en nokså lett jobb i de bedene hvor jeg har gjort en god jobb tidligere. Og mens jeg luker blir jeg godt kjent med det som gror.


Bildet over viser bedet som ble anlagt tidligere i sommer. Mye ugress her også, men det regnet jeg med siden torven er snudd og gamle frø er kommet opp i lyset. Det er forresten hyggeligere å luke i nye bed, enn i gamle... Alle plantene har vokst bra, og de nyinnkjøpte ser til og med ut til å blomstre i løpet av sesongen!


De oransje liljene var også slått til bakken av styrtregnet, det samme var 2 av 3 blomsterspir på Lammeøre. Mens sistnevnte har reist seg igjen av egen kraft, måtte liljen ha hjelp. Det kan nok ha vært litt vind her også, men pussig at bare den ene liljestilken har lagt seg ned. De er jo nokså kraftige planter.


En stor overraskelse var det å se dette villnisset. Jeg direktesådde 3 ulike sorter her i vår, og i juli observerte jeg god spiring på én sort, som jeg var helt sikker på måtte være hvit Peonvalmue. Nå forventet jeg faktisk et høyreist flor av svaiende Peonvalmuer.


Ikke at jeg ble skuffet. Si hei til Gullgraverblomst 'Tidy Tips' (Layia platyglossa) som er ny av året i feriehagen. Den er ettårig, men med sånn spirevilje er det vel en viss mulighet for at det faller noen frø også neste år.


Jeg tror at alle hager har en blindpassasjer. Feriehagen har mange. Denne er en stauderevebjelle som fulgte med i pottekanten da jeg kjøpte plante på vårtreffet i Botanisk hage for noen år siden. Planten jeg faktisk skulle ha gikk ut i vinter, mens stauderevebjellen nå blomstrer for første gang. Den skal bli en romslig tue, og pynter nok mer opp med flere blomsterstilker.


Georginebedet er i god fart. Plantene har vokst mye på 3 uker, og jeg innser nå at det ikke er plass til 30 knoller i bedet. Akk! De knives litt om plassen, nå håper jeg bare at de laveste får nok lys. Mer om alle georginene i en senere rapport.


Selv om jeg hittil ikke har sett snurten av Helene, ser det nesten ut som om hun har hevnet seg. Jeg sådde Afrikas blå lilje (Agaphantus) i fjor, og tidligere i sommer pottet jeg frøplantene opp i 2 krukker. Nå var den ene veltet og frøplantene borte vekk eller krepert under en pottemengde jord. Og dette på Helenes soveplass i bedet. Frøkenen er tydeligvis sta som et esel og hissig som - en hare.


Det har fortsatt med styrtregn i 2 dager, men nå blir det endelig noen soldager i feriehagen. Og jeg gleder meg!11 kommentarer:

 1. Frodig hage! God luking! Prikleplantene så jammen våte ut, men noen planter tåler godt mye vann ser det ut til.

  SvarSlett
 2. Så frodig og flott. Mye vann er det her også, og ugresse vokser i turbofart.
  Finfin helg til dere :)

  SvarSlett
 3. Flott hage og fint innlegg. Det er vel sånn i de fleste hager, at det som var nyluket før ferien blir et gjengrodd villniss etter ferien. Ugress er jammen voksevillig ;) Kos deg med feriehagen og god luking!

  SvarSlett
 4. Det ser ut til at du har noen skikkelig herlige hagedager foran deg. Gullgraverblomsten var en morsom gladblomst - og er den villig så kanskje jeg burde prøve den. Artig at georginene er så ivrige i veksten :)Kos deg i paradis !

  SvarSlett
 5. Mange frodige planter i feriehagen din. Det var en nydelig Daglilje og flotte georginer.

  Ha en fortsatt fin ferie!

  SvarSlett
 6. Det har vært mye regn, men bra temperatur her også i sommer. Nå myter jeg noen etterlengtede soldager. Georginene dine ser flotte ut. Tydelig at de trives i feriehagen. Liljer er virkelig sensommergleder. I år var mine ekstra seine med å komme opp.
  God helg!

  SvarSlett
 7. God helg alle! Snekrer i hop ny rapport over helgen, tenker jeg :)

  Prøver å titte innom deres blogger etter vert, er litt begrenset nettilgang her siden jeg må til naboen ;)

  SvarSlett
 8. Her var det mye å glede seg over, planter gror og ugresset lar seg ikke be to ganger.
  Så utrolig fin Gullgraverblomst, den må jeg nok være på utkikk etter.
  Fine august bilder fra sommerhagen, Marit.

  SvarSlett
 9. Så spennende det må være å komme tilbake til feriehagen etter å ha vært borte noen uker. Det må jo være litt av en skattejakt å gå rundt og se hva som strutter, hva som mangler og hva som har dukket opp ellers. Det ser ut som du har en frodig hage med voksevillige planter :) Kos deg med georgineblomstring og fine sensommerdager!

  SvarSlett
 10. Takk for hyggelig haverunde :-)

  SvarSlett
 11. Så fint! Liker veldig godt kvannen!!!

  SvarSlett