onsdag 25. april 2012

Året rundt i botanisk hage: April

Våren er i rute! Hver måned i 2012 tar jeg en fotorusletur i Botanisk hage i Oslo. Hyggelig om du vil bli med!

I februar var det lyset, i mars var det fuglene, og nå i april er det grønnfargen som gjenoppdages etter en vinter i svart-hvitt. Ennå er de fleste trærne nakne, og det får de første grønnkledde til å stikke seg ordentlig ut. Også i staudebedene er det ennå nokså nakent, de varme dagene før påske greide ikke å narre alle.


Lunefulle april gjorde at min første rusletur ble avbrudt av en regnskur, derfor blir det denne gang bilder fra to ulike besøk i hagen, men pytt sann.

Bedet med den sjarmerende trappen nedenfor, er blant mine favoritter i Botanisk hage. Det ligger relativt sydvendt i en skråning mellom andedammen og Victoriahuset. Det er proppfullt av mange forskjellige planter så her er det mye flott å se nesten året rundt. Trappen gjør det nesten litt hjemmekoslig. Foreløpig er det mest grønt her, men innimellom titter vårblomstene fram. Akkurat nå er hele hagen full av en rødlig Lerkespore (Corydalis), Russeblåstjerne (Othocallis siberica), Gulveis (Anemone ranunculoides) og Gullstjerne (Gagea lutea) - kanskje ikke så lett å se dem i lyset på dette bildet...


Neste bilde viser nordenden av samme bed, her er det Snøstjerne (Scilla forbesii) og Gulveis som danner et sammenhengende teppe i gult og blått. Med det nyutsprungne løvtreet i bakgrunnen, er det vår så det holder!

Bygningen til venstre er Palmehuset. Det ble renovert for et par år siden, og er vel verdt et besøk. Til høyre er hovedbygningen og bak den igjen finnes "systematisk hage".


Jeg kan ikke huske å ha sett så mye gulveis i hagen tidligere, men det handler vel litt om hvilken uke man besøker hagen. Forandringene kommer fort nå framover.


Nedenfor får du en viss oversikt over "systematisk hage". Jeg har vært innom her i tidligere innlegg, men det er ennå heller lite å rapportere. Prydrabarbra og Peoner har store skudd, men jeg sparer denne biten til senere. Det er en spennende del av hagen bare det blir litt mer sommer.

I bakgrunnen er det sirkus, og da jeg passerte spilte orkesteret en flott sirkusmarsj. Det syntes jeg passet fint som akkompagnement til våren som spretter fram overalt :-)


Jeg hadde ikke regnet med å finne blomstrende Magnolia ganske ennå, men dette treet var ihvertfall godt i gang med blomstringen. Og mer skal det vel bli i ukene framover!


Nok et håpløst bilde når det gjelder lys, men jeg blir bestandig helt satt ut av sånne tepper med vårblomster. Her er det de nevnte Lerkespore, Gulveis og Sibirblåstjerne som sloss om plassen.


Det finnes mange områder i hagen som er dedikert til ulike temaer eller plantegrupper. Nederst i Fjellhagen finnes den nokså nyetablerte "Oslo-ryggen". Her vokser det stort sett planter man kan finne i østlandsområdet, og ikke minst har rødelistede arter fått plass her. Ulike blåveis og fioler, for eksempel. Jeg tror nok at området vil være mer etablert om et par år, det er ikke alle som liker å vokse på nytt sted på kommando.


Hvitveisen har tydeligvis funnet seg til rette på ny adresse...


Og Lodnefiol (Viola hirta) er også i blomst nå. Den er rødelistet, og på skiltet står det at den har begrenset utbredelse rundt indre Oslofjord, og at halvparten av tidligere kjente forekomster i Oslo har gått tapt p.g.a. utbygging.


I nedre del av Fjellhagen finnes også maaaange flotte Rhododendron. Et par av dem var allerede i blomst, men her blir det flere bilder i mai - da er det rett og slett fyrverkeri her :-)


Her ser vi oppover Fjellhagen. Ikke så frodig ennå, men grønnere dag for dag. Lerkesporene i plenen synes jeg er artige, de forsvinner når sommeren kommer. Ønsker jeg meg noen sånne i feriehagen, tro? Jeg tror nesten det!


Her er det en flott gruppe med Primula, tror det er vanlig Hageprimula, men navneskiltene er ikke alltid riktige i bed hvor bestandene breier seg og flere sorter står sammen. Ennå skimtes bladene til Vinterblom, men de gule blomstene er forlengst ferdige. Tok et bilde her i mars av Vinterblom, og da lurte en Primula seg med i bagrunnen. Nå er rollene definitivt byttet om.

I bakgrunnen skimtes en flott Orientjulerose. Beklager at jeg ikke gikk nærmere...


Her er det en kinesisk Trollhassel (Corylopsis platypetala) som blomstrer. Spennende detaljer, og siden det er et relativt stor tre gir det et ekstra frodig inntrykk nå når det er dekket av blomster på bare kvister.


Sibirhundetann (Erythronium sibiricum) er blant de plantene jeg gleder meg til å se igjen hver vår. I år gikk jeg glipp av de dagene de stod på sitt beste, men jeg fant ihvertfall disse som ikke ser så verst oppegående ut. Denne ser riktignok ikke helt ut som den vanlige sorten, glemte å sjekke navneskiltet.


Jeg har visst fått sansen for tulipaner - helt sikkert fordi jeg ikke kan ha dem i feriehagen pga rådyr. Her er det Nøkkerosetulipan (Tulipa kaufmanniana), i England kalt Vannliljetulipan hvis jeg husker rett. Jeg synes den er usedvanlig flott i all sin enkelthet!


Nå er vi øverst i Fjellhagen. I nærheten vokser bl.a. kaktusene (som ennå ikke er pakket ut), og et woodland med mange ulike Treblad som jeg satser på å ta med senere. Her oppe starter bekken som renner helt ned til Osloryggen. Bekken gjør det ekstra trivelig å rusle gjennom fjellhagen. I bedene på bildet under kommer det mye lekkert framover; Peoner, Valmuesøstre og selvsagt mye mer. Tok dette bildet mest for å sammenligne om 2-3 måneder :-)


Her er Våradonis (Adonis vernalis) som jeg også viste i mars. Da var bare blomsterstilkene oppe og det så nesten litt glissent ut, som store hestehov. Nå er blomstene litt på hell, og det dekorative bladverket har vokst fram - tror det blir enda høyere.


Og her kommer enda en av mine favoritter. Kanadablodurt (Sanguinaria canadensis) er et høydepunkt for meg hver vår. Jeg liker best den enkle som på bildet under. Blomstene åpner seg mer i sollys, men her ser det nesten ut som om den aller vakreste dagen er forbi. Når blomstringen er ferdig vil bladverket vokse seg ca 40 cm høyt. Det er ganske kraftig men dekorativt. Den vokser på flere steder i hagen, bl.a. i Urtehagen. Den fylte finnes like bortenfor, men den er gjerne et par uker senere enn den enkle.


Jeg hadde så lyst på denne i feriehagen at nå har jeg omsider bestilt den - selv om jeg aldri kommer til å få med meg blomstringen der. Men noe vakkert skal jo rådyrene ha å se på også, ikke sant?


I nærheten fant jeg denne, Coral Peony (Paeonia mascula ssp. mascula), som jeg ikke kan huske å ha sett før. Lekkert bladverket til Peon å være, eller? Prøver å følge med på blomstringen, så blir det vel et glimt å dele i juni!


Pulsatilla har jeg sådd i feriehagen, men ikke fått helt til. Derfor sikler jeg ennå på de mange flotte Kubjellene som vokser her i Botanisk hage. Vårkubjelle (Pulsatilla patens) synes jeg var flott i vårlyset.


Den aller vakreste Pulsatillaen så jeg én gang for 3-4 år siden, og aldri mere. Skiltet står der fremdeles i bedet og jeg titter ivrig etter hver vår om det kan bli et gjensyn. Tror nesten jeg må poste et bilde av den engang, i tilfelle noen av dere vet hvor jeg kan få tak i frø eller plante.

Enda mer Lerkespore (Corydalis). Så store mengder er bare så lekkert, men en enslig lerkespore gjør også en vår, da - helt alene.


Når hestekastanjene (Aesculus hippocastaneum) folder ut sine splitter nye blader ser det sånn ut! Fantastisk våryr farge, og utrolig å tenke på at dette er blader som aldri før har eksistert! Hm, ja det er litt rart, egentlig - velkommen!


Fotografen i bakgrunnen knipser ikke kastanjetreblader, men lot henne bli med for å vise at jeg ikke er den eneste som knipser så snart våren slipper fri :-) Hobbyfotografene er også et vårtegn, eller?


Nærmer meg slutten av rusleturen for april. Her er veien opp mot den gamle hovedgården, og til høyre står et nydelig blomstrende tre - antar at det er en variant av prydkirsebær - fant ikke noe skilt.


Den flotte Gullbusken (Forsythia) i bakgrunnen må være hagens fineste eksemplar. Den blomstrer rikt og lenge hver vår, og lyser fint opp på min vei til jobb :-)


Alle trærne som står nedover her kommer til å eksplodere i rosa og hvitt om bare noen få uker! Og ikke nok med det, det står også en lang rekke med Rosemandelbusker her - de står allerede i knopp! Jeg skal gjøre mitt beste for å få med alt sammen i innlegget for mai!

Håper at bildene ikke blir altfor små. Det er uansett vanskelig å formidle det man egentlig ser - alt er jo så mye vakrere i virkeligheten. Sånn er det bare! :-)

Håper du er fornøyd med din april måned!

søndag 22. april 2012

Dille - goodbye!

Har jeg glemt å fortelle hvordan det gikk med overvintring av fjorårets mulige nye dille - Pelargonium? I fjor vår overrasket jeg meg selv med å kjøpe 4-5 pelliser, og enda mer overrasket ble jeg utover forsommeren når jeg faktisk likte flere av plantene ganske godt. Jeg trodde at en såkalt dille var på lur, og så for meg at i år kunne jeg sette noen av plantene ut på Skyggebalkongen.

Kort fortalt gikk det svært dårlig i vinter. Sakte men sikkert gled den ene planten etter den andre over til det hinsidige. I et tappert forsøk på å holde motet oppe tok jeg vare på en potte uten så mye som et snev av grønt - i tilfelle mirakler. Men nei, har ikke plass til å samle på døde planterøtter, så nå er siste potte tømt.


D.v.s. det ble igjen noen rester. For jeg tok stiklinger av noen halvbrune greier fra den ene planten. Satte dem i vann med håp om at det dannes vannrøtter, siden runden med stiklinger i jord i desember ikke slo helt til. Så da er denne dillen definitivt over, greit med alt som er unnagjort, ikke sant?

Har forresten vært en foto-rusletur i botanisk hage i dag for å ta bilder til april-innlegget derfra. Det kommer snart, må bare ta en kjapp suppleringsrunde uten regn :-).

Ha en flott uke!

torsdag 19. april 2012

Pangstart for nytt prosjekt

Noe av det aller artigste med planter synes jeg er å stadig ha et prosjekt på gang. Gjerne både på Skyggebalkongen og i feriehagen. Prosjekter som omfatter litt mer enn å  så frø og sette stiklinger, noe som ikke er garantert å lykkes og som det er spennende å følge med på.

Det siste året har jeg lekt med tanken om jeg skal prøve å krysse fram min egen sort av f.eks. Iris eller Dagliljer. Ikke for å erobre verden med min egen kultivar, men for å ha noe i feriehagen som bare finnes der, og som det dermed blir viktig å ta vare på. Frøsådde planter av både Iris og Dagliljer tar 2-3 sesonger før de viser første blomst, og vegetativ oppformering vil derfor ta lang tid.


Men så leste jeg at Georginer (Dahlia) har massevis med kromosomer, og at frødsådde planter derfor mer enn gjerne avviker fra morplanten når det gjelder utseende. Det er visstnok vanskelig å styre pollineringen, men jeg trenger jo bare et nytt resultat - ikke å kontrollere hvordan det skal bli... Dahlia blomstrer allerede første året, og når jeg først får fram en sort jeg liker, blir det nokså lett å oppformere den ved å ta stiklinger. Mye kjappere enn både Iris og Dagliljer!

Jeg hadde tenkt å vente til høsten med å samle frø fra utvalgte sorter, men da jeg tok opp georginene fra råkjelleren i feriehagen, oppdaget jeg at det stod igjen en stilk med noen ganske så flotte tørkede blomster fra i fjor. Fordi overvintringen forberedes i all hast like før avreise (kremt) om høsten mens plantene ennå står nokså flotte, blir det sjelden til at noe grønt blir klippet vekk når krukkene settes inn. Jeg tok vare på disse nå når jeg fjernet alt det visne. Jeg har aldri høstet frø fra Dahlia før, og visste faktisk ikke om de engang ville sette spiredyktige frø.

Jeg fjernet stilkene, og funderte litt på hvordan jeg skulle gripe saken an, da løsnet plutselig hele den tørre klumpen fra blomsterskiven, som om den var skåret pent og pyntelig av, og jeg forstod at jeg var i ferd med å gjøre noe riktig...


Ser du godt på bildet over, ser du et drøss med mørke "hull". Dette var faktisk frø, som ligger innover mellom de tørkede kronbladene, og hvert eneste frø skal i teorien ha potensiale til å bli annerledes enn morplanten! Det var bare å skrelle av lag for lag. Det vil si, alt sammen satt temmelig løst, men jeg ville jo at prosjektet skulle vare litt, så jeg tok det rolig... Jeg tror det bor en liten forskerspire i meg...

På bildet under er det lett å se de mørke frøene i venstre del. Her er det mange tørre kronblader, og det så ut til å være et frø innenfor hvert eneste blad! Det fantes både større og mindre enn de på bildet. Jeg antar at større frø har best spireevne, men jeg vet jo ikke så jeg tok vare på alt (grådig forskerspire).


Så da var det neste spørsmålet om disse frøene var modne nok til å spire? Jeg sådde halvparten av fangsten i en potte tidlig i påsken, og etter en uke var det flere spirer! Resten tok jeg med til byen, og sådde det meste i kontorvinduet. Det er nå gått en uke - fortsatt ingenting i kontorvinduet, men vi har god tid!

Jeg tror frøene kommer fra en nokså lav og kompakt sort, som ble en tett fin busk uten nevneverdig topping. Hvite enkle blomster med gult i midten. Om frøplantene gir nokså like planter så er det helt greit, størrelsen passer jo ypperlig i krukker enten i vinduskarmen på jobb, eller på Skyggebalkongen. Hvis jeg får fram en ny farge som jeg liker, kan jeg faktisk ta stiklinger allerede i år!

Snakk om tilfeldig pangstart på prosjektet, sånn sirka en sesong tidligere enn tenkt :-)

tirsdag 17. april 2012

Den aller største løken...

For det var den aller største løken som verden noengang hadde sett!

Eller kanskje var den bare rimelig stor! Uansett, på hagemessens løktorg var det mange som lot seg friste til en eller flere av disse mastodontene - Crinum powellii. To ble med meg hjem, og i min kjappe messerapport antydet jeg at jeg muligens hadde gått forbi hvis jeg visste hva jeg fant ut da jeg kom hjem. Slapp av - det er ikke noe skummelt, løken er sikkert et godt kjøp!


Men altså, da jeg spurte damen på løktorgen hvor lav temperatur løken ville greie, svarte hun at den var herdig i sone 5. Aha, tenkte jeg, og sekunder etter hadde jeg sett for meg hvordan underjordiske kolonier av mastodontløk skulle breie seg ut i feriehagen og skjemme meg bort med et hav av vakre, hvite liljeblomster (nesten om bare et par uker, faktisk).

Men da jeg leste meg litt opp fant jeg raskt ut at løken har alvorlig vintertrøbbel selv i sone 1. Altså enda en inn-og-ut-plante. Og jeg som nylig bestilte flere inn-ut liljeløk, og mange inn-ut georginer, og noen inn-ut anemoner og til og med en inn-ut canna - alle til feriehagen. Jeg trenger ikke flere inn-ut planter før det har gått seg litt til. Litt kjedelig å bruke en ferieuke på ut-planter, en ferie på nytelse, og siste ferieuke på inn-planter.


Men planten er fin den. På norsk heter den Hakelilje, og den finnes også i rosatoner, f.eks. hos hageglede.no. Har lest at den kan være litt vrien å "visne ned" om vinteren, men at bladene er fine nok som stueplante. Og så blir den 60-70 cm høy.

Nå blir den ene krukkelilje i feriehagen, og den andre har jeg tenkt å "skjemme bort" her på Skyggebalkongen. Jeg regner med at den trenger sol, men det kan jo være spennende å se hvor langt den strekker seg (bokstavlig talt) i skyggen. Sånn går det når man lurer seg med på helt feil premisser!

Del gjerne noen erfaringer med denne - gode og dårlige er like nyttig!

søndag 15. april 2012

Rapport fra Hagemessen 2012

Så kom jeg meg faktisk til Hagemessen (Lillestrøm) likevel! Et kjapt besøk egentlig, og litt med følelsen av å ikke ha fått med meg ganske alt. Her er i alle fall en kort rapport som oppsummerer noen av inntrykkene underveis på min hastige tur gjennom hallene...

Det desidert mest spennende innslaget for meg i år var løktorget. Et hav av løk og knoller fra Holland, mye til gode priser, og i hovedsak så varene ut til å være av ypperlig kvalitet. Mange av plantene kjenner vi godt fra før, men også spennende sorter som sannsynligvis ikke er å få kjøpt på hagesenteret nær deg. Uvant innpakning pirrer jo dessuten nysgjerrigheten, og røtter og knoller i løs vekt ga en god torgfølelse. På messens siste dag var det lett å se at mange allerede hadde forsynt seg godt fra flere av kassene. Hva jeg kjøpte kan du se lenger ned.


Generelt synes jeg at årets messe var mer variert enn i fjor. Flere utsalg hvor plantene var hovedvaren, men også flere små (les smale) utstillere. Det er hyggelig med variasjon når man rusler rundt. Dessverre stoppet jeg ikke opp så mange steder, så de gode ideene kan jeg ikke videreformidle. Da jeg ankom var jeg en smule balkong-optimistisk, men jeg fant ikke noe mer fokus på balkong enn i fjor. Fant ikke utstiller-balkongene heller, men det kom jeg faktisk ikke på før jeg satt på toget hjemover igjen.


Den hvite planten på bildet under så ut til å være en av årets nyheter, den dukket opp på de fleste utsalgsstedene. Kjempesøte hvitveisaktige blomster, men den ble ikke med meg hjem. Det var visstnok en Klematis, sikkert flott på balkongen!


Frø i lange baner! Her fra BoGrønt sin stand. Jeg elsker å lete fram spennende frø, men siden jeg har frøsådd på gang på 3 ulike adresser og i større mengde enn jeg kan makte å fostre, nøyde jeg meg denne gangen med å forevige andres frøjakt.


Det var en del små utemøbler på messen i år. Flere kunne fungert fint på en balkong. Også balkongianere har hageredskaper, og hvorfor ikke henge dem opp på balkongveggen?


Denne installasjonen fascinerte meg litt. Muligens fordi jeg aldri rakk å snekre sammen en planlagt fuglekasse i påsken. Nå ser jeg istedet for meg disse grenene på Skyggebalkongen, og de artige kassene kunne kanskje vært fylt med planter istedet for fuglereder. Eller aller helst begge deler!


Kreative påfunn er det en del av på messene, men det er mye man haster forbi. Farger og lek blir man aldri for gammel for, jeg er bare ikke helt sikker på om installasjonen på bildet under ville ta seg best ut i feriehagen eller på balkongen.


Helen Fredholm var på plass igjen med en trivelig hytte, omkranset av gjerde av ekte vare, og med flotte bed innenfor. Alltid spennende å besøke Helens innslag!


En sånn Visby-kopi sittegruppe har jeg faktisk tenkt på til feriehagen, men det må i så fall bli voksen-versjonen i bakgrunnen. Denne lille for barn var utrolig søt, og med fuglekasser på bordet er jo også frokostegget sikret ;-).


Hagemessen i fjor hade mye stein og vann, men i år ble ikke dette så dominerende. Jeg synes nok at stein og vann er litt kjedelig i hagesammenheng, men kontraster er jo fint i en hage og god bruk av stein kan framheve beplantningen. Jeg fant imidlertid ikke den gargoyle-figuren jeg tror ønsker meg.


Svømmebasseng pirrer vel hagegenet mitt nesten like lite som et garasjeanlegg. Men med litt humor, blir jo alt så mye bedre. Denne lille isbjørnen hadde i allefall funnet seg godt til rette, til tross for opplagt global oppvarming og det som sikkert verre er...


Og når vi er i det lekne hjørnet, i år hadde faktisk messen en del for barna. Artige figurer, lekehus m.m. Denne karen hadde god oversikt...


I kunnskapsgaten suste jeg forbi Hagegals stand. Så bra at det ble stand i år igjen, har registrert på forumet at det har vært mye jobbing for å få det til! Mange fristende småplanter, men jeg greide å stå i mot - det var jo dette med begrenset plass til planter på kjøkkenbenken, ja...


På hageblogger.no sin trivelige stand var den grønne veggen spesielt spennende. En sånn grønn vegg på høykant burde jo få plass her på mine 2 kvadrat? Det er forresten første gang hagebloggerne hadde egen stand, et fint tiltak!


Så var det over for i år. De varene som egnet seg aller best for balkongfolket, var det Plantasjen som sørget for. Og siden det nok stort sett var ordinære varer blir det ingen omtale i denne  messerapporten. Men absolutt fint at de er med på messen!

Jeg visste jo ikke at jeg skulle handle noe, derfor var det ekstra stas å komme hjem med både hvite Hakeliljer (Crinum powellii 'Alba'?) og enda to Georginer (2 for 50,- er det vanskelig å si nei til, selv om fordrivingen allerede er i gang i feriehagen). Og så kjøpte jeg noen krukker til kontoret og en sinkbalje til Skyggebalkongen - mer om den i et senere innlegg.


Mer om Hakeliljene også senere; hadde jeg visst hva jeg nå vet så hadde jeg nemlig latt det være. Men pytt sann, litt messe-spontanitet har vel ingen vondt av.

Ha en flott, helt ny uke!

lørdag 14. april 2012

Alene hjemme mens jeg inspiserer feriehagen

Påsken er vel overstått, og  frøplantene i byen måtte være alene hjemme i 10 dager mens jeg romsterte i feriehagen. Planen var å lage mange nye bed, men frost, snø og kalde dager gjorde graving mindre fristende, så det ble bare ett nytt bed som nå er klar til å ta imot årets første netthandelplanter om noen uker. Det er rart med det, når jeg sitter i byen og lengter etter feriehagen er sesongen alltid kommet litt lenger i dagdrømmen. Nattefrost var ikke helt med i beregningen, nei.

Men - det var mye å inspisere, og mange planter hadde kommet lengre enn jeg forventet. Blodripsen (Ribes sanguineum) blomstret, og det er faktisk 3 sesonger siden sist, fordi det meste av busken ble vinterskadet både i fjor og i forfjor. I år ser det mye bedre ut, og jeg slipper å klippe vekk det meste. I fjor stakk jeg noe av avklippet i en potte, og i påsken kunne jeg potte om en ny Blodripsbusk. Skal jammen lage flere, for jeg liker bladverket så godt :-)


Det ble mye innetid, ikke minst tok det 3 dager å så ca 4o slag og sette 10-15 georginer og løk til driving. Det er litt stas å komme fra en liten bybalkong og plutselig ha hageprosjekter overalt, både inne og ute. Selv om planene gjerne er større enn gjennomføringsevnen, kjennes det alltid godt. Til og med meitemarken som dukket opp på kjøkkengulvet var et fint innslag, ha ha!

Plukket inn kvister fra Gullbusk (Forsythia) for aller siste gang. Til våren skal buskene fjernes, men vil prøve å plante et par av dem et annet sted hvor de kan vokse mer fritt enn der de står nå inntil husveggen.


Særlig spennende var det å se etter alle staudene som ble plantet i nye bed sist høst. Og alle bortsett fra en var i full fart! Plantene nedenfor (klikk for større versjon) er Lerkeurt (Calandrinia foegiana) og sannsynligvis Himalayastorkenebb (Geranium himalayense 'Plenum'). Sistnevnte kjøpt fra Planteliste.net i fjor, og jeg var overrasket over hvor stor og flott tuen ser ut til å bli allerede i år. De to nederste er Swertia (S. kingii) og Storstjerneskjerm (Astrantia major), den siste fra Mario. Stjerneskjerm har jeg alltid likt godt, gleder meg til å ha den i hagen!


Men så var påsken plutselig over, og det blir nå noen uker i byen med mer fokus på Skyggebalkongen. Frøplantene som var alene hjemme hele påsken, på undervanningsbrett under lysstoffrør på kjøkkenbenken, hadde greid seg helt fint! Det hadde forresten de aller fleste på kontoret også. Begge undervanningsbrettene var tomme for vann men jorden var fremdeles fuktig, så mye mer enn 10 dager holder nok ikke vanndepoet i oppvarmet rom.


Jeg har visst ikke blogget om planteplanene på Skyggebalkongen for i år. Får samle sammen planene snart, nå ser jeg jo også hvilke frø som det blir mest planter av.

Ha en flott vårhelg!