mandag 28. februar 2011

Hvor er balkongfolket?

Som så mange andre hagebloggere, laget jeg en liste over andre hageblogger som jeg følger litt med på. Litt fordi bloggen min trenger innhold i starten, litt fordi det er praktisk med en sånn liste for min egen del, men aller mest fordi jeg tenkte at det er sikkert kjekt også for deg. Etter noen klikk innså jeg imidlertid at listen ble nesten lik tilsvarende lister på alle andre hageblogger - og hva blir da poenget med min bloggliste? Hm, gruble litt.

Etter å ha tenkt ferdig, bestemte jeg meg for å dele blogglisten min opp. Her på Skyggebalkong-bloggen skal du selvsagt finne andre balkongblogger øverst på listen! Jo smalere innhold, jo bedre grunn har du kanskje for å huske bloggen sånn at du titter innom igjen. Så jeg satte i gang med å lete etter andre balkongblogger!

Det var da jeg begynte å lure på hvor det norske balkongfolket befinner seg. Etter noen søk på nettet fant jeg nemlig veldig mange svenske balkongblogger, men ingen norske. Noen få norske bloggere har riktignok et enkelt innlegg med tittel a la "Balkongblogging" hvor de beskriver hvordan det er å sitte inntullet i et pledd med laptop på fanget, mens bloggen deres forøvrig handler om helt andre ting. I de svenske balkongbloggene handler det om alt fra såing av frø til balkonginteriør.

Bladet "Hagen for alle", som er basert på en god del svensk stoff, skriver om balkonghaging langt oftere enn norske Hagetidend. Nå kan jeg selvsagt ha oversett en artikkel eller fem, men jeg mener at det er en klar forskjell på de to. Mens balkongblogging nærmest er blitt et begrep i Sverige, ser det ut til at vi i Norge mangler en tilsvarende balkongkultur. Svenskene vinner altså sånn omtrent 3-1 på balkongfronten!

I perioden 1925-1965 ble det bygget 100.000 balkonger bare i Oslo, burde det ikke da finnes minst to norske balkongblogger? Dette fikk meg faktisk til å føle meg litt alene, her i skyggen.

Hvorfor denne tydelige forskjellen, når vi ellers er nokså like? Er det fordi flere av oss bor med tilgang til egen hage eller nære grøntområder? Fordi vi vil ut i naturen istedet for å sitte på vår balkong? Jeg vet ikke, men det gjør meg litt nysgjerrig.

Du som er så heldig at du har en norsk balkong, del den med oss, da vel! :-)  Hvis du har en hageblogg med en del innlegg om balkong eller terrasse er det bare å si fra så legger jeg selvsagt bloggen din til det som er ment å bli hovedlisten her hos meg. Tips meg også gjerne om andre skandinaviske balkongblogger!

søndag 27. februar 2011

Såliste og strategi 2011 - Stauder

Jeg er sent ute med å så staudene i år, ihvertfall de som trenger 5-6 ukers stratifisering. Har lest at temperaturer under ca 5 plussgrader duger, så hvis bare mai holder seg kjølig fram til den femtende (ikke helt usannsynlig), burde det gå. Kjennes bunaden din litt frossen i år, får du skylde på meg :-) 

Staudesådden skjer i hovedsak i feriehagen, men for de fleste sortene sår jeg gjerne en liten porsjon i byen også. For skyggebalkongen kan det være helt greit å ende opp med bare 1-2 levedyktige eksemplarer av hver sort, i utgangspunktet en sort til hver krukke. Alt ekstra blir bonus som kan gis bort eller flyttes til feriehagen. Jeg unngår naturligvis sorter som elsker sol, men det er jo spennende å tøye grenser iblant, og jeg har blitt overrasket mer enn én gang over at solglade planter faktisk fungerte nokså bra på skyggebalkongen.

Såmengden i byen begrenses av at jeg ikke har noe egnet sted å drive fram frøplantene, bortsett fra kjøkkenbenken og stuevinduet, da. Med en improvisert hyllesak som trylles fram over kjøkkenbenken hver vår blir det plass til en del småplanter, men her snakker vi uansett småskalaproduksjon. Hvis bare én sort spirer over forventning, blir det straks litt kaos.

I feriehagen har jeg allerede sådd noen stauder, pluss at det stod igjen endel potter fra i fjor hvor det kan spire mer. Men jeg har flere staudefrø som skulle vært sådd i ferieland men som ikke rekker nevneverdig kuldebehandling.

Har erfart at enkelte stauder som normalt trenger stratifisering har spirt uten, kanskje frøleverandørene trikser og mikser litt før frøene pakkes, eller kanskje er det helt tilfeldig. I alle fall har jeg tenkt å testeså noen få frø av hver sort innendørs her i byen, bare for å sjekke hvilke som spirer uten kuldebehandling. De som da ikke spirer trenger jeg ikke å så i ferieland før til høsten. Godt med alt som er gjort, men også med det som kan utsettes :-)

Såliste staude (F=i feriehagen, B=i byen for balkongen):
(oppdatert 3. mars 2011)

Allium fistulosum - Pipeløk (F,B)
Allium sphaerocephalon - Kuleløk (F)
Anemone tomentosa - Filtsymre (F)
Arnica chamissonis - Veiarnica (F,B)
Chelone obliqua - Duehode (F,B)
Dictamnus albus - Askrot (F)
Galium odoratum - Myske (F,B)
Gentiana lutea - Gulsøte (F)
Hesperis matronalis - Dagfiol (F,B)
Heuchera sanguinea - Purpuralenrot (F,B)
Kirengeshoma palmata - Månestråle (F)
Lavatera thuringiaca - Villpoppelrose (B)
Lobelia cardinalis 'Queen Victoria' - Kardinallobelia (F,B)
Meconopsis x sheldonii - Blå valmuesøster (B)
Penstemon barbatus 'Cambridge Mixture' - Skjeggrørblomst (F,B)
Polemonium caeruleum - Fjellflokk (F,B)
Sedum spurium - Gravbergknapp (F,B)

F=feriehagen
B=balkongen i byen

lørdag 26. februar 2011

Noen hjemme?

Jeg har nettopp vannet litt på skyggebalkongen. Det er mulig at noen i nabobygården stusset over balkongvanning i februar, men sånne hensyn kan jeg ikke ta ;-)  Saken er at balkongen er overbygget,
og pottene fra i fjor får derfor verken regn eller snø i løpet av vinteren. Akkurat i dag er det noen få varmegrader så jeg har lekt overgartner. Selv om plantene er enten i dvale eller døde, innbiller jeg meg at de ikke bør stå helt tørt fra november til april - luften er tørr om vinteren. Vannet bare litt forsiktg, for det blir nok snart frost igjen, men den lille seansen ga meg en deilig, kriblende følelse av at noe er på gang :-)

Nå tror jeg egentlig ikke at noe har overlevd her ute. Og siden jeg var litt balkonglei sist høst, er det heller dårlig med merking. En del egensådde småplanter hadde det fint på sensommeren men tok kvelden mistenkelig tidlig. Det kan imidlertid være (med litt flaks, og det fortjener man jo i blant) at det kommer et eller annet skudd til våren, så jeg drøyer med å rydde opp. Det er faktisk ett lite grønt blad på en av dagliljene, men jeg tror vel at den bare ikke rakk å trekke til seg fargen før den kreperte...

De staudene jeg håper har overvintret er:
- Rosestorkenebb (Geranium macrorrhizum) - ser verre ut enn noen gang, så jeg klarer ikke helt å være optimist.
- Flekktvetann (Lamium maculatum) - Var ny i fjor, fra en liten avlegger som vokste seg fin her i skyggen, ble über-befengt med lus, men kanskje den kommer igjen?
- Dagliljer (Hemerocallis, 3 ulike sorter) - Vil så gjerne ha daglilje på skyggebalkongen, men det er for tidlig å si om de orker en tilværelse i så små krukker.
- Skogsymre (Anemone sylvestris) - frøplante fra 2010, tror det var to stk, blir selvsagt hoppende glad om det er liv i leiren!
- Kubjelle (Pulsatilla vulgaris) - 2 frøplanter, forsvant nokså tidlig, men siden dette vel egentlig er en vårplante er det kanskje naturlig at bladverket ikke holder helt til høsten kommer.

Har alle disse i feriehagen også, Skogsymre og Kubjelle som egensådde 2010, så selv om det ikke funker helt på skyggebalkongen kan jeg forhåpentligvis glede meg til liv og røre i feriehagen etter hvert.

I dag skal jeg planlegge årets sådd og så siste rest av staudene. Kjenner at bloggingen er i ferd med å vekke hagedyret i meg - så herlig! Poster sålisten i løpet av helgen ;-)

fredag 25. februar 2011

Stauder på balkongen

Jeg har fått det for meg at min lille balkonghage skal bestå av stauder. D.v.s. det var det jeg tenkte da jeg startet så smått for et par år siden. Jeg så for meg krukker med planter som kom tilbake år etter år, og det er jo nettopp denne egenskapen som skiller staudene fra sommerblomstene. Og på min drømmebalkong skulle det selvsagt handle om egensådde stauder.

Men akk, jeg har etter hvert forstått at jeg ba om trøbbel, for stauder fra frø blomstrer normalt ikke det første året. Når de ikke overlever vinteren, skal det godt gjøres å få blomstring på balkongen året etter.

I hagen kan de sarteste plantene få et vinterdekke, men tildekking er ikke like effektivt på en nordvendt balkong hvor det verken finnes snø eller jordvarme. Det blir rett og slett for kaldt selv for staudene. På balkonger med plass til å plante i større krukker og kar er nok mulighetene for overvintring bedre. Men her hos meg var det altså ønsket om flest mulig ulike planter som vant.

Hva lærte jeg så av dette? Jo, i 2011 skal jeg satse mer på sommerblomster - vel, pluss noen stauder da, man gir jo ikke helt opp, heller...

Bildet er fra 30. mai 2009. Den blomstrende Rosestorkenebben (Geranium macrorrhizum) til venstre overvintret til tross for at den er en staude. Vinteren 2009 var riktignok ikke så ille kald, og planten strøk med vinteren etter. Rosestorkenebb er ellers en svært lettstelt og hardfør staude, normalt brukt som bunndekker, men den fungerer jo ganske bra i krukke også, ihvertfall når vinteren ikke er for tøff.

torsdag 24. februar 2011

Fra en balkong i skyggen

Velkommen til min lille, splitter nye balkongblogg! Vel, foreløpig er jeg vel den eneste leseren, men det skader jo ikke å føle seg velkommen på egen blogg, heller da :-)

Her vil jeg først og fremst skrive litt om mine lett desperate forsøk på å få det til å spire og gro på en 2 kvadrat stor (liten) skyggebalkong, men det blir sikkert også ett og annet fra feriehagen. Og kanskje noen generelle grublerier fra en ikke altfor komfortabel stol på balkongen.

Balkonger blir jo ikke frodige helt av seg selv, og nå er det like før jeg sår en mengde frø for å produsere planter av ymse slag. Hyggelig om du henger med, om du nå selv lever på "skyggesiden" og kan dele erfaringer, eller kanskje du bare vil peke nese fra ditt eget solrike paradis...