lørdag 26. februar 2011

Noen hjemme?

Jeg har nettopp vannet litt på skyggebalkongen. Det er mulig at noen i nabobygården stusset over balkongvanning i februar, men sånne hensyn kan jeg ikke ta ;-)  Saken er at balkongen er overbygget,
og pottene fra i fjor får derfor verken regn eller snø i løpet av vinteren. Akkurat i dag er det noen få varmegrader så jeg har lekt overgartner. Selv om plantene er enten i dvale eller døde, innbiller jeg meg at de ikke bør stå helt tørt fra november til april - luften er tørr om vinteren. Vannet bare litt forsiktg, for det blir nok snart frost igjen, men den lille seansen ga meg en deilig, kriblende følelse av at noe er på gang :-)

Nå tror jeg egentlig ikke at noe har overlevd her ute. Og siden jeg var litt balkonglei sist høst, er det heller dårlig med merking. En del egensådde småplanter hadde det fint på sensommeren men tok kvelden mistenkelig tidlig. Det kan imidlertid være (med litt flaks, og det fortjener man jo i blant) at det kommer et eller annet skudd til våren, så jeg drøyer med å rydde opp. Det er faktisk ett lite grønt blad på en av dagliljene, men jeg tror vel at den bare ikke rakk å trekke til seg fargen før den kreperte...

De staudene jeg håper har overvintret er:
- Rosestorkenebb (Geranium macrorrhizum) - ser verre ut enn noen gang, så jeg klarer ikke helt å være optimist.
- Flekktvetann (Lamium maculatum) - Var ny i fjor, fra en liten avlegger som vokste seg fin her i skyggen, ble über-befengt med lus, men kanskje den kommer igjen?
- Dagliljer (Hemerocallis, 3 ulike sorter) - Vil så gjerne ha daglilje på skyggebalkongen, men det er for tidlig å si om de orker en tilværelse i så små krukker.
- Skogsymre (Anemone sylvestris) - frøplante fra 2010, tror det var to stk, blir selvsagt hoppende glad om det er liv i leiren!
- Kubjelle (Pulsatilla vulgaris) - 2 frøplanter, forsvant nokså tidlig, men siden dette vel egentlig er en vårplante er det kanskje naturlig at bladverket ikke holder helt til høsten kommer.

Har alle disse i feriehagen også, Skogsymre og Kubjelle som egensådde 2010, så selv om det ikke funker helt på skyggebalkongen kan jeg forhåpentligvis glede meg til liv og røre i feriehagen etter hvert.

I dag skal jeg planlegge årets sådd og så siste rest av staudene. Kjenner at bloggingen er i ferd med å vekke hagedyret i meg - så herlig! Poster sålisten i løpet av helgen ;-)

2 kommentarer:

 1. Hei Bille! Takk for meldingen på bloggen min :-D og hyggelig å se at du vil komme til å blogge om dyrking på balkongen din! Jeg har lagt deg til blogger jeg følger og kommer nok til å stikke innom med jevne mellomrom.
  Jeg har jo også en overbygget balkong i delvis skygge her i Oslo, så vi kommer sikkert til å lære av hverandres erfaringer. Jeg har også etter hvert begynt å gå over til sommerblomster der.
  Har du mulighet å lagre noen potter på loft eller i kjellerbod? De fleste dør jo ned om vinteren og kan derfor lagres i mørke. Det er lettere å få dem til å overvintre på slike steder. Ellers er jo også løk og knoller noe å tenke på. Jeg har noen sorter som jeg graver opp om høsten- lagrer i en liten eske fylt med sagmugg om vinteren - så tar jeg dem frem om våren og putter dem i potter igjen. Mulighetene er i grunnen mange.
  Om du vil ha dem på balkongen om vinteren vil jeg nok anbefale deg å rulle dem inn i flere lag aviser for deretter å plassere dem i åpne plastsekker. Dekk jorden med mose eller granbar du finner i marka. Da har plantene dine mye større sjanser for å overleve! Staudene pleier å trives like godt med dette som med et snødekke!

  Lykke til Bille! :-D
  Stein

  SvarSlett
 2. Hei og takk for kommentar Stein :-) Så kjekt at det er flere der ute med ett bein i skyggeland. Og takk for mange fine tips. Pakket godt inn på balkongen i fjor, men det hjalp ikke, nå var vinteren ekstra kald og lang, bør vel ikke konkludere med noe etter bare ett forsøk. Har både kjeller- og loftsbod, men har ikke satt stauder der fordi jeg trodde det var for varmt der. Men skal definitivt prøve å overvintre noe der neste vinter. Resultatet kan jo uansett ikke bli stort dårligere, hehe.

  SvarSlett