lørdag 25. april 2020

Liljeprosjektet - tid for ompotting

Ja, du har kanskje lurt litt på hvor i all verden jeg ble av. Kombinasjon av vår og mange ukers hjemmekarantene burde jo gi rikelig tid til å skrible litt fra Skyggebalkongen, men nei. Jeg har hjemmekontor til daglig, så arbeidsdagen har egentlig ikke forandret seg så mye. Istedet har jeg startet en rekke nye prosjekter som stjeler masse tid, i den tro at vi jo nå har mer tid til rådighet, alle sammen. Så feil kan man altså ta!

Men noe har jeg da gjort, som f.eks. å potte om alle Amaryllis-småplantene, som har gått for lut og kaldt vann det året som er gått siden de ble priklet. De har stått 4 løk i hver lille potte, og selv om det på overflaten så ut som om de hadde nok plass å vokse på, viste det seg naturlig nok at det var trangere kår down under. At bittesmå liljeløk kan ha behov for så mye røtter er over min fatteevne! Kan det ha en sammenheng med at jorden var gammel og at stadig mer rotmasse var nødvendig for å oppsøke næring?Nå skal det jo mye til for at denne type løk skal bukke under. For mye vann og næring, eller totalt mørke, er muligens veien å gå om man ønsker å mislykkes. Gammel jord og tørre perioder ser ikke ut til å gjøre større skade enn kanskje å bremse veksten litt.

Nå er 16 ungdommer pottet om (det finnes vel ytterligere 15-16 i feriehuset. Jeg hadde sett for meg i hvertfall 2 per potte, men slo det fra meg da jeg så røttene. Det ble trangt i vinduskarmene gitt, men dette er planter som fint kan flyttes ut på Skyggebalkongen når det bare blir litt mer sommer. Dessuten er planen å redusere antallet så snart jeg får sett blomsterfargen.


Og apropos blomster, bare noen dager etter at jeg pottet om morplanten, stakk det opp en fin liten blomsterknopp! Dette er vel ingen sensasjon for den erfarne, men i mitt tilfelle går det gjerne 10 år mellom hver mer eller mindre tilfeldige gjenblomstrng. Jeg har aldri tidligere fått gjenblomstring etter bare 2 år - det skyldes sannsynligvis at jeg var ekstra flink med gjødsling i fjor. Det er jo så lett å glemme at inneplantene faktisk også trenger litt næring gjennom sesongen.

Håper alle der ute har det bra i disse rare tider. Og at du som er innom her har kunnet hygge deg litt ekstra med å forberede årets hagesesong. Fin helg!

4 kommentarer:

 1. Hyggelig at bloggen din er tilbake. Må si at du er tålmodig med Amaryllisene dine, spennende med en blomsterknopp. Jeg er for utålmodig til å dyrke Amaryllis.

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fordelen er at de ikke trenger så mye oppmerksomhet mellom blomstringene. Og så tåøer de en sommer på Skyggebalkongen, selv om jeg reiser bort i noen uker.

   Slett
 2. Så spennende, jeg er helt håpløs med amaryllis, tror aldri jeg har fått en eneste en til å gjenblomstre. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok aller mest tilfeldig flaks :)

   Slett