tirsdag 24. april 2018

Det skal prikles på kjøkkenet

I år ser det ut til å bli et kappløp med tiden. Mai er snart her, og mange av frøplantene som er i omsorgsfull losji over kjøkkenbenken, er altfor små til å plantes ut. De bør vokse kjapt hvis de skal bli med på vårens vakreste skyggebalkongaktivitet.


I år sådde jeg nesten bare sommerblomster. Det er vel ennå ikke for sent å så de enkleste sortene, men noen uker ekstra betyr tidligere blomstring. Ulempen kan bli logistikken, for når alt skal prikles og det ennå er for kalde netter, kan det bli utfordringer på kjøkkenet mitt. De håpefulle på bildet er Duftklinte (Amberboa moschata). Har aldri dyrket disse før, og oppdaget for sent at de blir altfor høye for småkrukkene på balkongen, men det er jo gøy å gjøre noe mindre lurt innimellom. Disse har vokst kjapt og ble priklet for et par uker siden, og rekker i alle fall utplantingen.

Men de er unntaket. På undervanningsbrettet står det mange potter med små, strantne spirer, typisk en stengel som strekker seg 6-7 cm rett opp til et triumferende sett små frøblader. Spinkle planter, som ikke helt ser ut til å ha det lille ekstra i seg. Men mye kan jo ennå skje før utplantingen rundt 17. mai. Noen plantesorter har det med å sture litt helt til vekstgenet blir helt propell.

For å få litt fortgang i veksten må nok flere prikles, og det haster egentlig litt. Regner med at ny og litt mer næringsrik jord vil gi et ekstra dytt. Ikke minst er det lettere å prikle før røttene utvikler seg for mye. Det er et morsomt såår fordi alle kjøpte frø har spirt godt. Palmefrøene fra Spania har derimot ikke vist livstegn, men det regnet jeg heller ikke med. Jeg orker en sesong uten palmer her på skyggebalkongen.

Hvordan er det hos deg, er det mye prikling om dagen?

5 kommentarer:

 1. Tja - i karet jeg breddesådde duftheilotrop kom det opp 1 spire, så ikke så stort behov for prikling. I andre kar, derimot...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, jeg skal gladelig innrømme at jeg har noen såpotter uten spiring i det hele tatt. Etter litt prikling blir det nesten sånn at det er en lettelse når ikke alt spirer ;)

   Slett
 2. Ikke mye prikling her, alt står ute og ingenting er klart. Ha en fin ny uke, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Venter du på innflytting i nytt drivhus, kanskje? ;)

   Slett
 3. Beautiful image the building You chose well for the theme.
  Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.
  casino starbet

  SvarSlett